Aman dikkat! Yalnızca 2 adet kış lastiği kullanarak aracınızın ön ve arka tekerleri arasında bir dengesizlik yaratabilirsiniz. Bunun sonucunda özellikle karlı veya buzlu zeminlerdeki yokuş aşağı sürüşlerde, frenleme sırasında ve virajda kavrama kaybı riskleriyle karşı karşıya kalabilirsiniz.
Kış lastikleri dört tekerleğe de takılmalıdır, çünkü aracın en kısa mesafede durması hareket edebilmesinden daha önemlidir.
Ama karlı yol koşulunda optimum yol tutuş ve güvenli sürüş için yalnızca M+S işareti taşıyan lastikler yeterli değildir. Bu yol koşulları ve hava sıcaklığının 7 derecenin altında seyrettiği yerlerde uygun bileşimden yapılmış ve kış lastiği işareti taşıyan lastikler doğru seçimdir.
Peki, 4 mevsim lastik kullananlar ceza yer mi? Ticari amaçla taşıma yapmayan binek otomobiller için bu sorunun yanıtı “Hayır”dır. Ancak şehir değiştirildiğinde veya artan hava muhalefetine göre bulunulan ilin valilikleri karar aldığında kış lastiği zorunlu olarak kabul edilebilir.
Dört mevsim lastikleri, dayanıklılık açısından da oldukça iyi performans gösterir. Zorlu koşullar dışında her koşulda optimum yol tutuşu ve iyi fren performansı sağlarlar. Hatta daha ılıman kış koşullarında bile, dört mevsim lastikleri bileşimleri sayesinde son derece dayanıklıdır.
İlgili 29 soru bulundu
Bunun anlamı nedir? Bunun anlamı, dört mevsim lastiklerinin, bir yaz lastiğiyle aynı seviyede yol tutuşu sağlayamayacağıdır. Aynı şekilde, dört mevsim lastikleri, buzda yol almak veya karda tırmanmak gibi aşırı kış şartlarıyla başa çıkacak şekilde tasarlanmamıştır.
Kış lastikleri sadece karda ve buzda değil, 7 derecenin altında ıslak veya kuru hava şartlarında da kullanımı güvenli kılıyor. Özellikle yağmurlu havalarda kış lastikleri, standart lastiklere göre avantaj sunuyor.
4 mevsim lastiklerin olumsuz tarafları:
Yaz lastiklerine oranla daha fazla yakıt tüketir. Sıcak asfalt yüzeylerde yol tutuş performansları zayıftır. Viraj alma konusunda yaz lastikleri kadar performans göstermez.
M+S kar ve çamur anlamına gelir. Lastiğin sırt deseni ve sırt bileşiğinin yapısı sayesinde yaz lastiğine kıyasla karlı yol koşullarında üstün yol tutuşu ve fren performansına sahip olduğunu gösterir. M+S sembolü, kış lastiklerinin yanı sıra tüm sezon lastiklerinde de bulunur.
Yazın Kış Lastiği Kullanıldığında Yakıt Tüketimi Artar
Bunun sonucu olarak lastikler dönerek aracın hareket etmesini sağlar. Yaz aylarında kullanıldığında yuvarlanma direnci artan kış lastikleri yüzünden, araçta bir enerji kaybı oluşur ve bu da yakıt tüketiminin artmasına sebep olur.
Lastik daha çabuk ısınır. Isınma ve yumuşama sonucu özellikle yüksek hızlarda yarılma ihtimali artar.
Kış lastikleri, buzlu, karlı ve sulu karlı yol şartlarında, yol tutuş, hızlanma, durma ve viraj alma açılarından en iyi lastiklerdir. Bu özellikler, kış lastiklerinin, öngörülemeyen kış yollarında, aracın yol tutuşunu sağlamasına yardımcı olur.
Eğer araçlarının altında kış lastiği takılı ise, hız sınırı 90 km olan yerlerde 70 km hızla, sınırı 50 km olan yerlerde ise 30-35 km hızla gitmeleri gerekir.
Kış ya da yaz lastiği fark etmeksizin muayene esnasında diş derinliğin minimum 1.6 mm olması beklenir. Bundan daha düşük lastik diş derinliği ağır kusur sınıfındadır. Motosikletler için ise asgari derinlik 1 mm'dir. Dolayısıyla muayene öncesinde lastiklerinizin diş derinliğini kontrol etmelisiniz.
Kış lastiği uygulaması, şehirler arası yolcu ve yük taşıyan tüm araçlar için trafik güvenliğinin olumsuz etkilendiği 1 Aralık - 1 Nisan tarihleri arasını kapsayan dört aylık süre boyunca zorunludur. Kış lastiği takma zorunluluğunun bitiş tarihi mevsim koşullarına bağlı olarak 1 ay uzatılabilir.
Dört mevsim lastik, araç sürücülerinin yaz - kış lastik değiştirmemek için kullandıkları bir yöntem. 4 mevsim lastik, kış lastiği yerine geçmektedir. 4 mevsim lastikler, yaz ve kış mevsiminde kullanılmak için üretilmiştir.
Dünya genelinde en iyi lastik markaları arasında Michelin, Bridgestone, Continental, Goodyear, Pirelli, Hankook, Yokohama ve Dunlop yer almaktadır. Bu markaların hepsi, yüksek kaliteli malzemeler kullanarak dayanıklı ve performanslı lastikler üretmektedir.
C : Ticari araç van lastiği. XL, HL veya Güçlendirilmiş: Boyutlarına göre normalden daha yüksek yük kapasitesine sahip lastikler. Bu tür lastikler muadilleriyle değiştirilmelidir (örnek: bir HL lastiği başka bir HL lastikle değiştirilebilir)
Genel olarak üreticilerin verdiği araç lastik ömrü ortalama 5 yıldır.
Dört Mevsim Lastikler Kaç Kilometre Yol Gidebilir? Dört mevsim lastiklerin raf ömrü 10 yıl olarak belirtilir. Ancak araca takılan lastiklerin en fazla 70.000 kilometreye ulaşıldığında değiştirilmesi gerekir. Araç 35.000 kilometreye ulaştığında lastik bakımı önerilir.
Dört mevsim lastiklere kış lastikleri gibi M/S mud and snow ibareleri konur ama yaz performansına uygun hale getirme çabalarından dolayı kış aylarında performans genelde kış lastiklerinden kötüdür. Tahmin edebileceğiniz gibi yazın da daha gürültülü lastiklerdir.
Lastik yaş sınırı: 10 yıllık eşik
Üretim tarihinden 10 yıl sonra lastikler değiştirilmemişse, Michelin önlem olarak bunların yeni lastiklerle değiştirilmesini önerir.
Maalesef, tüm yıl boyunca kar lastiklerini kullanmak tavsiye edilmez. Uzun vadede, lastikleri değiştirmekten daha maliyetli olur ve aracınızın yoldaki performansını olumsuz etkileyebilirler.
Araç lastiklerinin kullanım ömrü montaj işleminden itibaren 4-6 yıl arasındadır. Elbette bu değerler, kullanım ile de doğrudan orantılıdır. Lastik diş derinliği gibi faktörler elverişli olduğu sürece lastiklerinizi 6 yıla kadar gönül rahatlığı ile kullanabilirsiniz.
Zorunlu kesinlikle değildir. Kar lastiksiz de güvenli kış seyehati mümkündür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri