Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (özgün adı: Nineteen Eighty-Four), İngiliz yazar George Orwell tarafından kaleme alınmış olan alegorik, distopik ve politik bir romandır. Romanın hikâyesi distopik bir dünyada geçer. Distopya romanlarının en ünlülerindendir.
İngiliz filozof ve yazar George Orwell tarafından kaleme alınan Bin Dokuz Yüz Seksen Dört (1984) adlı eser, yirminci yüzyılın en kayda değer distopya örneklerinden biri olması nedeniyle oldukça önemlidir.
1984 – George Orwell
Stalin, romanda hicvedilenin kendi yönetimi olduğu gerekçesiyle kitabı yasaklama kararı almıştır. Yazarın Hayvan Çiftliği kitabı da eskiden yasaklanan kitaplar arasında yer alıyor.
George Orwell'ın ünlü distopya romanı 1984, totaliter bir devletin insanların hayatlarını nasıl kontrol altına aldığını anlatır. Roman, tüm dünya çapında sürmekte olan üç büyük gücün arasındaki mücadeleyi konu alır.
“1984” Avrupa'yı olduğu kadar tüm dünyayı etkilemiş bir totaliter rejim eleştirisi olduğu kadar, filmin başlangıç cümlesi olan, “Geçmişi kontrol altına alan, geleceği kontrol altına alır.
İlgili 15 soru bulundu
Bunun nedeni ise Orwell'ın kitabın yazımını 1948 yılında tamamlamasıdır. Orwell, 1948'in son 2 rakamının yerlerini değiştirmeye karar verir. Böylece kitap, 1984 adı ile basılır.
Distopik romanlar genellikle çağdaş toplumun unsurlarını içeren ve bazı modern eğilimlerin sakıncalarına karşı uyarı niteliği taşıyan romanlardır. Modern toplumu bekleyen olumsuz geleceği veya durumu anlatırlar.
Bu dünya görüşü ve sistem, "oligarşik kolektivizm" olarak tanımlanır. Oligarşik kolektivizmin egemen sınıfı, kapitalist sınıfın aşağı ve orta sınıf tarafından yok edilmesinden sonra iktidarı ele geçiren yeni aristokratlar çevresidir.
1984 kitabı genellikle distopya, bilim-kurgu, fantastik, modern klasikler, dünya klasikler gibi türleri okuyan okurlar için uygundur. 1984 kitabının yaş gruplara göre okunma sırası aşağıda listelenmiştir. 55-64 yaş arasıdır.
İkinci romanı Küçük Oyuncu, ilk romanı Yarın Yarın romanından bir yıl sonra yani 1977 yılında yayımlanır. Üçüncü romanı Asılacak Kadın, 1979 yı- lında yayımlanır. Ancak cinsel içerikli bulunmasından dolayı yasaklanmıştır.
Pınar Kür'ün ünlü romanı Asılacak Kadın'ın yedinci baskısı geçtiğimiz ay Can Yayınları'ndan çıktı. Önceki yıllarda 'müstehcenlik' suçlamasıyla yasaklanarak toplatılan kitapta, yazarın 1988 yılında İstanbul İkinci Asliye Ceza Mahkemesi'ne sunduğu savunma metni de yer alıyor.
1984 Kitabının Türü Nedir? 1984 kitabının türü distopik romandır. Distopik roman türü yazıldıkları dönemin, siyasal, teknolojik ve sosyal durumundan hareketle geliştirilmiş geleceğe yönelik kurgulardan oluşan eserlerdir.
Ütopyaların aksine, distopyalar ise bir toplumun mümkün olan en kötü hali olarak hayal edilir. Distopik düşünceden bahsederken genellikle baskıcı, totaliter ve insanların mutsuz olduğu bir toplum kastedilir. Ütopya ve distopya kavramlarının birbiriyle zıt olduğu söylenebilir.
Distopya (anti-ütopya Yunanca dystopia), çoğunlukla ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter-totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir. Kelime ilk defa John Stuart Mill tarafından kullanılmıştır.
Ütopya, gerçek hayatta olmayacak kadar güzel ve ideal olan toplum biçimidir. Distopya ise ütopyanın tam tersi olarak bir toplum şeklidir. Ütopya, mükemmel anlamına gelirken distopya ise baskıcı toplumu ifade eder. Romanlarda ya da öykülerde distopya her zaman ütopik toplumlar için tehlikeli olmuştur.
Dini görüşleri. Orwell, kendini hümanist ve ateist olarak tanımlayıp dinler üzerine yoğun eleştirileri olsa da, yaşamı boyunca İngiltere Kilisesine aktif şekilde katılmıştır. Orwell ayrıca sık sık İncil edebiyatı okurdu. İngiliz Kilisesinin dua kitabından hafızasından alıntı yapabiliyordu.
Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgâhlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçekçi bir romandır Bin Dokuz Yüz Seksen Dört.
Proleter ücret alan işçidir. Proletarya, Feodalizmin çözülmesiyle mülksüzleşen insanların, Emek gücünü belli bir ücret karşılığında satmaktan başka yaşam seçeneği kalmamasıyla ortaya çıkan, üretimdeki konumları itibarıyla belirli bir grup oluşturan kesimin sınıfsal olarak tanımlanmasıdır.
Distopya: Karamsar Gelecek Senaryoları
George Orwell'ın "1984" adlı eseri, distopyanın karanlık tarafını vurgulayan klasik bir örnektir. Bu tür eserler, toplumu düşündürmeyi ve olası tehlikelere dikkat çekmeyi amaçlar.
Ütopya: Aslında olmayan, tasarlanmış ideal toplum. Distopya: Ütopik bir toplum anlayışının anti-tezini tanımlamak için kullanılır. Distopik bir toplum otoriter - totaliter bir devlet modeli ya da benzer bir başka baskıcı sistem altında karakterize edilir. sanıldığı üzere ütopya ve distopya zıt şeyler değildir.
İlk olarak, John Stuart Mill tarafından, 1868'de kullanılan distopya kötü, normal olmayan, hastalıklı anlamına gelmektedir ve anti-ütopyanın karşılığı değildir.
Önce 1984 sonra Hayvan Çiftliği.
Dünya Savaşı'ndan kısa süre sonra ve Batı'yla Sovyetler Birliği arasındaki Soğuk Savaş başlamadan önce yayımlamıştı. Roman, Sovyetler Birliği'nde 1988'e kadar yasaklı kaldı.
Distopik romanlar yazıldıkları dönemin, siyasal, teknolojik ve sosyal durumundan hareketle geliştirilmiş geleceğe yönelik kurgulardan oluşan eserlerdir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri