FİDAN DİKİMİ Cevizler genellikle gelişme durumu ve uzun ömrü dikkate alınarak; çeşit özelliği, toprak yapısına göre 8X8 m,9X9 m, 10X10 m,11X12 m aralıklarla dikilmesi önerilmektedir.
Chandler ceviz fidanı 5 metreye 7 metre aralıklarla dikilir. Dikime başlanmadan önce fidanların dikileceği yerlere işaret konulur. İşaret konulan yerlere kürek veya istenilen herhangi bir gereçle yaklaşık 60cm derinliğinde yine 50-60cm genişliğinde çukurlar açılır.
10×7 metre dikim aralığı 1 dönüme 20 adet ceviz fidanı dikilir.
Ceviz Ağacının Ceviz Verimi
Sağlıklı ve olgun ceviz ağaçları 30 – 160 kg ceviz üretmektedir, ancak bu üretim her yıl elde edilmemektedir. Ağacın periyodisite fenomenine karşı doğal bir eğilimi vardır, fakat genellikle her yıl iyi bir üretim sağlar.
Bodur Ceviz Fidanı Dikimi
4x8 metre ve 5x7 metre aralıklı dikim tipine uygundur.
İlgili 40 soru bulundu
Chandler ceviz ağacı gelişim süresini tamamladığı 5.yılından itibaren 20 kilo meyve vermeye başlamaktadır. Yarı bodur gelişen 6-7 yaşındaki chandler ceviz fidanı 25 kilo meyve vermeye artarak devam etmektedir.
* Genel olarak sıcaklık ve yağış durumuna göre 10 günde, 7 günde ve çok sıcak günlerde ise 3-5 günde bir periyotlarla 15-20 Lt fidan sulaması önermekteyiz. * Sulama yapılmamasından dolayı yaşanacak su stresi fidan sırasında kök, gövde ve dal gelişimini yavaşlatarak, fidanın kurumasına yol açabilir.
Önerilen aşılı fidanlarla bahçe tesis edildiğinde; 5 yaşındaki bir ceviz ağacı 3-4 kg, 8 yaşında 15-20 kg, 12 yaşında 30-40 kg, 14 yaşında 50-75 kg, 20 yaşında 80-120 kg arasında meyve verebilmektedir. Dekara 10 fidan dikildiğinde, dekara verimin verim çağında 1-1,5 ton olacağı beklenmektedir.
Tüm koşullar iyi olduğunda (bu koşulları diğer yazılarımızda paylaştık) bir Chandler ceviz fidanından 4. Yılda 2-4 kg, 5. Yaşta 5-10 kg, 10. Yaşta 50 kg, 20. Yaşta 100 kg alındığı ve alınabileceği görülmüştür.
Yeni tesis edilen bahçelerde aşı ile üretilmiş fidanlar kullanılmakta ve bu fidanlar daha erken (yaklaşık 4-5 yaşlarında) meyveye yatmaktadır.
5 DÖNÜM ARAZİ İÇİN ORTALAMA GELİR
150 ağaç ortalama 1500 kilo meyve verir. Cevizin kilosu ortalama 20 tl. 1500 kilo x 20 tl = 30 000 tl gelir elde edilir.
Dikim sırasında fidanlarda özellikle kök budaması yapılmalıdır. Dikim çukurları 60cm derinliğinde ve 60 cm çapında olmalıdır. Fidanlar aşı noktaları toprak üstünde kalacak şekilde dikilmeli ve çukurlar bahçedeki üst toprak ile doldurulmalıdır. Dikimden hemen sonra fidanlara can suyu verilmelidir.
Cevizde Sulama ve Gübreleme
Sulamayla birlikte dikim sonrası düzenli gübreleme işlemi de gelişimi etkileyebilir. Dikim işlemi sonrasında fidan dibine güneşte yanmış organik gübre ilave ederek, ağacın fidanının beslenmesini sağlayıp gelişim hızlandırılabilir.
Kaman Cevizi; ince kabuklu yapısı, iç kalitesinin yüksekliği, alan özellikli oluşu ve Türkiye ortalamasının 1,5 katı verimi ile ( ağaç başına 50 kg, dekardan 500 kg ) önemli bir meyvemizdir.
Fidan dikildikten sonra köklerin hava almaması için toprağa ayakla bastırılır ve 5 litre kadar can suyu verilir. Arazi rüzgar alıyor ise fidanlar yanlarına dikilen kazıklara bağlanır. Dikimden sonra veya en geç mart ayında fidan 40 cm mesafeden kesilmelidir.
En Verimli Ceviz Türleri
Özellikle en verimli ve aynı zamanda performansı en yüksek ceviz türleri içerisi chandler bir adım öne çıkıyor. Tabii bunlar içerisinde fernor, Fernette, Pedro ve Karaman 1 gibi ceviz türleri bulunmaktadır.
Ceviz 1 Kilo (Kg) Fiyatı 2023
Ceviz kilo fiyatı 2023 yılında 136₺'dir. Ceviz türüne göre fiyatlar değişmektedir. Ceviz içi fiyatları kilo bazında 269₺'dir. Kırık ceviz fiyatları kilo (kg) bazında 266₺'dir.
Amerikan menşeli bu ceviz fidanı sıcağa ve soğuğa en dayanıklı ceviz türüdür.
Aşısız (yabani) cevizler 7-10 yaşlarında , aşılı ceviz fidanı ise 4 yaşından itibaren meyve vermeye başlamaktadır. Yine yabani ağaçlardan 6 kg kabuklu meyveden en fazla 1,5-2 kg iç alınırken, aşılı ağaçlardan 6 kg cevizden en az 3 kg iç meyve alınmaktadır.
Türkiye'de en çok ceviz Ege, Akdeniz, Marmara Bölgesi'nde yetiştirilir. İl bazında Güneydoğu Anadolu Bölgesi'nde Kahramanmaraş'ta cevizin verimi ve kalitesi yüksektir.
İlk kural olarak, ticari olarak yetiştirilen ceviz ağaçlarının ortalama olarak her ceviz ağacının yıllık 1270 mm yağışa ihtiyacı vardır. İkinci kural olarak, ceviz ağaçları yaz aylarında yıllık su isteklerinin % 50'sinden fazlasına ihtiyaç duyar (Haziran, Temmuz ve Ağustos).
Fosforlu gübrelerin uygulama zamanları ceviz ağaçlarının dinlenmede olduğu kış döneminde olur. Fosforlu gübreler toprakta kolay kaybolmadığından verilecek miktara göre her yıl verilmeyebilir.Pratikte her yıl uygulamak zor olabilir. Bu sebeple 3-5 yılda bir uygulanabilir.
Budama için en uygun zaman ise kış sonu ve yaz ayıdır. Kışın sonlarına doğru hafif bir kış budama işlemi, sürgün pişkinleşmesini daha rahat hale getirebilmek için yazın budama işlemi yapılır.
Olgun ceviz ağaçlarının mükemmel gübrelenmesi için organik gübre uygulanabilir. Birçok yetiştirici, yılda bir veya iki defa hektar başına 10 ila 20 ton organik gübre uygular. Organik gübre fiyatları makul olmadığı zaman, çoğu yetiştirici ilk başta baklagiller olmak üzere yeşil gübreleme uygular.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri