Lahana turşusundaki probiyotikler, antibiyotik sonrası bağırsağınızdaki bakteri dengesini iyileştirmeye yardımcı olabilir. Bu, antibiyotikle tetiklenen ishali azaltmaya veya önlemeye yardımcı olabilir.
İshal Süresince Tüketilmesi Önerilmeyen Besinler
Enginar, lahana, bürüksel lahanası, yeşil fasulye, kuru bezelye ve yeşilbiberdir. Ayrıca kepekli ekmek ve tüm ürünler, diyet bisküviler, çiğ sebzeler, yer fıstığı, ayva, çikolata, yağlı yemekler, kızartmalar, marul ve beyaz lahana ishal bitene kadar tüketilmemelidir.
Lahana yemek ve lahana çorbası içmek özellikle lahana gibi sebzelere karşı hassas kişilerde ishale neden olabilir.
Bağırsakların düzenli ve sağlıklı çalışmasına yardım eden lahana suyu sindirim problemlerine iyi gelir. Lahana içinde bulundurduğu yüksek kükürt ve klor miktarı sayesinde vücudun mikroplardan arındırılmasında kullanılan besinlerdendir.
Beyaz et, az yağlı peynir, lapa halde yağsız hazırlanmış pilav, yağsız makarna, yoğurtlu çorbalar, yoğurt, ayran, sade grisini, beyaz ekmek, muz, kabuksuz elma, şeftali ve ayva, patates tüketebilirsiniz. Şekersiz hazırlanmış elma, ayva veya şeftali kompostoları ishali tedavi etmekte kullanılabilir.
İlgili 24 soru bulundu
Leblebi tüketilmesi ishali geçirebilmektedir. Bir avuç leblebi tüketilmesi yeterlidir.
Yoğurt, balık, iyi pişmiş et, patates püresi, pirinç lapası gibi yüksek enerji ve protein içeren yiyecekler, taze meyve suları ve muz gibi potasyumdan zengin besinler tercih edilmelidir. Çocuk her 3-4 saatte bir (günde 6 defa) beslenmelidir. Seyrek ve bir anda fazla besleme zararlı olabilir.
Yaygın olarak özellikle çiğ ve pişmiş şekilde salatalarda kullanılır. Antioksidan açısından zengin olan lahana, beyin fonksiyonlarını ve sindirimi iyileştirerek, kalp hastalıklarına ve cilt bozukluklarına karşı koruma görevi görür. Aynı zamanda kalori bakımından diyetlere de eklenebilen sebzeler arasında yer alır.
Güçlü antioksidan özelliği sayesinde kış hastalıklarından kansere birçok faydası olan beyaz lahana serbest radikallere karşı güçlü bir savaşçı. Karaciğer yağlanması ve obeziteye karşı da fayda sağlayan beyaz lahana,zayıflama diyetlerine tok tutucu ve toksinleri arındırıcı özelliği ile destek oluyor.
Özellikle pişirirken hoş olmayan kokuları ortaya çıkaran kükürtlü bileşikler, beyaz lahananın sindirim sistemini iyi çalıştırmasını sağlar. Ayrıca yaprak kısımlarında daha yoğun olarak bulunan posa sayesinde de bağırsak hareketlerini artırıcı özelliği oldukça yüksek bir sebze.
Enginar, lahana, bürüksel lahanası, yeşil fasulye, kuru bezelye ve yeşilbiber ishal süresince mümkünse tüketilmemelidir. Kepekli ekmek ve tüm ürünler, diyet bisküviler, çiğ sebzeler, yer fıstığı, ayva, çikolata, yağlı yemekler, kızartmalar, marul ve beyaz lahana ishal bitene kadar tüketilmemelidir.
Vücudu yabancı maddelerden koruyan antioksidan özelliği sayesinde lahana, bağışıklık sisteminin güçlenmesini sağlıyor. Bağırsaktaki yararlı bakteriler konusunda da olumlu etkileri olduğu biliniyor. Bu özelliği sayesinde de lahana, sindirim sisteminin sağlıkla çalışmasına yardımcı oluyor.
Ancak ishalde sebzeleri pişmiş olarak tüketmek gerekir. İshal durumunda, bağırsak geçişini hızlandırmamak için bol pişmiş sebzeleri yemek daha iyidir. Havuç, patates, kabak veya pancar gibi besinler tercih edilebilir. İshal, önemli bir sıvı kaybına neden olduğu için vücudun önemli ölçüde susuz kalmasına yol açar.
Süt ürünleri, yağlı yiyecekler, yüksek lifli yiyecekler veya çok terbiyeli yiyecekler gibi bazı gıdalardan birkaç gün uzak durulmalı, bunlar yerine kraker, kızarmış ekmek, yumurta, pilav ve tavuk gibi besinler tercih edilmelidir.
Öncelikle lahana aslında birçok mevsimde yetişebilir. Ancak ideal olan mevsimin kış ve güz olduğunu söyleyebiliriz. Ay olarak bakıldığında ise Ekim, Kasım ve Aralık aylarından bahsetmek mümkündür. Bu aylarda çok güzel lahanalar yetiştiğini görebilirsiniz.
1) Lahana. Lahana hem emzirme döneminde hem de katı gıdaya geçiş döneminde gaz yapan bir sebzedir. Doktorlar eğer tüketilecekse patates ile pişirilip tercih edilmesini tavsiye ediyor. Lahananın gaz yapan maddelere sahip olduğunu unutmamalısınız.
Bağırsak sağlığı için oldukça faydalı olan lahana suyu, kabızlık sorununa da şifa olmaktadır. Güçlü bir antioksidan olan lahana suyu, kalp ve damar sağlığını koruyarak kalp krizi riskini azaltmaktadır. Lahana suyu, sahip olduğu kükürt ve klor sayesinde vücudu baştan aşağı arındırır.
Enfeksiyonlara Karşı Koruyucu: C vitamini bakımından farklı sebzelere oranla içeriği daha güçlü olan beyaz lahana enfeksiyonlara karşı koruyucudur.
Mor lahana halk arasında kırmızı lahana olarak da adlandırılır. Salatalarda ve turşularda kullanılan mor lahana sağlık açısından oldukça faydalıdır.
Lahana turşusu içeriğinde bulunan selenyum sayesinde mide bulantısına engel olmaktadır. Yalnız tuzlu yapısı nedeniyle belirli ölçülerde tüketmek önemlidir.
Virüs bağırsaklarda çoğalıyor
Viral ve bakteriyel enfeksiyonlara bağlı olarak sindirim sisteminde ishal gelişebilmektedir. Bazı hastalar ishal şikayetleri ile sağlık kuruluşlarına başvurmakta, hatta bazı hastaların ishal belirtisi araştırılırken Covid olduğu ortaya çıkmaktadır.
Lif ve potasyum bakımından zengin olan muzun her şekilde tüketimi ishalin geçmesinde etkili olur.
Tehlikeli ishal belirtileri sıradan ishal belirtilerinden farklı değildir. Yine kişi kendisini şişkin hisseder ve karnında ağrı vardır. Ancak burada önemli olan ishalin bir haftadan fazla devam etmesidir. Bu durumda kişi çok fazla sıvı kaybetmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri