Bilimsel olarak iklimin cinsine bağlı değişkenlik göstermesiyle beraber kar, 2 derecenin altına düşmesiyle kar yağmaktadır. 2 derecenin üzerinde seyreden havalarda ise yağmur olarak düşmektedir. 2 derece seviyelerinde ise yağmurla karışık şekilde yağmaktadır.
Yerin sıcaklığı, sıfır derecenin üzerindeyse yağmur yağar. Ancak, yer sıcaklığı sıfır derece ya da sıfır derecenin altındaysa, kar yağışı gerçekleşir.
Kar yağışı genellikle hava sıcaklığı -4 °C ilâ -20 °C arasındayken olur. Bu yağış, sıcaklık sıfırın altında birkaç derece olduğunda ağır, nemli, ebatları bir santimetreye ulaşan parçalar halinde gerçekleşir. “Lapa lapa kar yağması” tabiri bu durum için kullanılır.
Kar yağışı için gerekli olan sıcaklık değeri 0 derece ve altıdır genellemesi yapılabilir. Ancak kar yağışının düştüğü yerdeki sıcaklığın 0 derece olması şart değildir. Öyle ki bazen termometreler 4-5 dereceyi gösterirken bile kar yağdığı görülebilir.
Doğru; soğuk havada, sıcak havadaki kadar nem bulunmaz. Fakat hava ne kadar soğuk olursa olsun, daima kar oluşumuna yetecek kadar su buharı her zaman vardır. Örneğin, Fort Yellowston, Wyoming'de 2 Şubat 1899 günü maksimum sıcaklık sadece -28 dereceye ulaşmasına rağmen 8 cm. kalınlığında kar yağmıştı.
İlgili 31 soru bulundu
Türkiye'nin en fazla kar yağışı alan ili olan Bitlis'e bu kış yağan karın kalınlığı 9 metreye yaklaştı.
Su kaynaklarının önemli bir kısmının tekrar dolması için kar yağışının yağmurdan daha etkili olacağının altını çizen, Doç. Dr. Canan Acar, “Esasen doğal olarak her iki yağış türü de olağan koşullarda çevremiz için faydalıyken su kaynaklarının dolmasında kar daha yavaş çözünerek toprağa karıştığı için daha etkili olur.
Sinoptik açıdan bakıldığında, eğer sağanak yağış saatte 0-2 mm. arasında yağış bırakıyorsa 'hafif', 2 ile 10 mm. arasında 'orta', 10 ile 50 mm. arasında şiddetli, 50 mm.den fazla yağış bırakıyorsa o zaman da 'çok şiddetli' olarak nitelendirilir.
Eğer kar yağmazsa bu mikroplar yok olmadıkça daha da çoğalacak ve yeryüzündeki canlı yaşamı için büyük tehdit oluşturacak canlılar için gerekli olan toprakta azot üretilmeyecek ve topraktaki azot seviyesi düşecektir. Bu da canlıların temel gereksinimi olan besin gereksinimini karşılamakta yetersiz kalacaktır.
Kırkikindi, Anadolu'da kış ve yaz başlarında genelde öğleden sonra, ikindi saatlerinde görülen konveksiyonel yağışlara halk arasında verilen isimdir. Bu yağışlara, genelde ikindi vakti başladığı ve 40 gün yağdığına inanıldığı için kırk gün, ikindi vakti yağan yağışlar anlamında kırkikindi yağışları denmiştir.
Bilimsel olarak iklimin cinsine bağlı değişkenlik göstermesiyle beraber kar, 2 derecenin altına düşmesiyle kar yağmaktadır. 2 derecenin üzerinde seyreden havalarda ise yağmur olarak düşmektedir.
Serin sıcaklık:15°C-5°C arasındaki sıcaklık değerlerine serin sıcaklık denir. Soğuk sıcaklık: 5°C- 1°C arasındaki sıcaklık değerlerine soğuk sıcaklık denir. Dondurucu sıcaklık: 0°C ve 0 °C'nin altındaki sıcaklık değerlerine dondurucu sıcaklık denir. Su sıfır derecede donar.
Antartika kıtası üzerinde yer alan yaklaşık 4 bin metre yüksekliğindeki Dome Fuji dağında sıcaklık -91 derece olarak kaydedildi. -91 derecede birkaç dakika içinde insanın gözlerini, burnunu hatta akciğerlerini bile donabilir.
Yağmur oluşumu, suyun buharlaşarak gökyüzüne doğru yoğunlaşması ile meydana gelmektedir. Gökyüzünde yoğuşan su buharı bir araya gelerek su damlacıklarını oluşturmaktadır. Su damlacıkları yoğuşmanın etkisi ile bir araya gelir ve yağmuru oluşturur. Damlaların yeryüzüne inmesi ile yağmur yağmaktadır.
Dünyanın en çok yağış alan yeri
Muson iklimi bölgesinde yani dünya üzerinde en fazla yağış alan ülke Hindistan'dır. En yağışlı bölge ise yıllık 12.000 mm ile Kuzeydoğu Hindistan'da yer alan 'Çerapunçi' adlı kasabadır. Çerapunçi, Hindistan'ın Meghalaya eyaletinde bulunan bir kasabadır.
Yaygın bir hava olayı olan yağmur yağması aldığı güneş ısısından dolayı su buharlaşır. Ardından bu su buharı yavaşça gökyüzüne doğru yükselir ve yoğunlaşma meydana gelir. Daha sonra su damlacıkları oluşur. Son aşamada ise yeryüzüne bu su damlacıklarının dökülmesi ile beraber yağmur yağışı meydana gelir.
Soğuk havada yaşam fırsatı bulamayan mikroorganizmaların çoğalması ve bulaşması için oldukça elverişli bir durum ortaya çıkıyor. Dolayısıyla kar yağınca mikropların kırılmasının maalesef bize çok da faydası olmuyor.
Mikroplar yaygın olarak bilinenin aksine aslında soğukta değil sıcakta daha çok ürüyorlar. Soğuk hava ve dolayısıyla kar yağışı ise mikropların ölmesine katkı sağlıyor.
Kar buz kristallerinin bir araya gelmesiyle oluşur ve yeni yağmış kar tanelerinin yüzeyinin gözenekli yapısı karın ses dalgalarını soğurmasına imkân verir.
Buna göre az yoğun yağmur (çok hafif yağmur), 0.1 mm.den az, yani ölçülemeyecek miktardaki yağmur olup kabı ıslatır, fakat birikinti yapmaz. Hafif yağmur, 6 dakikada 0.3 mm, saatte 2.5 mm. su bırakır. Normal yağmur, 6 dakikada 0.3 ila 0.8 mm., saatte 2.6 ila 7.6 mm. su bırakır.
Hafif sağanak yağışı, süresi ve miktarı açısından daha az yoğun bir yağış türüdür. Hafif sağanak yağışlar genellikle sıcak ve nemli hava kütlelerinin çarpışmasından kaynaklanır, ancak yoğunlukları daha azdır ve su birikintisi oluşmaz. Bu nedenle, hafif sağanak yağışların doğal afetlere yol açma olasılığı daha düşüktür.
0.1 - 9.9 mm arasındaki düşük şiddetli yağışlar, 10.0-24.9 mm arasındaki normal yağışlar, 25.0 - 49.9 mm arasındaki az şiddetli sağanak yağışlar, 50.0 - 99.9 mm arasındaki şiddetli sağanak yağışlar, 100 mm ve daha üzerindeki çok şiddetli sağanak yağışlar ayrılmış ve her bir yağış grubunun sayıları hesap edilerek ...
Yağmur suyu ağaçların, bitkilerin, tükettiğimiz meyve ve sebzelerin ihtiyaç duyduğu maddelerden en önemlisidir. Sulama sistemlerinin yanı sıra doğal yağmur suları ve içerisinde bulunan minerallerden faydalanmak tarlalar ve ekinler için oldukça önemli bir yer tutmaktadır.
Kar ya da sulu kar yağması da tipik bir yoğuşma örneğidir. Kar, donmuş su damlacıklarıdır. Sis, daha çok yere yakın bir seviyede oluşur. Su buharı, havada asılı kalacak şekilde su damlacıklarına dönüşür.
Dr. Akgün İlhan barajların dolması için yağmurdan çok kar yağışına ihtiyaç olduğunu vurgulayarak "Barajları dolduran, yağmurdan çok karla gelen sudur. Çünkü karın yavaş seyirde eriyerek baraj havzalarını beslemesi mümkün.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri