Hasbünallahü ve nimel vekil duası; Allah bize yeter, O ne güzel vekildir demektir. Bu hem bir dua hem de bir zikirdir. İnsanların yaptıkları her işte, başlarına gelen her türlü sıkıntıda, başlanacak her bir işte Allah'ı vekil kılmak bu dua ile mümkündür. Allah'ın vekilliği ile işler yoluna girer ve kolaylaşır.
Abdullah ibni Abbas radiyallahu anh şöyle dedi: “Allah bize yeter, o ne güzel vekildir” sözünü, ateşe atıldığında İbrahim aleyhisselam söylemiştir. Muhammed aleyhisselam da bu sözü “Müşrikler size karşı toplandılar, başınızın çaresine bakınız!” dediklerinde söylemiştir.
Hasbünallahü ve nimel vekil, "Allah bize yeter, O ne güzel vekildir" anlamına gelen bir duadır. Kuran-ı Kerim'in Al-i İmran Suresi'nin 173. ayetinde geçen bu dua, Müslümanlar tarafından sıklıkla kullanılan bir tevekkül ifadesidir.
"Allah bize yeter, o ne güzel vekildir" sözünü, ateşe atıldığında İbrahim aleyhisselâm söylemiştir. Muhammed sallallahu aleyhi ve sellem de bu sözü "Müşrikler size karşı toplandılar, başınızın çaresine bakınız!" dediklerinde söylemiştir.
Hasbinallah ve nimel vekil Arapça yazılışı; حَسْبُنَا اللَّهُ وَ نِعْمَ الْوَ كِيلُ Latin harflerle Arapça yazılışı; Hasbinallah ve nimel vekil Türkçe anlamı; Allah bana yeter O, ne güzel bir vekildir.
İlgili 34 soru bulundu
(Âl-i İmrân Suresi - 173 . Ayet)
Allah bana yeter. O, ne güzel vekildir.” diyerek reddettiğini ve Allah'a tevekkül ettiğini bildirmiştir. 7 Bilindiği gibi, neticede Allah Teâlâ da, kendisini kâfî görerek tevekkül eden Peygamberini mahcup etmemiş ve ateşe serinlik verme özelliği yükleyerek onu selamete kavuşturmuştur.
Zikirlerin en kıymetlisi olarak kabul edilen Hasbinallah ve nimel vekil, sıkıntıya düşen kişilerin Allah'a sığınmak için okudukları duadır.
Kadınlar âdet veya lohusalık hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerîmeleri okuyabilirler. Bunun yanında, kelime-i şehâdet, kelime-i tevhid, istiğfar, salavât-ı şerîfe getirebilirler.
En büyük vekili olmak ile birlikte aynı zamanda en güzel vekildir. O vekildir ki insanların güveneceği tek dayanaktır. Yarattığı bütün varlıkların işlerini idare eden şeklinde de fazileti üzerinden ifade edilmektedir.
Hz. Peygamber'in sihirli beyanında buyrulduğu gibi, “Yüce Allah acizliği kınar, hâlbuki akıllı olmalısın. Bir işin üstesinden gelemediğin zaman, 'Allah bana yeter, O ne güzel vekildir.
Okunuşu: Hasbunallahu ve ni'me'l-wekîl ni'mel mewla ve ni'men nâsîr. Anlamı: Allah bize yeter, o ne güzel vekildir. O ne güzel Mevla o ne güzel yardımcıdır.
O ne güzel vekildir". 173-174. (Bir kısım) insanlar mü'minlere, “(Düşmanınız olan) insanlar size karşı ordu toplamışlar, onlardan korkun!” dediklerinde, bu söz onların îmânını (n kemâlâtını daha da) artırdı ve “Allah bize yeter, O ne güzel vekildir!” dediler.
(Ar. ḥasbuna'llāh) “Allah bize yeter” demek olup dilimizde ne yapılacağı bilinmeyecek kadar âciz kalınan durumlarda şaşkınlık ifâdesi olarak kullanılır: “Hasbinallah, bu çocuk deli mi, yaptığı işe bak!”
Hasbünallahü ve nimel vekil duası; Allah bize yeter, O ne güzel vekildir demektir. Bu hem bir dua hem de bir zikirdir. İnsanların yaptıkları her işte, başlarına gelen her türlü sıkıntıda, başlanacak her bir işte Allah'ı vekil kılmak bu dua ile mümkündür.
Kadınlar âdet günlerinde veya nifâs (lohusalık) hâllerinde iken dua edebilirler; zikir ve dua anlamı taşıyan âyet-i kerimeleri okuyabilirler.
Peygamber (s.a.s.) “Âdetli kadın ve cünüp olan kimse Kur'ân'dan hiçbir şey okuyamaz.” (Tirmizî, Tahâret, 98 [131]; İbn Mâce, Tahâret, 105 [595-596]) buyurmuştur.
PEYGAMBERİMİZ TAVSİYE EDİYOR. Hz İBRAHİM as Hz MUSA as VE PEYGAMBERİMİZİN ÖRNEK BURADA BURADA HASBÜNALLAHÜ VE Nİ'MEL VEKİL Her türlü zorluk Maddi ve manevi sıkıntı, borcu olan, musibet, bela ve kötülüklerden muhafaza için okunur.
Hasbinallah, genellikle en zor ve kritik anlarda söylenir. Arapça bir kelime olduğu bilinen Hasbinallah "Allah yeter" demektir ve bu nedenle sıkça kullanılır. Hasbinallah kelimesini insanlar özellikle yüce bir güce ihtiyaç duyduklarında söylerler.
Mümin kullar, yaptıkları her işte Allah'ı vekil tutar. Çünkü her iş sadece Allah isterse ve izin verirse hayırla sonuçlanır. El Vekil esması, kullarını her an gözeten, onları belalardan ve sıkıntılardan uzak tutup hayra yönelten demektir.
(Her girişiminde ve her süreçte sadece) Allah'a tevekkül et; (çünkü) Vekîl olarak Allah yeterlidir. (O Kendine sığınan sadıkları koruyup kollayacaktır.) Sen Allah'a güvenip dayan. Vekil mi arıyorsun? Allah'tan başkasına ne ihtiyacımız var, O yeter.
Allah'a inanmanın gereği olan tevekkül, başa gelenlere karşı sabır ve rıza göstermeyi, aza kanaat etmeyi, mutlak bir güveni ve teslimiyeti öngörür. Te-vekkül, sağlam bir havf ve recâ anlayışına sahip olmayı da gerektirir. Allah'tan korkan kimse, başkasından korkmaz.
Bir başka anlatım ile; bir amaca ulaşmak için gerekli olan her türlü önlemi alarak; elinden gelen tüm gayreti gösterdikten sonra kalben Allah'a bağlanıp O'na güvenmek, sonucu Allah'tan beklemek anlamına gelmektedir.
"Kadınlara, oğullara, yığın yığın biriktirilmiş altın ve gümüşe, soylu ve özel yetiştirilmiş atlara, sağmal hayvanlara ve ekinlere aşırı sevgi besleme insanlara süslü gösterildi." Fakat burada asıl süslü gösterilip çekici kılınan sevgi ve arzular değil, arzulanan şeyler yani ayette sayılanlardır.
“…hasbünallahü ve nimel vekil.” Kur'an'î bir terim olan tevekkül; herhangi bir işin çözümü için gerekli olan tüm bilinen sebepleri işleme koyduktan, alınması gereken tedbirleri aldıktan, çözüm için çalışıp çabaladıktan sonra Allah'ın hükmü karşısında alınan tedbirlerin yetersizliğini bilmektir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri