181 Gelir tahakkukları hesabı içinde bulunulan hesap döneminde ortaya çıkan tahsilatı sonraki dönemlerde gerçekleşecek olan gelirlerin kaydedildiği hesaptır. Bu tür gelirler, dönem sonunda tahakkuk etmesine rağmen henüz borçludan isteme hakkı olmayan alacakları temsil eder.
Aralık ayına ait kira bedeli 180 GELECEK AYLARA AİT GİDERLER hesabı alacaklandırılarak 770 GENEL YÖNETİM GİDERLERİ hesabına aktarılır ve gider olarak gösterilir.
Gelir/Gider Tahakkuku (181/381) şeklinde yapılan kayıt, VUK 280.madde “Yabancı paralar borsa rayici ile değerlenir. Borsa rayicinin takarrüründe muvazaa olduğu anlaşılırsa bu rayiç yerine alış bedeli esas alınır. Yabancı paranın borsada rayici yoksa, değerlemeye uygulanacak kur Maliye Bakanlığınca tesbit olunur.
381 Gider Tahakkukları Hesabı
381 Gider Tahakkukları Hesabında, genellikle içinde çalışılan dönemde ortaya çıkan giderler yer alır. Bu giderler bu dönemde ortaya çıkar ve ödemesi ise gelecek aylarda yapılmalıdır. İşte bu tip giderler 381 gider tahakkukları hesabında izlenmektedir.
Gelir Tahakkukları Hesabı ; Dönem sonunda, döneme ait olarak hesaplanacak tutarlar ilgili hasılat ve gelir hesapları karşılığında bu hesaba borç kaydedilir. Sonraki dönemde, alacakların kesinleşmesiyle hesaptaki tutarlar bu hesabın alacağına karşılık ilgili hesapların borcuna kaydedilerek kapatılır.
İlgili 15 soru bulundu
180 Hesap İşleyişi
Gelecek döneme ait olmasına rağmen peşinen ödenen giderler, kendi ait oldukları döneme süresine kadar bu hesapta borç olarak kaydedilir. 180 nolu muhasebe hesabında bekleyen bu giderler gelecek ayın ilgili aydaki hesaba alacak verilmek üzere ilgili gider hesabına aktarılır.
280 GELECEK YILLARA AİT GİDERLER
Genellikle kiralanan işyerleri için peşin ödenen tutarların izleyen döneme ait giderleri için kullanılır. Vadesi bir yılın altına düşen giderler bilanço gününde 180 GELECEK AYLARA AİT GİDERLER hesabına aktarılır.
381 Hesapta Kaydedilen Giderlere Örnekler
Bu hesap ile ilgili örnek vermek gerekirse elektrik faturası, doğalgaz faturası ya da kira ödemeleri örnek gösterilebilir.
679 DİĞER OLAĞANDIŞI GELİR ve KÂRLAR
İşletmenin ana faaliyet konusu dışında ve/veya arızî olarak elde edilen gelirlerin kaydı için kullanılır.
380 GELECEK AYLARA AİT GELİRLER HESABI
a) Niteliği: Tahsilatı cari dönemde gerçekleşen ancak gelecek döneme ait olan gelirlerin izlendiği hesaptır.
Gelir Tahakkukları Hesabı adı altında işlem gören 181 hesap veya 181 muhasebe kodu, üçüncü kişilerden tahsili içerir. Gelecek döneme ait olup, içinde bulunan ve çalışılan dönem içinde gerçekleşen ve henüz tahsil edilmemiş gelirlerin ve bu döneme ait kısımlarının izlendiği hesap olarak tanımlanır.
381 Gider Tahakkukları Hesabı
Örneğin elektrik faturası, doğalgaz faturası ya da kira ödemesi gibi. Bu hesap takip edilir ve ödemeler izleyen dönemlerde bu hesap üzerinden yapılır.
Tahakkuk Esası: Hukuken o gelire alacaklı olmayı ifade eder. Örnek: Ticari ve Zirai Kazançlardır.
381 GİDER TAHAKKUKLARI HESABI
Sonraki dönemde, alacakların kesinleşmesiyle hesaptaki tutarlar bu hesabın borcuna karşılık ilgili hesapların alacağına kaydedilerek kapatılır.
180 Gelecek Aylara Ait Giderler Hesabı İşleyişi : İzleyen aylarla ilgili olarak bir gider yapıldığında bu hesaba borç yazılır. Daha önce giderlere alınan bir harcamanın gelecek aylara ait olduğu belirlendiğinde söz konusu gider, ilgili olduğu ayın giderlerine aktarılmak üzere, kaydedildiği hesaptan bu hesaba aktarılır.
Hazır değerler hesap grubunda yer alan “108 Diğer Hazır Değer- ler” ana hesabı ise, nitelikleri itibariyle hazır değer sayılan pullar, vadesi gelmiş ku- ponlar, tahsil edilecek banka ve posta havaleleri (yoldaki paralar) gibi değerleri kapsar.
Olağan gelir ve karlar hesabı olarak adlandırılan 649 hesap, işletmenin esas faaliyeti dışında fakat olağan olarak kabul edilen faaliyetlerle ilgili olup olağan gelir ve karlar hesap grubundaki hesapların kapması dışında olan gelir ve karların takip edildiği hesaptır.
689 hesap, diğer gider hesap kalemlerinin dışına yer alan varlık satışlarının sonucu ortaya çıkan zararların yanı sıra giderlerin de yer aldığı hesap türüdür.
260 Hesap Nedir? 260 Haklar Hesabı'nda; işletmelerin patent ya da lisans, telif, imtiyaz, ticari marka, ünvan gibi bir bedel ödenerek elde edilen bazı hukuki tasarruflar ile kamu otoritelerinin işletmeye belirli alanlarda tanıdığı kullanma, yararlanma gibi yetkiler dolayısıyla yapılan harcamaları izlenir.
Diğer gelirler hesabı olarak adlandırılan 602 hesap, işletmenin korunması ve işletme zararlarını gidermek için, işletmenin ana faaliyetleri dışında kalan satışları için kullanılan muhasebe kodlu hesaba denir.
321 BORÇ SENETLERİ
İşletmenin ticarî ilişkileri dolayısıyla kısa vadeli senetli borçlarının izlendiği hesaptır. 320 SATICILAR hesabı gibi çalışır. Artışlar alacak, azalışlar borç tarafına kaydedilir. Keşide edilen kısa vadeli senet 321 BORÇ SENETLERİ hesabının alacağında izlenir.
645.Menkul Kıymet Satış Karları
Menkul kıymet satış kârlarının izlendiği hesaptır. İşleyişi: Menkul kıymetler satıldığında, satış değeri ile maliyet değeri arasındaki olumlu fark bu hesaba alacak yazılır.
Satıcılar hesabı olarak bilinen 320 hesap, işletmenin ana faaliyet konusuyla ilgili her mal ve hizmetlerden kaynaklanan senedi olmayan borçların takip edildiği hesaba denir. 320 hesapta ortaklar, ana kuruluş, iştirakler ve bağlı ortakların senetsiz ticari borçların bilanço dipnotlarında gösterilmesi gerekir.
¢ 170-178 Yıllara Yaygın İnşaat ve Onarım Maliyeti Yıllara yaygın inşaat taahhüt ve onarım işleri nedeniyle ortaya çıkan maliyetlerin dönem sonunda toplandığı hesaplardır. yıllara sari İnşaat devam ettiği sürece işle ilgili maliyetler dönem sonunda bu hesaplarda toplanır.
260.
İşleyişi : Edinilen haklar, maliyet bedelleri ile bu hesaba borç kaydedilir. Yararlanma süreleri içerisinde, yararlanma sürelerinin belli olmaması durumunda, 5 yıllık sürede eşit taksitlerle itfa olunarak yok edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri