En az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak şartıyla 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, bu Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla, muhtar,
2017'de ise oy verme yaşıyla aynı olan 18'e indirildi. Cumhurbaşkanlığı seçimlerinde adaylık yaşı 40'tır. Yerel yönetimlerde ise (belediye başkanlığı, belediye meclis üyeliği, il genel meclisi üyeliği, muhtarlık ve ihtiyar heyeti üyeliği) seçilme yaşı 2018 yılında 18 olarak tespit edilmiştir.
Türkiyenin En Genç Muhtarı Uğur ALAN dan Kaymakamımıza Ziyaret.
Muhtar Nasıl Olunur? Muhtar olabilmek için önceden herhangi bir eğitim şartı bulunmaz. Bir kişi muhtar olduktan sonra bağlı olduğu kaymakamlık tarafından hizmet içi eğitimler alır. 25 yaşını doldurmuş Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan herkes muhtar olabilir.
Muhtar, köy veya mahalle halkı tarafından seçilir. Muhtar seçiminde siyasi partiler aday gösteremezler. Türkiye'de muhtarların görev süresi 5 yıldır. Muhtar köy tüzel kişiliğini temsil eder.
İlgili 23 soru bulundu
En az altı aydan beri o mahalle veya köyde oturmak şartıyla 25 yaşını dolduran her Türk vatandaşı, bu Kanunda ve bu Kanunun atıf yaptığı diğer kanunlarda öngörülen hükümlerce seçilmeye mani hali olmamak kaydıyla, muhtar, ihtiyar meclisi ve ihtiyar heyeti üyesi seçilebilir.
Muhtar olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Muhtar maaşı 2023 verilerine göre ortalama 11.700 TL civarındadır.
Sonuç: Tüzükte Belirtilmeyen Meslekler İçin Ek İş Yapma Yasağı Yoktur. Bu maddeler, muhtar seçilebilecek kişilerin mesleklerine sınırlamalar getirmekte ve muhtarlık sıfatının devam etmesi için gereken şartları belirtmektedir. Ancak, tüzükte belirtilmeyen meslekler için ek iş yapma yasağı bulunmamaktadır.
Bilindiği gibi biz hükümete geldiğimizde muhtar maaşları 97 liraydı. Bu yılbaşı 3200 lira tutarına çıkarmıştık. Muhtarlar maaşlarının asgari ücretin altında kalmasına gönlümüz razı olmadı. Yaptığımız değerlendirme sonucu muhtar maaşlarını 4250 lira seviyesine çıkardık.
Ancak bu görev, gönüllülük esasına dayanır. Muhtar azaları, muhtar maaşı ya da herhangi bir maaş ve ödenek almazlar. Görevlerini tamamen gönüllülük esasına dayalı olarak yerine getirirler.
Muhtar Bilgi Sisteminin şuanki veri durumu ; Muhtar Sayısı: 50.370. Başvuruda Bulunan Muhtar Sayısı: 32.130. Toplam Başvuru Sayısı: 139.160.
Mahalle ve köy halkı tarafından adaylar arasından seçilen muhtar, azaları ile birlikte mahalle ya da köyün idari işlerini yürütür. Bulunduğu bölgenin temsilcisi olmakla birlikte görev alanı içerisine giren mahalde yasaların halka duyurulmasını da sağlar.
3 – (18) yaşını bitirmiş olmak, 4 – Hırsızlık, kaçakcılık, dolandırıcılık, sahtecilik ve sahte kağıtları bilerek kullanmak, inancı kötüye kullanmak gibi yüz kızartıcı suçlardan biri ile veya ağır hapis cezasiyle hükümlü veyahut kamu hizmetlerinden yasaklı olmamak, lazımdır.
CEVAP: Verdiğiniz bilgilere göre; 25 yıl, 54 yaş ve 5.675 günle emekli olabilirsiniz. Gününüz dolmuş. Askerliğiniz 01.02.1993 tarihinden önce olduğu için, sadece 3 ayını borçlanırsanız giriş tarihiniz 01.11.1992 olur ve 53 yaşınızın dolduğu 25.06.2022 tarihinde emeklilik müracaatı yapabilirsiniz.
2024 Türkiye yerel seçimleri, Türkiye'deki yerel yönetimlerin belirlenmesi için 31 Mart 2024 tarihinde yapılacak yerel seçimlerdir.
Muhtar maaşları Resmi Gazete yayımlanan düzenlemeye göre asgari ücrete eşitlenmiştir. Görevleri 5 yıl olan muhtar maaşlarına da böylelikle zam geldi. Muhtar maaşları 2022 Ocak ayında 3.472.81 TL olarak belirlenmişti.
“Seçim dönemi-seçim başlangıç tarihi ve seçim günü” başlıklı 8'inci maddesinde; “Mahalli İdareler seçimleri beş yılda bir yapılır. Her seçim döneminin beşinci yılındaki 1 Ocak günü seçimin başlangıç tarihidir, Aynı yılın Mart ayının son Pazar günü oy verme günüdür.
Sayın Meslektaşım; Görevi ihmal, Ceza Kanunumuzda suç olarak düzenlenmiş olmakla, C.Savcılığına şikayet edebilirsiniz.
Madde 3 – Köy ve mahalle muhtarlarından bir sosyal güvenlik kurumundan emekli aylığı almakta bulunanların bu aylıkları muhtarlık ödeneği ve harçlardan alacakları prim dolayısıyle kesilmez.
Muhtarlar seçim ile iş başına getirilir ve belli başlı görevleri bulunmaktadır. Ayrıca bu görevler yasalar ile belirlenmiştir. Seçilerek görev başına getirilen muhtarlar devlet memuru statüsünde görev yapmaktadır. Muhtar belirlemiş olduğu ihtiyar ile seçime katılmaktadır.
Muhtar Devletin memurudur. Devlet işlerinde vazifesini (36) ncı maddeye göre yapar.
Muhtar maaşlarında,il muhtarları için İl Özel İdaresi, İlçeler ve köylerin muhtarları için ise; kaymakamlık'tan haciz talep edilebilir. il ilçe köy ayrımı yapılmaksızın tüm muhtarlar maaşlarını il veya ilçe özel idarelerinden almaktadırlar bu yüzden yapılacak şey maaş hacziyse özel idareye yazılır saygılar...
Hazır bulunamayan azaların yerlerine yedekleri alınır. Sandık kurulu, bunlarla da teşekkül edemediği takdirde muhtar tarafından aza seçilebilme vasıflarını haiz kimseler kurula iştirak ettirilir. Muhtarın hazır bulunmaması halinde kurul kendi azası arasından bir reis seçer.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri