18 yaşından küçük ise anne ve babasının muvafakatname vermesi şartı aranır. 18 yaşından büyük ve zihinsel engelli bireyler için ise vasi kararı gerekir.
İşyeri açma ve çalışma ruhsatlarına ilişkin yönetmelikte 18 yaş sınırlaması bulunmamaktadır. Çalışmakta olan iş yerimize ruhsat alabilmemiz mümkün müdür? İşyeri açma ve çalışma ruhsatı alabilmemiz için nasıl bir yol izlememiz gerekmektedir.
Anne ve babanın belirlenen şekilde kanuna dilekçe sunması gerekmektedir. Bu dilekçe, 18 yaşından küçük bireyin tüm sorumluluğu ebeveynin üzerinde olduğuna dairdir. Bu sayede 18 yaşından küçük birey araba sahibi olmuş olabilir. Bunun yanı sıra 18 yaşından küçük kişilerin engelli olma durumu ile araç satın alınabilir.
Tapu alım satım işlemlerinde herhangi bir yaş sınırı olup olmadığı en çok merak edilen konulardan bir tanesidir. Tapu işlemlerinde alım ve satım yapacak olan kişilerin 18 yaşından küçük ve 65 yaşından büyük olmaması gerekmektedir.
ÖTV ve diğer vergiler dahil olarak alınacak aracın bedeli 1 Ocak 2023 tarihi itibariyle 1.004.299 TL yi aşmaması durumunda ÖTV vergisi ödenmez. Engel oranı %90 üzeri olan ve adına araç alınacak kişi; 18 yaş altındaysa anne ve babasının muvakatna vermesi sonucu araç alabilir.
İlgili 43 soru bulundu
Karayolları Trafik Yönetmeliği'nin 76' ncı maddesine göre M, A1 ve B1 sınıfı sürücü belgelerini alabilmek için 16 yaşını bitirmiş olmak yeterlidir. Bunun dışındaki sınıf sürücü belgeleri için en az 18 yaşını bitirmiş olmak (bazı sınıflar için daha yüksek yaş şartı aranır) şarttır.
Yeni sistemle birlikte sürücü belgesi almak için istenilen yaş şartları şu şekildedir. M, A1 ve B1 sınıfı ehliyetler istenen minimum yaş sınırı 16. A2, B, BE, C1, C1E, F ve G gibi en çok tercih edilen ehliyetler için 18 yaşını doldurmak gerekiyor. C, CE, D1 ve D1E ehliyeti için isteyen yaş şartı 21.
Bununla beraber 18 yaş altında araç kullanan kişi idari para cezası alacaktır. 18 Yaş Altı ehliyetsiz araba kullanma cezası 8190 TL'dir. Ayrıca sürücü belgesi alabilmenin diğer şartları ise şunlardır; İlkokul mezunu olmak, bu nedenle ilkokul mezunu olmayanlar sürücü belgesi alamayacaktır.
Silah ruhsatı almak isteyen, 21 yaşını doldurmuş bireyler, 6136 Sayılı Ateşli Silahlar ve Bıçaklar ile Diğer Aletler Hakkında Kanun ve bu Kanuna bağlı olarak çıkarılan 91/1779 Sayılı Yönetmelikte düzenlenen sıkı önlemler dahilinde belirli süreçler ve gerekli belgeler altında silah sahibi olabilmektedir.
Yasaya göre, 18 yaşından küçükleri polis alır ama, çocuk hakkında işlem yapamaz . Polis tarafından Baro ve savcılığa haber verilmesi, kimlik tespiti yapıldıktan sonra, çocuğun ifadesi alınmadan ve nezarete sokulmadan savcıya götürülmesi gerekir. "Çocuk gözaltında tutulamaz .
18 – 26 yaş arasındaki gençlerde araba sahibi olma isteği daha fazla olduğu için, gençlere destek amacı ile bazı bankalar, geliri yeterli olduğu tespit edilen öğrencilere taşıt kredisi verebiliyor. Taşıt kredisi hesaplamasında, öğrencilerin krediyi ödeme gücü olup olmadığına bakılıyor.
Trafik mevzuatına göre 18 yaş altına ehliyet verilmiyor ancak ileri yaş için herhangi bir üst sınır yok. Kişi ehliyet almaya gittiğinde, memur fiziki şartlarda tereddüt ederse sürücü adayını sağlık kuruluşuna sevk ediyor.
Türk Medeni Kanunu'nda fiil ehliyeti düzenlenmiştir. TMK'nın 9. maddesine göre kişi “kendi fiili ile hak edinebilir ve borç altına girebilir” denmiştir. Buna göre fiil ehliyeti olmayan kimseler tarafından tapu da işlem yapılamaz. Tapuda da satış ve devir işlemleri sırasında kişinin hukuki ehliyetinin olması şarttır.
Zaten 18 yaş altındaki bireylerin yasal bir işlem gerçekleştirebilmesi için velisi ya da yasal vasisinin izni gerekmektedir.
18 yaşını doldurmamış olan yaşı küçük çocuklara ait gayrimenkul tasarruflarında anne ve baba birlikte hareket ederek işlemi yapabilirler.
Motosiklet Ehliyeti Almak İçin Şartlar Nelerdir? M ve A1 sınıfı ehliyet almak isteyen kişilerin 16 yaşını doldurmuş olması gerekir. A2 sınıfı ehliyet almak isteyenlerden 18 yaşını doldurması beklenir.
Araç Ruhsat Yenileme Ücreti
Ruhsat yenileme ücreti, hangi işlemi ne için yaptırdığınıza göre değişiklik gösterir. 2023 yılı itibariyle sadece ruhsat yenileme ücreti için notere 557 TL ödemeniz gerekir. Egzoz muayenesi ücreti, 180 TL olarak belirlenmiştir. Genel muayene ücreti ise 1130,40 TL'dir.
RUHSAT TÜRÜ SÜRESİ HARÇ ÜCRETİ Silah Bulundurma Ruhsatı 5 Yıl 7.390.30 TL. Silah Taşıma Ruhsatı 5 Yıl 23.093.00 TL. Yivli Av Tüfeği Bulundurma Ruhsatı 5 Yıl 7.390.30 TL.
sürücü belgesi olmayan birinin üzerine gayet tabi ruhsat işletilebilir. yani ehliyetsiz biri araç sahibi olabilir, çünkü her kişi hak ehliyetine(hukuki manada) sahiptir( sağ doğmak kaydıyla ana rahmindeki cenin bile).
18 yaşından küçüklere trafik cezası yazılmaz diye bir şey kesinlikle düşünmeyin. 15 yaşını dolduran ve trafik ihlali yapan tüm sürücülere trafik cezası yazılmaktadır. Yani trafik cezalarında ceza yazılma yaşı 15'dir. 15 yaşını doldurmuş olan tüm kişilere ceza yazılabilmektedir.
18 yaş altı ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 araç kullanma ehliyeti olmayan kişiler için 1.228 TL olarak uygulanmaktadır. Ehliyetsiz araç kullanma cezası 2023 18 yaşından büyük kişilere de uygulanmaktadır.
18 yaşın altında ehliyetsiz araç kullanırken yakalandıysanız 3.674 TL ceza verilir. Araç sahibine de 18 yaş altı araba kullanımına izin verdiği içinde ayrı bir ceza verilir.
18 yaşını doldurmadan ehliyet kursuna yazılabilir miyim, eğitim alabilir miyim ? Ehliyet kursuna yazılabilmeniz için 18 yaşınızı gün, ay ve yıl olarak doldurmuş olmanız gerekmektedir. Resmi olarak kaydınız yapılmadan herhangi bir eğitime-kursa katılamazsınız.
EHLİYET YAŞ SINIRLARI
a. “M”, “A1” ve “B1” sınıfı sertifikalar için 16 (onaltı) yaşını bitirmiş olmak. b. “A2”, “B”, “BE”, C1”, C1E”, “F” ve “G” sınıfı sertifikalar için 18 (onsekiz) yaşını bitirmiş olmak.
16 yaşı doldurma şartı aranmaktadır. * A1 sınıfı ehliyet almak isteyenler için herhangi bir ehliyet sahibi değilseniz 2023 yılı için direk A1 sınıfı başvuru ücreti 6.000 TL kurs ücreti, 240 TL e-sınav ücreti, 295 TL direksiyon sınavı ücreti ve 1.597 TL vergisi vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri