Ciğerden gelen öksürük, genellikle altta yatan ciddi bir solunum sistemi sorununun belirtisi olabilir. Bu tür öksürükler, kronik bronşit, astım, pnömoni, akciğer enfeksiyonları veya diğer ciddi sağlık sorunlarının bir sonucu olabilir.
Bu durumda akciğerler, alerjen maddeleri öksürerek vücuttan dışarı atmaya çalışır. Geniz akıntısı; grip, soğuk algınlığı, üst solunum yolu enfeksiyonları ve alerjiler sonucu meydana gelebilir. Çeşitli sebeplerle tıkanan hava yollarında, mukus birikir. Biriken mukus ise boğazdan geriye akarak öksürüğe sebep olabilir.
Zencefil gibi sıcak bitki çayları tüketerek mukusu parçalamak. Bol su içerek boğazı nemli tutmak. Ilık tuzlu su gargarası yapmak. Öksürük kesici bal ile karıştırılmış çay veya ılık limonlu su içmek.
Süresi 3-8 hafta kadar devam eden öksürük ise “subakut” olarak tanımlanıyor ve etken olarak üst ve alt solunum yolu enfeksiyonları, astım, sinüzit, allerjen veya irritan maddelerle maruziyet rol oynuyor. Öksürük 8 haftadan uzun sürüyorsa “kronik” olarak tanımlanıyor ve önemli bir hastalığa işaret edebiliyor.
Kronik obstrüktif akciğer hastalığı, ya da KOAH, akciğerin kronik tahrişi hava yollarının ve akciğerlerin kronik olarak iltihaplanmasına neden olur. Bu iltihap, balgam ve nefes darlığı ile kronik öksürüğe neden olur.
İlgili 38 soru bulundu
Ciğerden gelen öksürük, genellikle altta yatan ciddi bir solunum sistemi sorununun belirtisi olabilir. Bu tür öksürükler, kronik bronşit, astım, pnömoni, akciğer enfeksiyonları veya diğer ciddi sağlık sorunlarının bir sonucu olabilir.
Akciğer kanserinde öksürük sıklıkla kuru öksürük şeklindedir, ancak hastaların ¼'ünde balgamlı öksürük bulunabilmektedir. Akciğerlerde bulunan tümörün yerleşimine göre çeşitli derecelerdeki nefes darlığı sıklıkla öksürüğe eşlik etmektedir.
Uzun süren bir öksürükte mutlaka doktora gidilmelidir. Kronik öksürüğün yani 1 aydan uzun süren öksürükte daha önemli sorunlara bağlı olabilir. Kronik öksürüğün en sık sebeplerinden birisi astımdır. Özellikle gece uykuda kaldıran öksürük, nefes sıkışmaları, sabaha doğru öksürük oluyorsa astım akla gelmelidir.
Alerjik öksürüğe burun akıntısı, gözlerde kaşıntı ve sulanma, boğaz ağrısı da eşlik edebilirken, asla ateş ve vücut ağrıları eşlik etmez. Öksürüğünüz varsa ve ateşiniz varsa, öksürüğün soğuk algınlığından kaynaklanması muhtemeldir.
diye merak ediyorsanız işte bu sorunun yanıtı: Geceleri yaşanan öksürüğe grip, soğuk algınlığı veya alerji gibi faktörler neden olabilir. Bu faktörler yatar pozisyona geçtiğinizde solumun salgılarının boşaltılmasını zorlaştırır ve akıntı birikmesi yaratarak aniden gelen öksürük krizi durumunu tetikler.
Akciğer ve bronşları etkileyen hastalıklar ve enfeksiyonlar sonucu balgam oluşmaktadır. Akciğer kendini temizleyebilmek için öksürük ile balgamı vücuttan uzaklaştırmaya çalışır.
Öksürük için öncelikle göğüs hastalıkları uzmanına başvurmak gerekir. Fiziki muayene ve hastanın öksürük geçmişinin alınması sonrasında, istenilecek akciğer filmi ve solunum fonksiyon testi sonuçlarında görülen göğüs hastalıklarına bağlı bir öksürük varsa uzman doktor tarafından tedavi başlatılmaktadır.
Öksürük, göğüs, sırt ve omuzda oluşan ağrılar, hırıltılı solunum, balgam, horlama, öksürük ile birlikte görülen kan, hâlsizlik, sadece geceleri görülen terlemeler, ateş, iştahsızlık ve kilo kaybı gibi pek çok şikayete yol açan hastalıklar, göğüs hastalıkları bölümü tarafınca takip ve tedavi edilir.
Bol Sıvı Tüketimi: Sıvı alımını artırarak boğazın nemlenmesine yardımcı olabilirsiniz. Özellikle bitki çayları, su, veya sıcak limonlu su önerilebilir. Bal: Bir tatlı kaşığı bal, kuru öksürüğü hafifletmek ve boğazı yatıştırmak için kullanılabilir. Yetişkinler için uygundur, ancak bebeklere bal vermemelisiniz.
Kronik Öksürük:
Kronik öksürük 8 haftadan uzun süren ve nedeni bilinmeyen öksürük olarak bilinmektedir. Sigara kullanımı, geniz akıntısı, mukoza tabakasında kuruluk, astım, solunum yolu alerjileri, bazı ilaçlar, KOAH, tüberküloz, akciğer kanseri kronik öksürüğe neden olabilecek durumlardan bazılarıdır.
Alerjik öksürük nasıl olur?; Öksürük alerjik hastalıklardan alerjik rinit (saman nezlesi , bahar alerjisi, polen alerjisi) ve alerjik astımda ortaya çıkar. Alerjik rinitte geniz akıntısı öksürüğe neden olurken, astımda ise hava yollarında biriken şeffaf balgam neden olur.
“Artık Buhar Tedavisi Fayda Etmiyor Hatta Daha Da Artırıyor”
Çocuğun astım, alerjik bronşit ya da reaktif hava yolu hastalığına Reflü eklenmiştir.
Genel kanser hastalarının %23-37'sinde, akciğer kanseri hastalarının %47-86'sın- da, tanı sırasında öksürük yakınması vardır. Öksürük, akciğer kanserinde en sık rast- lanılan ilk üç semptom içinde yer alır, ayrıca hastaların yaşam kalitesini bozan en önemli nedenlerden biridir (1,2).
Akciğer kanserinin belirtileri arasında yer alan öksürük, çoğunlukla başka nedenlere bağlı olduğu düşünülerek yeterince önemsenmiyor. Oysa iki haftadan uzun süren, giderek artan ve nedeni belirlenemeyen inatçı öksürük, akciğer kanserinin temel göstergesi olarak karşımıza çıkıyor.
Akciğer kanserinin en genel belirtisi inatçı öksürüklerdir. Bunun dışında göğüs ağrısı, nefes darlığı, ateş, ses kısıklığı, yüz ve boyunda şişme, omuz ve kol ağrısı, sırt ağrısı, yutma güçlüğü ve kanlı balgam gibi bulgular da akciğer kanseri belirtileridir.
Birinci evre akciğer kanseri genellikle hastanın hiçbir yakınması olmadığı durumlarda, check up veya başka bir sebeple kontrol için çekilen filmler ile tespit edilir. Bu evrede kanser 5 cm'den daha küçük olup lenf bezleri dahil hiçbir yere yayılmamıştır. Akciğer kanserindeki en erken evredir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri