Baş geri çene yukarı pozisyonu 45 derecelik açı korunarak soluk verilirken ağız ve burun aralığı birbirine çok yakın olduğu için, ilkyardımcı aynı anda bebeğin ağız ve burnunu ağzının içine alacak şekilde ağız dolusu kadar hava üfler.
Bebeklerde de kalp masajı ve yapay solunum sayısı 30:2 olacak şekilde uygulanır. Bebeklerde de dakikada 100 bası uygulanır, Temel yaşam desteğine bebeğin yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
Bebeklerde ağız ve buruna birlikte üflenir. Bebeklerde mümkün olduğu kadar çok hava üflenir. Erişkinlerde verilen her soluktan sonra 10 saniye bak dinle hisset yapılır.
Küçüklerde suni solunumda burun da içine alınacak şekilde yapılır. Göğüsü yükseltmeye yetecek kadar nefes verilir, Verilen nefes geri çıkması sağlanır, tekrar nefes verilir. Kazazedenin dolaşımı değerlendirilirken bebeklerde kol atardamarından, çocuk ve yetişkinlerde şah damarından nabız alınarak kontrol edilir.
Çocuklarda tek el kullanılır. Bebeklerde ise bası noktasına orta parmak ve yüzük parmağı olmak üzere iki parmakla bası uygulanır. Göğüs kemiği 4–5 cm (çocuklarda2,5-5 cm, bebeklerde 4 cm)aşağı inecek şekilde (Yandan bakıldığında göğüs yük- sekliğinin 1/3'ü kadar) bası uygulama işlemi dakikada 100 kez hızında uygulanır.
İlgili 24 soru bulundu
Hasta sert bir zemine sırt üstü kolları iki yanda yatırılmalıdır. Bilinci kapalı kişilerde dil arkaya düşüp hava yolunu tıkayabilir. Ya da herhangi bir yabancı ( kum ,toprak , diş protezi v.b.) madde solunum yolunu tıkayabilir. Bu durumda baş geriye itilip çene yukarı kaldırılarak soluk yolu açılır.
Kişide omurga zedelenmesi şüphesi yoksa; Solunum varsa, sağlık ekibi gelene kadar kazazedeye koma pozisyonu verilir ve yaşam bulguları izlenir. Solunum yoksa, kişi sırt üstü çevrilir ve sert bir zemine taşınır.
17- Çocuğa 30 kalp masajından sonra 2 solunum yaptırılır (30;2) , 18- İlkyardımcı yalnız ise; 30;2 göğüs basısının 5 tur tekrarından sonra 112'yi kendisi arar, 19- Temel yaşam desteğine çocuğun yaşamsal refleksleri veya tıbbi yardım gelene kadar kesintisiz devam edilir.
Kazazede düz ve sert bir yerde sırt üstü yatırılır. Ayaklar yukarıya kaldırılır, üstü örtülür, baş yana çevrilir. Üstünü örtmekle vücut sıcaklığı korunur, başını yana çevirmekle dilin solunum yolunu tıkaması ve kusma olursa akciğerlere kaçması önlenmiş olur.
Bebeğin boynunu ve göğsünü saran giysiler açılır. Bebeğin ağız içi gözle kontrol edilir. Hava yolu tıkanıklığına neden olan yabancı cisim var ise çıkartılır. Hava yolunu açmak için bir el bebeğin alnına, diğer elin iki parmağı çene kemiğine koyulup baş hafifçe yukarı geri itilerek eğilir.
Solunumu ve canlılık belirtileri yoksa Temel Yaşam Desteğine başlanır. Normal solunum yoksa (solunum yoksa veya yetersiz ve düzensiz ise) hemen yapay solunuma başlanır. Önce yaralıya Baş-Çene pozisyonu verilir. Bir elin baş ve işaret parmakları ile burun kanatları hava çıkmayacak şekilde kapatılır.
Yenidoğanlar sadece burunlarından nefes alır.
Yapay solunum sırasında şah damarından 5 saniye süre ile nabız kontrolü yapılır, nabız yoksa dış kalp masajına başlanır.
Bebeğin küçük olması ya da bebekte gelişebilecek komplikasyonlar bu süreci daha da uzatabilir. Yenidoğan solunum sıkıntısı basit ve iyi bir tedaviyle ileriye yönelik çok fazla bir sorun bırakmadan sorunsuz iyileşebilmektedir.
Bebeğin solunum yapıp yapmadığı Bak – Dinle – Hisset yöntemiyle 10 saniye süre ile kontrol edilir. Göğüs kafesinin solunum hareketlerine bakılır. Eğilip kulağını hastanın ağzına yaklaştırarak solunum dinlenirken diğer el göğüs üzerine hafifçe yerleştirilerek hissedilir.
Suni teneffüs, genellikle acil tıbbi durumlar, boğulma olayları, solunum yetmezliği veya solunum durmasına yanıt olarak uygulanır. Bu işlem, bir kişinin veya hastanın vücuduna oksijen sağlamak ve karbondioksit atıklarını uzaklaştırmak için kullanılır.
Bayılma durumlarında önce hastanın nabız ve solunum kontrolünün yapılması gerekir. Hastanın nabzı ve solunumu düzenli ise sırt üstü yatırılarak ayakları biraz yükseltilir ve hareket etmemesi sağlanır. Üzerindeki sıkı kıyafetler gevşetilir, kapalı ve kalabalık bir ortamdaysa sakin ve açık bir alana alınır.
Vücudu sıkıca bantlanmış bir kişinin yerde şiddetli ve güçlü bir şekilde çırpınmasına benzer bir görüntü oluşur. Bu dönem de genellikle bir dakikadan az sürer. Nefes alınamadığından morarma olur.
Kişinin 1 dakika içinde nefes alma ve verme sayısı solunum sıklığını gösterir. Sağlıklı yetişkin bir kişide dakikada solunum sayısı 12–20, çocuklarda 16–22, bebeklerde 18-24'dür.
Solunum Sayısı :
Yeni doğan bebeklerde ----30 - 35. 2 yaş çocuklarda ---------25.
Kalbi çalıştığı halde solunumu durmuş olanlara hasta kendi kendine soluyuncaya kadar suni solunuma devam edilir, yetişkin bir insana dakikada 15-20 solunum yaptırılmalıdır.
Suni solunum yapacak kişinin ağzı kişinin dudakları ile tam temas etmelidir ve verilen hava olması gerekenden biraz daha fazla üflenmelidir. Ardından nefes verilir. Bu esnada nefesi alan kişinin göğsü şişer. Bu işlem kişinin nefesi gelene kadar en az15 kez tekrarlanmalıdır.
Tıbbi yardım istenir (112). Temel yaşam desteği uygulanır. Hasta yere yatırılır, yan pozisyonda sırtına 5 kez vurulur. Tıkanma açılmadığı takdirde hasta düz bir zeminde başı yana çevrilir.
Lateral Pozisyon (Yan Yatış Pozisyon) * Solunum yollarının açıklığını sağlar * Bilinç kayıplarında bu pozisyon verilir. * Omurga düz, baş yastıkla desteklenmiş olmalıdır, * Altta kalan kol dirsekten bükülmeli, avuç içi yukarıya bakacak şekilde olmalıdır. * Üstte kalan kol omuz hizasında olmalıdır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri