TOPLUMCU GERÇEKÇİ ŞAİRLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1) Biçimden çok içeriğe önem vermişlerdir. 2) Serbest nazımla şiirlerini yazmışlar 3) Sanat toplum içindir. 4) Baskı, başkaldırı, sömürü, emek, yoksulluk halkın sömürülüşü, özgürlük isteği ve barış özlemi gibi temaları ele almışlar.
Toplumcu şiir: İdeolojik eğilimli şiir türüdür, daha çok meteryalist dünya görüşü üzerine temellendirilmiştir ve Marksist ideolojiyle de şekillendirilmiştir. Bu şiir eğiliminde insan ve toplum ilişkileri realist bir biçimde ele alınır.
Kendilerini toplumun sözcüsü olarak gördüler. - Şiirde kafiye, redif ölçü gibi unsurları attılar. - Serbest nazım tercih ettiler; ahengi; ses akışıyla (vurgu, tonlama, aliterasyon, asonans mısra düzeniyle)sağladılar. - Şiirde yalın bir dil kullanmayı tercih ettiler. - Şiirin yapısını değiştirdiler.
*Şairler, genellikle Marksist dünya görüşünü, sosyalist siyaseti benimsemişler ve eserlerini bu doğrultuda vermişlerdir. *Eserleriyle, bireyin gelişimini sağlayacak bir düzen oluşturmaya çalışırlar. *Dönem şairleri, “umut, yaşama sevinci, sorgulama, isyan, devrim ve direnme” gibi temalar üzerinde durmuştur.
İlgili 32 soru bulundu
TOPLUMCU GERÇEKÇİ ŞAİRLERİN ORTAK ÖZELLİKLERİ 1) Biçimden çok içeriğe önem vermişlerdir. 2) Serbest nazımla şiirlerini yazmışlar 3) Sanat toplum içindir. 4) Baskı, başkaldırı, sömürü, emek, yoksulluk halkın sömürülüşü, özgürlük isteği ve barış özlemi gibi temaları ele almışlar.
1960 sonrası toplumcu eğilimleri yansıtan şairler, şiirlerinde “yerleşik düzene eleştiri, sınıfsal sorunlar, kadın, doğa, kentleşme sorunları” gibi temaları öne çıkarmışlardır.
Toplum ve bireyi, toplumsal ve gerçek yönleriyle sergilemeyi amaçlar. Toplumsaldır, toplumun sorunlarından haberdardır ve bunlara duyarlı yaklaşır; Gerçekçidir, sanatçının konu hakkındaki kişisel duygu ve düşünceleri herkes tarafından açıkça anlaşılır bir ifadeye dönüşür.
Bu dönemde özellikle Sadri Ertem, Sabahattin Ali, R. Enis, Samim Kocagöz, Oktay Akbal, Cahit Beğenç, Rakım Çalapala, Cevat Şakir Kabaağaçlı, Orhan Hançerlioğlu, Hikmet Erhan Bener, Refik Erduran, Kemal Bilbaşar, Orhan Kemal, İlhan Tarus gibi birçok yazar toplumcu gerçekçi çizgide eserler vermişti.
Divan ve Halk şiiri özelliklerini çağdaş bir anlayış içinde kaynaştırmış, eserlerinde son derece başarılı ve canlı bir dil kullandı. Etkili bir üslubu olan şair, fütürizm akımından etkilendi.
Daha etkili bir dil kullanabilmek için ise sloganlardan yararlanmışlardır. Bu anlayışa bağlı şairler: İsmet Özel, Ataol Behramoğlu, Süreyya Berfe, Nihat Behram, Refik Durbaş ve Ahmet Oktay'dır.
60 sonrası toplumcu gerçekçi şiirin arka planda kalmış, az bilinen şairlerinden olan Özkan Mert, 1969 yılında Ant dergisinde “Devrimci Genç Şairler Savaş Açıyor” başlıklı yazıya İsmet Özel, Süreyya Berfe ve Ataol Behramoğlu'yla birlikte bildiriye imza atan şairlerdendir.
1960 sonrası toplumcu eğilimleri yansıtan şairler, şiirlerinde “yerleşik düzene eleştiri, sınıfsal sorunlar, kadın, doğa, kentleşme sorunları” gibi temaları öne çıkarmışlardır.
Gerçek sanatın halka yaklaşan ve halkın sorunlarını dile getiren bir sanat biçimi olduğunu savunurlar. Bu şiir anlayışında işlenen toplumsal sorunlar ağırlıklı olarak sosyalist düşüncenin yaklaşımı ile dile getirilir. Sanat toplum içindir anlayışını benimserler.
Millî Edebiyat zevk ve anlayışını sürdüren şiir, Kurtuluş Savaşı'nın etkilerinin sürdüğü dönemde ortaya çıkmış şiir akımıdır. Bu akımın yazarları milliyetçilik düşüncesinden etkilenerek bu doğrultuda eseler vermişlerdir. Yazarlar dildeki yabancı sözcüklerin Türkçe karşılıklarını kullanmayı tercih etmişlerdir.
Toplumcu gerçekçi hikaye anlayışı, büyük şehirlere göçün beraberinde getirdiği sorunlar ve sosyalizm üzerinde durmuştur. Bu eserlerde genellikle de siyasi ideolojiler ön plana çıkar. Bu akımı savunan sanatçılar, sanat toplum içindir anlayışını benimser.
- Toplumcu gerçekçi hikayelerde şehirleri olan göçler anlatılır. - Sosyalizm en baş konular içerisinde bulunur. - Bu hikayelerde siyasi ideolojiler ön planda yer alır. - Eserlerde genelde köylü ağzı ile konuşulan çok fazla diyalog ve etki bulunur.
Kaynağını Marksizm'den alan toplumcu gerçekçi sanat anlayışının ana ko- nusunu insan, toplum ve onun üretim ilişkileri oluşturur. Rusya'da ortaya çıkan ve Marksizm'in öğretilerinden beslenen bu sanat anlayışı; Türk edebiyatını da özellikle Cumhuriyet döneminin ilk yıllarında etkilemeye başlar.
"Realist bakış" ise; olayları veya durumları somut verilere göre yorumlayan ve objektif değerlendirebilme yapan bakış açısıdır. Bu kavram, edebiyat eserlerini yorumlamakta kullanıldığı gibi; günlük konuşmalarımızda bile kullanılan bir kelimedir.
Ro- manda Don Kazaklarını anlatan Şolohov, onların yaşamlarını, gelenek-göreneklerini, alışkanlıklarını, trajedileri- ni, köy ve bozkır hayatını, devrimi, savaşı, ölümü birçok açıdan ele alır.
İlk çalışmamızda bu şiir anlayışının ortaya çıkış serüvenine, öncüsü Nazım Hikmet'e ve onun etkisinde yeşermeye başlayan “Kırk Kuşağı” toplumcu gerçekçi şiiri ve şairlerine odaklandık.
- Saf şiir anlayışında estetik tavır ön plandadır. Bu anlayıştaki şairler didaktik bilgiden uzak durup; bir şey öğretmeyi değil, musikiyle ya da musikinin çağrıştırdığı, uyandırdığı imgelerle insanın estetik duyarlılığını doyurmayı amaç edinirler. - Bu şairler şiirde anlama fazla önem vermezler.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri