Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkındır 1–2 ayda öğrenir. Kimi insanın vücudu yüzme sporuna yatkın değildir sudan korkar, panik yapar v.b. problemler yüzünden yüzmeyi öğrenme süresi 4–5 aya kadar uzayabilir.
Düzenli olarak kursa gelen, kararlı olan herkes ortalama 8 ile 12 saat arasında yüzmeyi öğrenebilmektedir. Yüzmeyi kaç günde öğrenebilirim derseniz özelliklerinizi iyi bilmeniz gerekir. Yüzmeyi öğrenme süresi minimum 2 ay, maksimum 4 ay olabilmektedir.
Öncelikle yüzmenin yaşı yoktur, yüzdüğünüz havuzlarda 3-4 yaşlarında afacanların yüzmeyi öğrenme çabalarına da şahit olacaksınız, 50′li yaşlarda düzenli olarak antrenmana gelen kişilere de. Henüz yüzmeyi bilmiyor olabilirsiniz, yaşınızın da önemi yok yüzmeye başlamak için.
Herkes yüzme öğrenebilir , yüzme sonradan öğrenilen ve unutulmayan bir aktivitedir.
Haftada en az üç defa yüzmek gerekir. Antrenman tiplerini de koşuda olduğu gibi mesafe ve interval olarak çeşitlendirmek faydalı olur. Havuza gidip sürekli aynı mesafeleri yüzmek ve yüzülen sabit mesafelerde hızlanmayı beklemek pek faydalı olmayacaktır.
İlgili 22 soru bulundu
(Ortalama; 8-12 seansta, ancak tecrübeyle söylenebilir ki ortalama yetenekteki bir kişinin, su duygusunu kazanması, suyun kaldırma kuvvetine inanması, suyla barışması, can güvenliğini sağlayacak kadar kendi kendine yüzebilmesi).
Birkaç ay boyunca düzenli olarak yapılacak yüzme ile beraber belirgin oranda kasların şekillendiğini görmek mümkün. Bu konuda vücudun belli bölgelerindeki kaslar yüzme ile çalışır.
Ancak, genel bir değerlendirme yapacak olursak, ortalama olarak 8 ila 12 ders sonunda bir bireyin temel yüzme becerilerini kazanabileceği söylenebilir. Daha ileri düzeyde becerilere ulaşmak için ise daha fazla zaman ve çaba gerekebilir.
Her yaşta birey yüzme sporuna başlayabilir. Uzman antrenörlerden eğitim almak kişinin öğrenme sürecini olumlu yönde etkileyecektir.
Belli bir süre önceki antrenmanlarına geri dönerek kondisyonunu ve yüzme tekniğini antrenmanlara başlayarak geliştirebilir. Peki merak konusu olan bu yüzme nasıl unutulur? Kısa bir süre eğitim almış olan biri eğer 3 – 5 yıl yüzmez ise yüzmeyi unutabilir. Ancak bu durum kişiden kişiye değişir.
İnsan her yaşta yüzmeyi öğrenebilir. Ancak öncelikle temel yüzme becerilerini öğrenmek gerekir. Herkes kendi başına da temel yüzme becerilerini edinebilir.
Yüzme öğrenme korkusu, yenilmesi gereken bir durumdur. Bunun için de yüzmenin ne denli faydalı bir spor olduğu vurgulanmalı ve bunun üzerine çalışmalar yapılmalıdır. Yüzmeyi öğrenecek olan kişinin öncelikle suya alıştırılması gerekir. Daha sonrasında ise kişiye nefes açma tekniklerinin öğretilmesi gerekecektir.
Yüzmeyi asla unutmazsınız. Yüzmeyi unutan biri henüz tespit edilmemiştir. Teknikleriyle birlikte yüzme öğrenmenin en önemli etkisi, daha az yorularak daha uygun hareketlerle yüzmeyi başarmaktır. Yüzme, profesyonel olarak olmasa da tekniğini bilerek yapmanız gereken sporlardan biridir.
Yüzerken, 1 saat içinde 400 ile 700 arasında kalori yakmak mümkündür. Kullandığınız yüzme stili bu kalori miktarını arttırıyor ya da azaltıyor. Örneğin, serbest stil ağırlıklı olarak basen bölgesini, sırt üstü yüzme bel bölgesini, kurbağalama ise kolları ve vücudun üst kısmını daha çok çalıştırıyor.
Güvenli bir eğitim başlangıcı için ilk yüzme dersinde daha çok eğitmeniniz size yüzmenin temel bilgilerini aktarır. Yüzmede nefes egzersizleri, yüzmede su üstünde kalabilme, en kolay teknik olan serbest yüzme stilinde ayak çırpma, streamline suda kayma suyun akış çizgisini hissetme dediğimiz teknikler öğretilir.
Su içerisinde dik pozisyonda durduğumuzda, suyun kaldırma kuvveti sadece ayak tabanımıza etki eder. Bu da bizi taşımaya yetmez. Bu sebeple daha çok kaldırma kuvvetine maruz kalabilmemiz için dikey değil olabildiğince yatay pozisyonda olmalıyız. En az 45 derece olabilir.
Yüzme öğrenememiş olmanın en büyük sebeplerinden biri, su korkusu ve derinlik korkusudur. Bu da çoğu kişi de vardır. Fakat profesyonel yardım almak yerine: eş, dost, akraba ve ya arkadaş grubumuzdan yardım isteriz ya da biz istemesek de onlar bize yardımcı olmaya çalışırlar. Her halükarda sonuç negatif olur.
Yüzme Öğrenmek Çok Kolay
Yüzme öğrenirken ilk adım su üzerinde kalabilmektir. Endişeye mahal vermeden, vücut, suyun doğal akışına bırakıldığında zaten kendiliğinden su üzerinde kalacaktır. Suyun üzerinde yatay vaziyette kalabilmek, ilk adımın başarıyla geçildiğini gösterir.
Yüzmek, boy uzatma sporları arasında en çok önerilen spor dalıdır. Boyun uzamasını uyarıcı bir etkisi olduğu bilimsel deneylerle kanıtlanmıştır.
Kışın yüzme dersi almak, vücut direncini artırmak için en eğlenceli yollardan. Soğuk mevsimlerde yüzmenin tadını çıkarırken bağışıklık sisteminizi güçlendirebilir, her an enerjinizle çevrenize ışık saçabilirsiniz. Yüzme kursuna gitmek isteyip kalabalıktan ve gürültüden çekinenler için kış dönemi oldukça uygun.
Yüzme sporunda kilo vermek kilo almak mümkündür. Özellikle çocukların gelişimi açısından önemli bir spor dalı olduğunu unutmamalıyız. Yüzme sporunda vücut sıkılığı, basenlerin azalması, kas gelişimi, kalp dolaşım sistemi, solunum parametreleri gibi insan sağlığı üzerinden ciddi anlamda fayları vardır.
Herhangi bir egzersiz türü, hiçbir şey yapmamaktan elbette ki daha iyidir. Ancak günde 30 dakikalık yüzmenin sağlık için en iyilerinden biri olduğunu söylemek mümkün. Hem zihinsel fonksiyonların gelişmesi için hem de bedenin şekillenmesi ve sıkılaşmasında yüzmenin büyük bir katkısı vardır.
Her yüzme şekli vücudunuzdaki farklı kas grubunu çalıştırarak o bölgedeki kas oranını arttırmanıza yardımcı olur. Hatta düzenli yüzdüğünüzde vücudunuzdaki belirli kas grupları aktifleşerek çalışmaya başlar.
Yüzmenin insan sağlığına olan pozitif etkileri, aynı zamanda zihinsel olarak dinlenmeye imkan veriyor olması, spor salonları yerine yüzme havuzlarını tercih etmenin daha mantıklı olduğunu gösteriyor. Fitness salonlarında ağır spor seanslarının omurga üzerine ciddi tehlikelere neden olduğu biliniyor.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri