Ancak farklı markaya ait farklı boyutlu RAM kullanmak kesinlikle yanlış değildir. Örneğin sisteminizde bulunan 4GB RAM'e ekstra 8GB RAM ekleyebilirsiniz. Üstelik Dual Channel dediğimiz çoklu RAM'i devreye aldığınızda, bu iki RAM ayrı ayrı 4GB olarak çalışacaktır. Kalan 4GB ise tek bir RAM olarak çalışır.
Farklı RAM teknolojileri
Farklı bellek teknolojileri bir arada çalışamaz. Anakart ve işlemciler sadece tek bir bellek teknolojisini destekleyebilmektedir. Ayrıca bellek ve anakart üreticileri farklı bellek teknolojilerinde bellek ve yuvada çentik yapısını değiştirmektedir.
Aynı marka olması şart değil MHz önemli. Eğer biri 1600 MHz biri 1333 MHz olursa ikisi de 1333 MHz olarak çalışacaktır. Yine bir sorun yaratmaz ama MHz'lerin aynı olması daha sağlıklı olacaktır.
Takılır, yeterki hızları aynı olsun, eğer farklı ise düşük olan ram hızında çalışacaktır ikisi de.
Farklı RAM alsan da çalışır problem olmaz. Ama aynı RAM'den almak ve dual channel olarak kullanmak kesinlikle çok fark yaratır. RAM'lerin ortalama fiyatları zaten 200 TL'den başlıyor.
İlgili 19 soru bulundu
Bu yüzden aynı marka model RAM'leri birlikte kullanmak çok daha iyidir. Ancak farklı markaya ait farklı boyutlu RAM kullanmak kesinlikle yanlış değildir. Örneğin sisteminizde bulunan 4GB RAM'e ekstra 8GB RAM ekleyebilirsiniz.
1600MHz takılı olan bilgisayara 1333MHz RAM takarsan, iki RAM 1333MHz hızında çalışır.
İki adet single ram alırsan dual channel çalıştırabilirsin.
Evet. 8+8 Dual Channel +8'de Single olarak kullanılır. Dual channel daha fazla FPS verir.
Sisteme ekstra RAM eklemek, yavaş çalışan hemen hemen her bilgisayar için gözle görülür bir performans artışı sağlar. Gerek ağır programlar gerekse oyun gibi yüksek performans gerektiren görevlerde RAM kullanımı artacağı için RAM'i yükseltmek bilgisayarı daha verimli kullanmanızı sağlayacaktır.
Takılır, sorun olmaz.
silvest dedi: Anakartım 2133MHz RAM destekliyor. 4 GB RAM'in üzerine 8 GB 2400MHz RAM taksam sorunsuz kullanabilir miyim? Bu arada takabilirsin herhangi bir sorun olmaz.
Genel olarak RAM'in çalışma hızını ifade eden bu kavram; DDR5'te 5200 MHz'e kadar eski DDR2 modüllerinde ise 800 MHz'ye kadar ulaşır. Bilgisayarınızda birden fazla RAM kullanacaksanız, MHz değerlerinin aynı olmasına dikkat etmelisiniz.
DDR3 ile DDR4 Aynı Anda Kullanılabilir Mi? Hayır, kullanılamaz. Farklı belleklerin bir arada çalışması mümkün değildir. Bilgisayara ait anakara ve işlemciler yalnızca bir belleği destekleyebilir.
Eğer ileride 16 GB RAM'dan daha yüksek bir RAM ile kullanmayı düşünmüyorsanız çift şeklinde alın. Aşırı bir farkı olmayacaktır tekten ama eğer çift olursa RAM kullanımı birbirini dengeler. Yani tek olduğu zaman tek bir RAM'dan beslenecektir bilgisayar, bu da çifte göre RAM'ı daha fazla zorlar.
1.35V RAM'ler 1.5V ile çalışır uyumludur.
Oyunlarda RAM gereksinimi kontrolden çıktı: 32 GB RAM standart olacak. Bilgisayar oyuncularını zorlu bir süreç bekliyor gibi. Yeni oyunlarda minimum RAM gereksinimi artık 16 GB seviyesine ulaşmış durumda ve hatta önerilen sistemlerde 32 GB RAM talep ediliyor.
Bence 4 ila 6 yıl daha yetecektir.
Sizin bellekleriniz eşit boyutta olmadığı için çift kanal değil de flex olarak çalışacak. Bu durumda: Simetrik yerleştirilmiş olur. 16 GB bellekten 8 GB alınacak ve diğer bellekten de 8 GB alınıp burası çift kanal çalışacak. 16 GB bellekten kalan 8 GB bellek de tek kanal modunda çalışmış olacak.
Hectopat. Çift kanal RAM işlemcinin performansını arttırır. Darboğaz yaşamıyorsanız FPS artmaz, darboğaz yaşıyorsanız GPU kullanımı artacağı için FPS artar.
RAM Bellekler
Yine de RAM'ler arıza bakımından anakartlar gibi son derece dayanıklı parçalardan biridir. Arıza oranları %1 seviyelerinde olan bu parçaların ömürleri de en az 10 yıl sürebilir.
Çift Kanallı Bellek ve Çok Kanallı Bellek tanımlamaları ile de karşımıza çıkan Dual Channel RAM, bellekten okuma ya da bellekten yazma işleminin iki farklı kanaldan gerçekleştirilebilmesine olanak sağlar. Bu sayede tek bir bellek ile elde edeceğiniz tepe bant genişliğinin iki katı değerleri elde edebilirsiniz.
RAM'lerde Megahertz birimi kabaca RAM'in çalışma hızı anlamına gelmektedir. RAM'in MHz değeri ne kadar yüksekse veri o kadar hızlı gönderilir ya da alınır. 1033 ile 3000 MHz arasında değişen çeşitli RAM hızları bulunmaktadır.
16 GB 3000MHz RAM, günümüzdeki neredeyse her oyunda sorunsuz iş görür. Fakat siz gidip de farklı işlerle uğraşacaksanız (render vb.) 16 GB yetersiz kalır.
DDR4 RAM'lerde MHz değeri 3200'e kadar çıkarken, daha modern DDR5 belleklerde bu hız çok daha yükseklere, 7800 MHz'ye kadar çıkabilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri