2 su bardağı pirince ne kadar su konur? İki kişilik pilav ölçüsü Bir su bardağı pirince yaklaşık bir buçuk su bardağı su ilave etmeniz gerekecek. Tabi damak zevkinize göre tuz eklemeyi de unutmamalısınız.
1 su bardağı pirinç 180 gramdır. 1.5 su bardağı pirinç 270 gramdır. 2 su bardağı pirinç 360 gramdır.
İlgili 28 soru bulundu
Pilavı daha kalabalık topluluklar için yapacaksanız eğer malzemeleri her zaman aynı oranda artırabilirsiniz. Örneğin: Bu durumda pilav ölçüsü 8 kişilik pilav için 2 su bardağı pirinç ve 3 su bardağı su olacaktır.
İyi bir karbonhidrat olan pilav akşam yemeklerinin vazgeçilmezi olarak karşımıza çıkıyor. Pilav yaparken birçok püf nokta vardır. Kimi aşçılar limon ve tuz koymaktadır. Kimi aşçılar ise bir su bardağı pirince 1.5 bardak su koymaktadır.
İyi bir pilav yapmak istiyorsanız ölçünüz 1'e 1,5 olsun. Yani 1 su bardağı pirinç koyuyorsanız 1,5 su bardağı da su koyun. Suyunuz ise kaynamış ve en az 2 dakika beklemiş bir su olsun. Eğer pirinci daha önceden ıslatıp beklettiyseniz ölçünüzü 1'e 1 olarak alabilirsiniz.
Kavrulan pirinçlere 1 bardak + 1 bardaktan 2 parmak eksik sıcak suyu döküp, bulyon atın ve biraz karıştırın. İsterseniz bulyonu sıcak suda eritip katabilirsiniz. Ocağın en küçük yerinde, kısık ateşte suyu çekene kadar pişirin.
Pirinçlerin temizliğinden eminseniz pirinçleri suda yıkamanız veya bekletmenize gerek olmadan çok nefis pilavlar yapmanız mümkün. Pirinçleri saydamlaşana kadar kavurup suyunu ilave ederek pilavı pişirebilirsiniz. Burada en önemli püf noktası çok iyi kavurmak ve nişastasının açığa çıkmasını sağlamak.
Paslanmaz çelik tencereler, pilav pişirmek için oldukça iyi bir tercihtir. Paslanmaz çelik; demir, krom ve nikel içeren bir alaşımdır. Bu tencereler paslanmaya ve krozyona karşı dayanıklıdır.
- Pilav, 10-15 dakika içerisinde suyunu çeker ve altını kapatabilirsiniz. - Ocağı kapattıktan sonra pilavı hemen tüketmemeniz ve 15-20 dakika arasında bir süre dinlendirmeniz önerilmektedir. - Güzel bir pilav yapmak için pirinçleri suda beyazlık kalmayacak şekilde yıkamanız çok önemlidir.
3 KİŞİLİK PİLAV YAPILIŞI
Tencerede tereyağını eritip suyu süzülmüş pirinci ekleyin ve 4-5 dakika kadar kavurun. Pirinçlerin yeteri kadar kavrulduğunu pirinçler tane tane dökülmeye başladığında anlayabilirsiniz. Pirinçler kavrulduktan sonra sıcak su veya sıcak et suyunu ekleyin. Son olarak tuzu ekleyin.
"Pilavlık pirinç Baldo mu Osmancık mı olmalı?" diye düşünüyorsanız hemen yanıtlayalım: Her iki cins pirinç de pilavlık olarak kullanılıyor. İkisi arasında sadece pişirme farklı bulunuyor ve lezzet olarak birbirleri ile neredeyse aynı oluyor.
Böyle bir durumda üzerine kağıt havlular ya da temiz kuru bir bez koyup tencerenin kapağını kapatın ve ocağın altını en kısığa getirin. Bu şekilde kapağını bir daha hiç açmayarak suyunu azar azar çekmesini sağlayın.
Şehriyeli Pirinç Pilavı İçin Malzemeler :
3 yemek kaşığı tel şehriye. 1 yemek kaşığı tereyağı 1 yemek kaşığı sıvı yağ 2 su bardağı sıcak su.
Pirinç taneleri sertleşene kadar kavurun. Pirinçleri kavururken birkaç damla limonun suyunu sıkmanız pirinçlerin parlamasına yararken, pirinçleri iyice karıştırmanız da pilavınızın tane tane olmasını sağlayacaktır.
Pirinçler kavrulup şeffaflaştığında 1 ölçü pirince 1,5 ölçü kaynar suyu tencereye ekleyin. Suyun soğuk olması pilavın pişme süresini uzatır. Suyla birlikte pilava birkaç damla limon suyu eklerseniz pilavın hem rengi beyazlaşır hem de kıvamının tane tane olmasına katkı sağlar.
Pilavın suyunu ekledikten sonra, tencerenin her tarafının eşit şekilde kaynaması beklenir ve daha sonra altı kısılarak kapağı kapatılır. Pilav piştikten sonra biraz yumuşak olduğu fark edilirse kapağı kapatılmaz, üstü açık bir şekilde demlendirilir. Çünkü yumuşak olan pilav iyice lapalaşır.
Küçük parçalara ayırdığınız tereyağını pirincin üzerine ekleyin ve kavurmaya devam edin. Pirinçlerinizin rengi transparanlaşmaya başlayınca üzerine sıcak suyu ve tuzu ilave edin. Tencerenin kapağını kapatın ve ek kısık ateşte pişmeye bırakın. Pirinçler suyunu çekip göz göz olduğunda pilavınız hazır demektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri