2. Alt mükellefler; 1. alt mükelleflerin ilgili dönem Ba formunda yer alan mükelleflerdir. - Sigortacılık işlemlerine ilişkin işlemlerden kaynaklanabileceği için SMV beyanına bakılarak Ba formunda bildirilen tutarların beyan edilip edilmediği kontrol edilmektedir.
Bu raporda genelde GEK06 segmenti (Noksan Beyan) bulunmaktadır. Yani işletmelerin "ba formları" toplamları ile kdv matrah beyanı karşılaştırılmakta ve tutarsızlık olunca kdv iadesi alan firmanın iadesine o dönem indirilecek kdv tutarına bloke koyulmaktadır. Yani bir nevi bu noksanlıktan sorumlu tutulmaktadır.
GEK06 Segmenti «Alt Mükelleflerin Fatura Beyan Tutarlılığı Kontrolü»nü sağlamaktadır. birlikte, iade talep eden mükellefin 1. alt mükelleften olan alışlarının tevsiki aranmaktadır. talepli olarak verilebilmesi mümkün bulunmamaktadır.
KDV hariç tutarı 2 milyar lirayı aşmayan belgeler için karşıt inceleme yapılması zorunlu değildir. Ancak, bir aylık dönemde bir mükelleften alınan mal ve hizmet alımlarının toplamının 6 milyar lirayı aşması halinde anılan mükellef nezdinde karşıt inceleme yapılması gerekir.
Gelir ve Kurumlar Vergisi İade işlemlerine asgari bir standart getirilmesi ve yurt çapında uygulama birliğinin sağlanması amacıyla iadelerin elektronik ortamda kontrol ve analizinin yapılarak mükellef ve iade yapacak birimlere raporlanmasıdır.
İlgili 38 soru bulundu
İşverenlerce veya sorumlularca nakten veya hesaben alınan vergi iadesi, iadenin alındığı tarihten itibaren en geç 10 gün içinde hak sahiplerine nakten ödenir. Bu süre içinde ödenmeyen vergi iadeleri müteakip ilk işgününde vergi dairelerine geri verilir.
GEK-17 "E-FATURA UYGULAMASI KAPSAMINDAKİ MÜKELLEFLERİN FATURA BİLGİLERİ KONTROLÜ Söz konusu segmente ilişkin olarak en çok karşımıza çıkan hata 16 haneli E-Fatura numarasının eksik ya da fazla yazılmasından ve/veya yanlış yazılmasından kaynaklanmaktadır.
3. İnceleme vekil tarafından yapılıyorsa madde 3'de ki işlemleri mühür basma kısmına kadar yapar ( mühür basma yetkisi vekilde yoktur ). Karşıt inceleme tutanağı 5 nüsha olacak şekilde düzenlenir ve mali müşavir tarafından ayrıca mühürlenip imzalandıktan sonra bir kopyası ilgili firmaya gönderilir.
Karşıt inceleme müessesesi VUK'da bir vergi denetim yöntemi olarak yer almamakta ve açıklanmamaktadır. 3568 sayılı meslek kanuna göre bir denetim tekniği olan karşıt inceleme vergi mükelleflerinin ödedikleri vergiyi doğrulama amacıyla kullanılmaktadır.
Karşıt inceleme tutanağına yanıt vermemek cezai bir yaptırımı olmaz.
GEK 60 Hatası mükellefin kendi VKN numarasının yazıldığından dolayı oluşan uyarı hatasıdır. Karşılaştığımız bu hatalara İnteraktif veya Elden İzahat Dilekçesi ile İlgili Dosya Memuruna Bildirmemiz Gerekmektedir.
Bloke Esası: Çoğu zaman tespit edilen eksiklikler talep edilen iade tutarının bir kısmını ilgilendirmekte ve eksikliklerin ilgili olduğu iade tutarlarının ayrıştırılabilmesi mümkün olabilmektedir.
TENZİL Arapça bir kelime olup seyreltmek, eksiltmek,azaltmak,çıkarmak anlamına gelmektedir. Dolayısıyla gelen yazıların özü de indirimi reddedilen KDV lerin ilgili dönem beyanlarından çıkartılması istenmektedir.
10. KDV iadesi çalışması sırasında GİB sistemine yüklenilen indirilecek KDV ve yüklenen KDV listelerinde, mal ithalatlarına ilişkin faturalar, ithalat beyannamesi no.larının farklı olmasına rağmen, fatura no.larının aynı olmasından dolayı ''mükerrer fatura'' olarak risk analiz raporu GEK 21 segmentinde yer alıyor.
KDV İadesi Risk Analiz (KDVİRA) Sistemi, KDV iadelerine ilişkin bir uygulamadır. Ocak/2010 vergilendirme döneminden bu yana uygulanmaktadır. KDVİRA Sistemi ile 2010/Ocak vergilendirme döneminden itibaren KDV İadesi Kontrol Raporları üretilmeye başlanılmıştır.
Ön kontrol raporuna dayalı iade uygulamasıyla beraber firmalara, nakit iade taleplerinin olumsuzluk tespit edilmeyen %50'lik kısmını Tebliğ'de aranılan belgeler ile YMM KDV İadesi Tasdik Raporu Vergi Dairesi'ne ibraz edildikten sonra 10 iş günü içerisinde alabilme imkanı sağlanmıştır.
e-SMM zorunluluğu. GİB'in yayınladığı Vergi Usul Kanunu (VUK) Genel Tebliği'nde yer alan düzenlemede, 30 Haziran 2020'den itibaren mesleki faaliyetine yeni başlayan veya devam eden, vergi mükellefi olan tüm serbest meslek mensupları için elektronik serbest meslek makbuzu (e-SMM) kullanma zorunluluğu getirildi.
Bilgi isteme yazılarında, hakkında bilgi istenen mükellefin tasdik hizmeti verilen mükellef ile ticari ilişkisi ve istenen bilgi açıklıkla belirtilecektir. Bilgi isteme talepleri yazılı olarak cevaplandırılacak ve cevap yazıları ilgili yeminli mali müşavir tarafından imzalanıp mühürle tasdik edilecektir.
Karşıt inceleme kapsamında bilgi ve belge vermeyen, defter veya belge ibraz etmeyenlerle ilgili olarak VUK Mükerrer Madde 355 uyarınca özel usulsüzlük cezası uygulanması cihetine gidilebilir.
İade almak isteyen şirketler internet üzerinde yer alan “ İnternet Vergi Dairesi “ üzerinden KDV iade talebinde bulunabilir. KDV iadesi nasıl alınır sorusuna bir diğer cevap ise vergi dairelerine ulaşmak olacaktır. Bağlı olunan vergi dairesinden de KDV iadeleri için talep oluşturulması mümkündür.
KDV İadesi, satın alınan mallar için ödenen KDV'nin geri alınması anlamına gelen bir vergisel istisnadır. KDV İadesi, satıcı, tüketici veya üretici tarafından gösterilebilir. KDV İadesi, aracılardan (örneğin deposundan, bayiden veya toptancıdan) tüketicilere aracı olan Tüketici İadesi olarak da adlandırılabilir.
Tam Tasdik Hizmeti Nedir? Tam Tasdik hizmetinde, kurumlar vergisi mükelleflerinin vergiye tabi yasal defter ve belgeleri yılı içerisinde vergi mevzuatı açısından incelenir, varsa eksiklik ve hatalar düzelttirilir, bunun sonucunda kurumlar vergisi beyanının sağlıklı bir şekilde verilmesi sağlanır.
E-Devlet Kapısı'na giriş yaptıktan sonra arama çubuğuna vergi borcu sorgulama yazarak ya da e-hizmetler sekmesinden sırayla Gelir İdaresi Başkanlığı ve sonra Vergi Borcu Sorgulama sekmelerini seçerek sorgulama yapabilirsiniz. Doğrudan vergi borcu sorgulama sayfasına gitmek için TIKLAYIN!
6- DİĞER İADELERE İLİŞKİN TALEP DİLEKÇESİ
(6) numaralı iade talep dilekçesi ile yapılacak iade taleplerinin ilgili vergi dairesine yazılı olarak başvurulmak suretiyle veya elektronik olarak yapılması mümkündür.
Stopaj Kesintisi İadesi Nasıl Alınır? Bu haktan yararlanabilmek için Çiftçi Kayıt Sistemine (ÇKS) kayıtlı kişilerin vergi dairelerine dilekçe ile iade başvurusunda bulunmaları gerekmektedir. Dilekçe ayrıca geri ödemenin yapılabileceği banka hesap numarasını da içermelidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri