Evlilik sebebiyle iş sözleşmesini fesheden kadın işçi kanunun açık düzenlemesi karşısında kıdem tazminatı talep edebilmektedir. Bu düzenlemede aynı kişiyle ikinci defa evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı talep edemeyeceğine ilişkin bir düzenleme bulunmamaktadır.
Kadın işçi, evlilik nedeniyle işten ayrılıp kıdem tazminatını aldıktan sonra ikinci bir evlilik yapabilir. Bu evlilik nedeniylede şartlar gerçekleşmişse kadın işçi yeniden evlilik nedeniyle işten ayrılınca-iş sözleşmesini feshedince- işverenden kıdem tazminatı talep etmeye hakkı vardır.
Kadın işçinin boşandığı eşi ile yeniden evlenmesi halinde, kıdem tazminatının ödenemeyeceğine dair İş Kanunu'nda herhangi bir düzenleme bulunmamaktadır. Burada dikkat edilmesi gereken iş mahkemesinin kanuna karşı hile ve hakkın kötüye kullanılması hakkındaki tespitleri yapması gerektiğidir.
Kanunda kadın işçilerin bu şekilde talep edecekleri kıdem tazminatı için sınır bulunmamaktadır. Yani kadın işçi evlilik tarihinde gerekli koşulları sağlıyorsa birden çok kez bu şekilde kıdem tazminatı alabilir.
Burada en önemli şart, evlenen kadın işçinin kıdem tazminatı alabilmesi için evlenme tarihinden itibaren 1 yıl içinde bu nedene dayalı olarak işten ayrılmasıdır. Yani kadın işçi evlenmesinin üzerinden 2 yıl sonra evlenmesi durumunu gerekçe göstererek işten ayrılırsa kıdem tazminatına hak kazanamayacaktır.
İlgili 45 soru bulundu
BAŞKA YERDE ÇALIŞABİLİR. Evlendikten sonra bir yıl içinde kıdem tazminatı alarak işten ayrılan kadının, başka bir yerde yeniden çalışmasına herhangi bir engel yok. Bu nedenle, evlendikten sonra kıdem tazminatını alıp işten ayrılan kadın işçi, sonrasında başka bir işyerinde rahatlıkla yeniden çalışabilir.
Kıdem tazminatına ilişkin düzenlemeler gereği kural olarak iş sözleşmesini kendi isteğiyle fesih eden işçinin (istifa), herhangi bir tazminat hakkı oluşmamaktadır. Çalışma süresinin belirli bir süreyi aşması, bu konudaki genel uygulamayı değiştirmemektedir.
Evlilik tazminatı hesaplama normal kıdem tazminatı hesaplama formülü ile yapılmaktadır. Evlilik tazminatı hesaplama 2023 için 1 yıllık tavan olan 23.489,83 TL'yi geçmeyecek şekilde, “son alınan maaş x çalışılan yıl sayısı” formülü ile yapılır.
14. madde hükmüne göre “… kadının evlendiği tarihten itibaren bir yıl içerisinde kendi arzusu ile iş akdini sona erdirmesi hallerinde işçinin işe başladığı tarihten itibaren iş sözleşmesinin devamı süresince her geçen tam yıl için işverence işçiye 30 günlük ücreti tutarında kıdem tazminatı ödenir.
Evlilik Tazminatı Nasıl Hesaplanır? Evlendikten sonra 1 sene içinde iş verene işten ayrılmak istediğinizi dilekçe ile belirttiğiniz durumda son aylık brüt ücretiniz çalışılan sene sayısına çarpılarak bulunmaktadır.
Eşlerin boşanması durumunda Türk Medeni Kanunu'nda belirtilen şartların olması halinde birbirlerinden maddi veya manevi tazminat talep etme hakları vardır. Boşanma davasında tazminat talep edecek olan kişinin kusursuz olma unsuru aranmamakta olup önemli olan diğer taraftan daha az kusurlu olması gerekmektedir.
Ancak bu süreçte işsizlik maaşı alınması mümkün değildir. Nitekim evlilik, kişinin kendi isteği doğrultusunda gerçekleştirdiği bir eylemdir. Kişinin kendi isteği ile işten ayrılması durumunda ise İŞKUR işsizlik maaşı alması mümkün olmaz.
Kişi ric'i talak ile boşadığı eşine, iddet süresi içinde nikâha gerek kalmadan, iddet süresi bitmiş ise yeni bir nikâh akdi ile dönebilir. Bâin talakta ise iddet içinde bile olsa yeni bir akitle aile tekrar kurulabilir. Üçüncü boşa(n)madan sonra ise kesin ayrılık gerçekleşir.
Boşandıktan Sonra Aynı Kişi ile Tekrar Evlenme Süresi
Eşlerin ayrılmalarının ardından tekrar evlenmek istemeleri karşılaşılan durumlar arasında yer alır. Boşandıktan Sonra Aynı Kişi ile Tekrar Evlenme Süresi için belirli bir sınırlama bulunmamaktadır. Eşler boşanmanın hemen ardından tekrar evlenebilir.
Evlilik Tazminatı Şartları Nelerdir? Evlilik Tazminatı Nasıl Alınır. Kadın işçinin evlenmesi halinde, 1475 sayılı İş Kanunun 14'üncü maddesine göre evlilik tazminatı alabilmesi için aranan koşullar şöyle: Aynı işverene bağlı olarak en az 1 yıl çalışması
1475 sayılı İş Kanununun 14. maddesi gereği evlilik birliği kuran kadın işçi, evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde kendi hür iradesi ile evliliği neden göstererek işten ayrılma hakkına sahiptir.
Evlilik tazminatı alabilmek için yasa maddesinden de anlaşılacağı üzere kadın işçinin en az bir tam yıl çalışmış olması gerekmektedir. İkinci şart da evlilikten itibaren 1 yıl içerisinde kadın işçinin kendi isteği ile işten ayrılmş olması gerekmektedir.
Bir yıldan artan süreler için de aynı oran üzerinden ödeme yapılır.” Yani evlenen kadın işçi, evlilik tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde evliliğini gösterir belge ile işyerine başvurursa ve kıdem tazminatı için yeterli hizmet süresi var ise işveren, kıdem tazminatını ödemek zorundadır.
Bir yıldan fazla çalışması halinde ise kıdem tazminatı oranı belirlenir. Türkiye'de, işçinin hizmet süresi 1 yıl ile 10 yıl arasında ise, kıdem tazminatı oranı brüt maaşın 30 günlük tutarı kadardır. 10 yıldan fazla çalışan işçilerde ise her yıl için brüt maaşın 3.5 günlük tutarı kadar kıdem tazminatı ödenir.
Hemen belirtmek gerekir ki, manevi tazminatın irat, taksit veya ayın şeklinde ödenmesine karar verilemez, toplu halde para ile ödenmesi gerekir. Ayrıca miktar ıslah edilemez; dava başlangıcında talep edilen miktar değiştirilemez.
SGK pirim ve gün hesaplamalarını yaparak tazminat hakkı olup olmadığını hesaplıyor. 15 yıl sigorta ve 3600 gün pirim ya da 25 yıl sigorta 5400 pirim günü koşullarını sağlayan işçiler kendi istekleriyle işten ayrılıp kıdem tazminatlarını alabilirler. 5400 gün kıdem tazminatı 2023 istifa ederek alınabilir.
Kıdem tazminatı hakkı iş akdinin sonlandırıldığı tarihte doğmaktadır. Bu kapsamda istifa eden ve kıdem tazminatına hak kazanan işçi istifa ettiği tarihten itibaren 5 yıllık zamanaşımı süresi içinde hak kazandığı kıdem tazminatı ve diğer işçilik alacaklarını talep edebilecektir.
İşçinin kendi isteğiyle işten ayrılması durumunda, ayrılmanın nedeni önem taşımaksızın ihbar tazminatı hakkı oluşmamakta, böylesi bir talepte bulunulamamaktadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri