Anne karnındaki bebek özellikle kalp atışları duyulduktan sonra bütün duyguları hisseder, bilinçli zihin henüz aktif olmadığı için duygular direk alınır. Bebek annesinin tüm olumlu olumsuz duygularını alır.İstenen bir bebek mi, anne babayı seviyor mu, varlığı mutluluk getirdi mi, baba anneye karşı ne hissediyor gibi.
BEBEĞİN HAREKETLERİ NE ZAMAN, KAÇINCI HAFTA HİSSEDİLİR? Anne karnındaki bebeğin hareketleri ortalama 17. ve 20. haftalar arasında hissedilmeye başlanır. Bu durum ilk gebelikte 20. haftadan sonra görülürken, 2. gebelikte 16. haftada da hissedilebilir.
Yaklaşık 7 haftalık hamilelik, bebek zaten bazı basit hareketler yapmaya başlar. Ancak gerçek hareketlerin çoğu 10 hafta civarında başlar. Halihazırda çocuk sahibi olan annelerin çoğu, gebeliğin 16-18. Haftaları arasında bu hareketlerden haberdar olacaktır.
9. haftadan itibaren bebek hıçkırabilir ve gürültüye tepki verebilir. 12. haftadan itibaren ağrıya duyarlı, yeri geldiğinde ağlayan bir bebek haline gelir. 5-6. aylarda işitmeyle annesinin sesini tanımaya başlar ve anne sesi ile sakinleşir.
Bebekler annelerinin duygularını hissedebilir. Anne üzgünse, endişeliyse veya mutsuzsa bebek bu durumu çok kolay bir şekilde fark edebilir. Diğer yandan anne mutluysa, huzurluysa ve neşeliyse de bebek bunu anlayabilir. Bebeğin davranışlarından bunu anlamak mümkündür.
İlgili 38 soru bulundu
Dokunmak, bebekle anne-babası arasındaki en önemli iletişim türü. Bebek bu sayede sevildiğini hissediyor ve dünyaya güvenle tutunuyor. Uzmanlar sık sık henüz anne karnındayken bile bebekle temas kurmak gerektiğinin önemini vurguluyorlar.
4 aylık bebek gelişimi
4 aylık bir bebek; Anne ve babasını tanır ve diğer insanlardan ayırt eder. Uzaktaki bir oyuncağa ulaşmak için tüm vücuduyla çabalar.
Uzmanlar bebeğin dil çıkarma, çene titretme, nefes hareketleri, duraklayarak hıçkırma, ağzını açıp kapama, yüzdeki acı çeken ifade gibi görüntülerine dayanarak anne karnında ağlayabildiklerini söylemektedir. Bebekler ağlamak için gerekli yetiye anne karnında 20. haftalarda ulaşır.
Anne karnındaki bebeğin ilk hareketi daha 8. haftada başlasa da, anne adayı bunu daha geç hisseder. İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebilir.
Bu dönemde rüya görülmez. Bebeğin uykusunun bu evresinde fetus beyni gelişme ve bilgilerin işlenmesini sağlar. Bebeklerin anne karnında uyuması NST (Non stres test) sırasında da tespit edilmektedir. Bebek uyku sırasında non reaktif bir patern sergilemektedir.
Kan plasentadan gelerek karaciğere ulaşır. Bu safhada kollar artık iyice belirginleşir. Ancak bacak yapısı daha tam olarak belirgin değildir. Bebek artık tamamıyla amniyon kesesine yerleşir.
Daha hiç görmediğiniz, sesini bile duymadığınız minik yavrunuzun varlığını ilk hissetmeye başladığınız anlar hamilelik döneminin en heyecanlı zamanlarıdır. Bebeğiniz varlığını ilk aylardan size hissettirmek için bazı tepkimeler verir. Bu da genellikle bebeğin karın içinde pıt pıt atması ile ilk olarak ortaya çıkar.
9 Haftalık Bebek Anne Karnında Nerededir? Dokuz haftalık bebek nerede duruyor sorusunun yanıtı elbette rahimdir. Ancak rahimdeki tüplerde konumlamanın bu evrede çoktan bittiğini de belirtmek gerek. Bu dönemde bebek, rahim içi boşlukta yer alır.
Gebelikte karnın büyümesi çeşitli nedenlere bağlı olarak gelişebilir. Anne adayının hamileliği ortalama 20. haftaya geldiğinde karın büyümeye başlar. Özellikle de 5. aydan itibaren annenin yapısal özelliklerine bağlı olarak karın bölgesi büyümeye başlar.
Gebelerde ilk bebek hareketleri gebeliğin 18 ile 20 haftalarında hissedilmeye başlanır. İlk 3 ayda hissedilen hareketler kişinin kendi barsak hareketlerini algılamasıdır, yani bebek hareketlerine bağlı değildir. Anne karnındaki bebekler 20-75 dakikada bir uykuya dalarlar, sonra uyanırlar ve hareket ederler.
Anne karnında 2 aylık bebek
Dolaşım sistemi ve kalp fonksiyonları da gelişmeye başlar. Henüz sesi duyulmasa da kalbi artık bir yetişkinin 2 katı kadar, yani dakikada ortalama 150 vuruş yapar. Yüz hatları belirginleşir. Göz kapakları oluşmaya, kulakları, üst dudağı ve burun ucu belirgin bir şekil almaya başlar.
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Ancak daha henüz 2 santim civarında olduğu için hareketler ultrasonografik olarak görülebilir ve anne adayının bunu hissetmesi mümkün değildir. Anne adayları, bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftaları arasında hissederler.
Anne adayları gebeliklerini en erken ortalama 5 haftalıkken öğrenebilir. 5. haftaya kadar geçen sürede bebek zaten anneden gelen kanla beslenmeye başlamıştır.
8 Haftalık Bebek Hareketleri
8 haftalık bebeğin anne adayının karnında bol bol hareket eder.
12 hafta: Gebelik başlangıcında rahimdeki sıvı temel olarak su ve tuzdan oluşuyor ama 12. Haftada artık annenin proteinleri, karbonhidratları, yağları ve yediği yemeklerden gelen tat kimyasalları barındırıyor.
11. Anne karnında bebek gaz çıkarır mı? Bağırsak gelişimi doğumdan sonra dahi devam ediyor. Gaz ve kabızlık, hamileler için büyük sorunken bebekler için henüz imkansız bir durum.
Sahip olunan teknolojiler sayesinde yapılan araştırmalara göre, anne karnındaki fetüsün uyuduğu hatta rüya bile görme ihtimallerinin olduğu sonucuna ulaşılır. Özellikle gebeliğin son üç ayında günde ortalama 21-22 saat uyudukları bilinir.
Önce kalp ve merkezi sinir sistemi gelişir
Embriyoda ilk gelişen yapılar kalp ve merkezi sinir sistemidir. Anne rahmine yerleşme sürecinde olan embriyonun büyümeye devam etmesi ve varlığını devam ettirebilmesi için kendine ait bir dolaşım sistemi oluşturarak anne dolaşımı ile entegre olması gereklidir.
Anne karnındayken başlayan refleks gülümsemeleri doğumdan sonraki 1-2 ay içinde de devam eder. 2. Aydan sonra bebekler artık istemli bir şekilde etraftaki insanlara, ya da görüntülere tepki olarak gülmeye başlarlar. Gülmek, bebeklerin duygusal gelişiminin ilk göstergesi ve sosyal tepkilerinin ilkidir.
Bunlar arasında kuru baklagiller, kuru meyveler, tahıllar, sebzeler, meyveler, tam tahıllı ekmek, yoğurt, süt, peynir, yumurta, balık ve bitkisel yağlar bulunmaktadır. Ayrıca hamile kadınların, özellikle folik asit içeren kırmızı et, tavuk, fındık, badem, kabak çekirdeği gibi besinleri de tüketmesi tavsiye edilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri