Belirlenen bu süre haftalık süredir. Aynı iş kanunu gereğince günlük 7,5 saat haftalık 45 saat olarak belirlenen süre aylık ve tam zamanlı olarak hesaplandığında 180 saattir. Haftalık otuz saatin üzerinde çalışan tüm işçiler tam zamanlı çalışan kabul edilir ve maaş hesaplamaları da bu hesap üzerinden yapılır.
HAFTALIK ÇALIŞMA SÜRESİ ve FİİLİ ÇALIŞMA SÜRESİ
Kamu işyerlerinde haftalık çalışma süresi 40 saat olarak uygulanır.
➢ Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir.
Çalışma süreleri haftanın çalışılan günlerine farklı dağıtıldığında dahi günlük çalışma süresi hiçbir şekilde 11 saati geçemez. Denkleştirme dönemi içinde haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olmalıdır.
Denkleştirme çalışması yapan işçi o ay içinde en fazla 225 saatlik bir çalışma yapabilir. İşçinin denkleştirme esasına göre çalıştığı dönemde aylık çalışma süresinin 225 saatin üzerine çıkması halinde; çalışana 225 saati aşan her saat başına, saatlik ücretinin 1.5 katı ödeme yapılır.
İlgili 23 soru bulundu
Fazla Çalışma
Haftalık ortalama çalışma süresi 45 saat olarak belirlendiği veya 45 saat altında belirlendiği iş sözleşmelerinde ise 45 saati aşan çalışmalarda işçiye çalıştığı her saatin ücretinin, normal ücretinin yüzde 50 zamlı olarak ödenmesi gerekmektedir.
İşçi, yıllık fazla çalışma süresi 270 saati aştığı takdirde, çalışma koşullarının uygulanmaması sebebiyle iş akdini haklı nedenle derhal feshedebilir ve kıdem tazminatına hak kazanabilir.
4 saat veya daha kısa süreli işlerde 15 dakika, 4 saatten fazla ve 7.5 saate kadar (7.5 saat dahil) süreli işlerde yarım saat, 7.5 saatten fazla süreli işlerde 1 saat, ara dinlenmesi verilir.
Fazla Çalışmanın Azami Süresi Nedir? İş Kanunu 41/8. maddesi ve Fazla Çalışma Yönetmeliği'nin 5/1. maddesine göre işçinin çalıştırılabileceği fazla mesai süresi yıllık en fazla 270 saattir. Yönetmeliğin 4/3.maddesine göre günlük çalışma süresi 11 saatten fazla olamaz.
Bununla birlikte yapılan çalışma esnasında yemek molası, çay molası veya dinlenme arası gibi isimlerle fiilen çalışılmayan zaman dilimleri bulunmaktadır. Ara dinlenme süresi olarak adlandırılan bu süreler İş Kanunu gereği çalışma sürelerinden sayılmaz ve haftalık çalışma süresinden düşülür.
Türkiye'de istihdamda bulunan işçi ve memurlar haftada ortalama 42,9 saat çalışırken bu süre AB ülkelerinde ortalama 36,4 saat. Türkiye'de haftalık 49 saat veya daha fazla çalışanların oranı da yüzde 28.
4857 sayılı İş Kanununun 69 uncu maddesinin son fıkrası hükmü saklıdır. Madde 4 —Genel bakımdan çalışma süresi haftada en çok kırkbeş saattir. Aksi kararlaştırılmamışsa bu süre, işyerlerinde haftanın çalışılan günlerine eşit ölçüde bölünerek uygulanır.
Günlük çalışma süresi her ne şekilde olursa olsun 11 saati aşamaz. Bir işçinin bu sınırları aşan sürelerle çalıştırılması halinde, 4857 sayılı İş Kanununun fazla çalışma, zorunlu nedenlerle fazla çalışma ve olağanüstü hallerde fazla çalışmaya ilişkin madde hükümleri uygulanır.
Yani işçinin hafta tatili, 7 günlük süre içinde kesintisiz olarak 24 saattir. Cumartesi günü normal şartlarda mesai günüdür. Ancak kamu kurumlarında genellikle, haftalık 45 saatlik çalışma süresini hafta içi tamamladığı ya da kurumlar çalışmadığı için Cumartesi günü de hafta tatili olarak kullandırılmaktadır.
İşyerinde iki gün gece, iki gün gündüz, iki gün dinlenme şeklinde çalışan işçinin haftalık 45 saati aşan çalışması bulunmasa da gece çalışmalarındaki 7,5 saati aşan çalışmalar fazla çalışma sayılmalıdır.
Temizlik görevlisi çalışma saatleri, kurum çalışma prensibine göre farklılık gösterir. Bazı işletmeler günde 8 veya 9 saat çalışırken, vardiyalı çalışan işletmelerde günlük 7.5 saat çalışma söz konusudur.
Çalışanlar işverenleri için, Çalışma Bakanlığı'na ALO 170 ve www.alo170.gov.tr internet sitesinden ihbar/ şikayet bildirimleri yapmaktadırlar.
Yukarıdaki hesaplamayı, bir yıl içinde kaç iş günü olduğunu ve her gün kaç saat çalışıldığını hesaplayarak de yapabiliriz. Buna göre, bir yıl içindeki yasal toplam çalışma saati: Haftada 5 iş günü x 52 hafta = 260 iş günü/yıl. Her gün 9 saat çalışıldığında, 260 iş günü x 9 saat/gün = 2340 saat/yıl.
Bu nedenle asıl olarak işyeri hekiminizi bilgilendirerek devlet hastanelerine başvuru yaparak. Uzman doktor onayıyla ağır ve tehlikeli işlerde çalışamaz raporu alabilirsiniz. Bazı durumlarda uzman doktorun talebiyle sağlık yüksek kuruluna yönlendirilebilirsiniz.
Ancak işçi işyerinde kalsa bile, ara dinlenme süresini serbestçe kullanabilir. Bu süre içinde çalışmaya zorlanamaz (Y9HD.06.06.1986/4931/5981 Legalbank). Yargıtay'ın başka bir kararına göre, “işçi ara dinlenme saatinde tamamen serbesttir. Bu süreyi işyeri içinde ya da dışında geçirebilir.
Ara dinlenme süreleri ile ilgili en çok merak edilenlerden biri “ara dinlenme süreleri mesaiden sayılır mı?” sorusudur. İşçilerin kanuni hakkı olarak sayılan ara dinlenme süreleri, günlük çalışma süresinin içine dahil edilmez. Bu süreler işveren tarafından çalışanlara mutlaka kullandırılmalıdır.
Ara dinlenmeleri çalışma süresinden sayılmaz. Dolayısıyla verilen sigara molaları ara dinlenmesi kapsamında değerlendirilip bu yöndeki mevzuat hükümlerine uygun olarak kullandırılabillir. 4857 sayılı Kanun'a göre ara dinlenmeleri çalışma sürelerinden sayılmaz.
Fazla çalışma veya fazla sürelerle çalışma yapmak istemeyen işçi verdiği onayı otuz gün önceden işverene yazılı olarak bildirimde bulunmak kaydıyla geri alabilir.” hükmüne yer verilmiştir.
Fazla Çalışmada Sınır Madde 5 —Fazla çalışma süresinin toplamı bir yılda ikiyüzyetmiş saatten fazla olamaz. Bu süre sınırı, işyerlerine veya yürütülen işlere değil, işçilerin şahıslarına ilişkindir.
İlgili madde “270 saati geçemez.” derken yaptırımı, “yasal sınırı geçersen, işçinin fazla mesai ücretini ödemelisin” şeklindedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri