İkinci derece kas yırtılmaları: Kas liflerinde meydana gelen daha şiddetli gerilmelerdir. İlgili kas dokusunun olduğu bölgede ağrı, şişme ve morarma olur. 2-3 gün dinlenme ve buz müdahalesi ile sorun birkaç gün içinde kendiliğinden geçer. Üçüncü derece kas yırtılmaları: Kas dokusunun tamamen koptuğu olgulardır.
İkinci derece kas yaralanması: Orta şiddette kas liflerinin yırtılmasıdır ve birinci dereceye göre ağrı daha geniş bir alana yayılmaktadır. Sertlik ve güçsüzlük görülecektir. Bazen kanamaya bağlı olarak ağrılı bölgede ciltte siyah ve mavi renkler görülebilir. Yürüyüşte bariz sekme görülebilir.
Hafif yırtıklarda uygulanan tedavi olarak, istirahat, ödem ve ağrı giderici ilaç verilmesi, buz uygulanması, masaj ve bandajlama sayılabilir. Sadece istirahat, egzersiz kısıtlaması ve ilaç tedavisi ile hafif yırtıkların büyük çoğunluğunu tedavi etmek mümkündür.
Derece kas zedelenmesi (Grade II strain), kas liflerinin neredeyse yarısı yırtılmış durumdadır. Akut ve belirgin ağrıya şişlik ve kas gücünde küçük bir azalma eşlik eder. III. Derece kas zedelenmesi (Grade III strain), kasın tamamen yırtılmasını temsil eder.
Kas yırtılması kendi kendine geçmez. Aksine yırtılan kası zorladıkça hastayı tedavi edilmesi zor bir sürece götürebilmektedir. Kas yırtığı fark edildiği anda cerrahi dışı işlemler ile tedavi planlanabilir ancak ihmal edildikçe cerrahi zorunluluğu söz konusu olabilmektedir.
İlgili 17 soru bulundu
Kas yırtılmasının iyileşme süreci hasarın şiddetine göre değişiklik gösterir. Eğer hafif bir kas yırtılması meydana geldiyse burada iyileşme süreci 2 ila 3 hafta içerisinde değişiklik gösterir. Eğer kas yırtılması ciddi boyutlarda ise bu iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.
Kemik kırıklarında, kas yırtılması, kas kanamalarında, röntgende sonuç vermeyen gizli kırıkların tespitinde ve doğuştan ya da sonradan gelişen damar hastalıklarında mr yöntemine başvurulabilir.
Kas yaralanmalarında iyileşme süresi yırtılmanın ortaya çıktığı bölgeye göre farklılık gösterebilir. Örneğin bacak kas yaralanmaları adele bölgesinde oluşan tendon bölgelerinde oluşanlara göre daha çabuk iyileşir. Genel olarak kas yaralanmalarında iyileşme süresi 1 ila 4 hafta arasında değişmektedir.
Grade 2 yaralanmada parsiyel bir yırtık vardır. Kısmen hareket kaybı bulunur. Hafif-orta derecede öne çekmece testi pozitif olup, talar tilt testi negatiftir. Grade 3 yaralanmada bağların tam yırtığı söz konusudur.
Kas gruplarının iyileşme süreci 2 ila 5 gün arasında değişiyor. Bu sürede yaş, kilo, yapılan egzersizin yoğunluğu, kişinin bünyesi ve metabolizması gibi parametreler oldukça etkili. Vücudun spora olan alışkanlığı ve kasların oranı da iyileşme sürecinin uzunluğunu etkileyen faktörler arasında bulunuyor.
Ağrının şiddeti ve hareket kısıtlılığının dikkat çekici olduğu hallerde eklem içi enjeksiyonlar yapılabilir. Bu dönemde ağrıyı arttırmayacak şekilde egzersizlere başlanması tavsiye edilir. Omuz kas yırtıklarının tedavisinde fizik tedavi yöntemlerin de faydalanılır.
İçerisinde yüksek oranda C vitamini bulunan kivi, kas zedelenmesi ve yırtılması ile ortaya çıkan ağrıları geçirir.
Gündelik hayatın getirdiği olumsuzluklar, zaman zaman hareketsiz kalmamıza neden olabiliyor. Bunun yanında oturma şekil bozuklukları da birçok insanda kas yırtılmasına yol açıyor. Bu yırtılmalar kişinin hayatında önemli bir riske sahip olmadığı için çok ciddiye alınmamaktadır.
Eğer hafif bir kas yırtılması meydana geldiyse burada iyileşme süreci 2 ila 3 hafta içerisinde değişiklik gösterir. Eğer kas yırtılması ciddi boyutlarda ise bu iyileşme süresi 6 haftaya kadar çıkabilir.
İkinci derece yırtılmalarda ise birinci derece yırtılmalarla kıyaslandığında çok daha fazla lifin kopması meydana gelmiştir. Kopmalara bağlı olarak daha fazla ağrı görülmekle birlikte şişme ve morarma da gözlenir.
İkinci derece: Orta şiddette kas liflerinin yırtılmasıdır ve birinci dereceye göre ağrı daha geniş bir alana yayılmaktadır. Sertlik ve güçsüzlük görülecektir, bazen kanamaya bağlı olarak ağrılı bölgede ciltte siyah ve mavi renkler görülebilir. Yürüyüşte bariz sekme görülebilir.
Grade 1 : Bir bağda (genelde anterior talofibular ligamanda) esneme görülür. Hafif bir ağrı ve hassasiyet vardır, şişme az ya da yoktur. Grade 2 : Bir veya daha fazla bağın zedelenmesi sonucu ağrı, hassasiyet ve şişme vardır. Bu nedenle eklem hareketinde azalma görülebilir, yürümekte zorluk çekilir.
Bunlar; gecikmiş kas ağrısı, kas zorlanması ve avülsiyon, kontüzyon ve egzersiz kaynaklı kas yaralanmalarıdır. aktivitesi, aşırı eksantrik yüklenme, ağrının aktiviteden 24–48 saat sonra ortaya çıkması tanı koydurucudur. Ağrı genellikle 3-7 gün içinde tamamen kaybolur.
Ön çapraz bağ diz fonksiyonlarında çok önemli bir yeri vardır. Ne yazık ki bu önemli anatomik oluşum kendiliğinden iyileşmez ve fonksiyonlarını yeniden kazanmak için operasyon gerekir. Operasyonda da bağın kendi parçaları kullanılamaz.
kasların kendini onarma süresi 48 saattir. Besin takviyeleri ile bu süreler aşağı çekilebilir. Büyük kas grupları 72 küçük kas grupları 48 saat dinlendirilir. 2 gün art arda yaptığınız antrenmanda aynı kasları çalıştırmayın.
Kasların onarımı, vücudun protein sentezi süreci ile gerçekleşir. Egzersiz sırasında oluşan mikro yırtıkların onarımı için vücut, proteinleri kullanarak yeni kas lifleri oluşturur. Bu nedenle, antrenman sonrasında yeterli miktarda protein almak, kasların etkili bir şekilde onarılması ve güçlenmesi için önemlidir.
Kas yırtılması kasların zorlanması, ani ve ağır hareketler yapılması sonucunda meydana gelen yırtılmalar olarak isimlendirilir.
Röntgen grafileri ile kemik çıkıntılar ve eklemdeki aşınmanın derecesi belirlenir. Kas yırtığının tanısında ultrasonografi yardımcı olur. Günümüzde en sık kullanılan tanı yöntemi manyetik rezonans görüntülemedir (MRG).
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri