6) Bu bentte tanımlanan durumlara sahip sürücülere ikinci grup sürücü belgesi sınıfları verilemez, ambulans, resmi veya ticari araç kullanamazlar.
Sürücü Sağlık Raporu Grupları ve Geçerlilik Süresi
Hafif araç sürücülerinin olduğu gruptur. 2.Grup Sağlık Raporu: C, C1, C1E, CE, D, D1, D1E, DE ve G sınıfı ehliyet alacak kişilerin alması gereken sağlık raporudur. Bu raporun geçerlilik süresi ise, 5 yıldır. Ticari ve ağır araçları kapsayan gruptur.
2. grup sürücü sağlık raporlarında dikkat çekiyor. Sağlık raporu alırken genel olarak üç farklı grup öne çıkar. Bunlardan biri sürücü olamaz, diğerleri ise bir grup ve ikinci grup sürücü olabilir şeklinde değerlendirilir. Bu doğrultuda 2. grup sürücü olabilir ise gözlük alan kişiler olarak ifade edilir.
Trafik güvenliğini engelleyecek şekilde olmayanlara yılda bir kez muayene olmak kaydıyla birinci grup sürücü belgesi sınıflarından verilebilir. Ancak bu fıkrada belirtilen sürücü belgeleri ile iki tekerlekli motorlu araçlar, ambulans, resmi veya ticari araçlar kullanılamaz.
B sınıfı ehliyet: B sınıfı ehliyet, ehliyet sahiplerine otomobil ve kamyonet kullanabilme yetkisi verirler. Sürücü adayları B sınıfı ehliyet aldıktan sonra azami yük ağırlığı 4250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanma hakkı elde ederler.
İlgili 16 soru bulundu
125 cc ye kadar, 35 kw'a kadar veya 35 kw'yi geçen motosiklet araçlar (A1, A2, A) Römorklu otomobil ve kamyonet (BE sınıfıdır, BE sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır) 7500 kilograma kadar kamyon ve çekici (C1 sınıfıdır, C1 sınıfı için B sınıfı ehliyet tecrübesi aranır)
B sınıfı ehliyet otomobil ve kamyonet tipi araçları kapsayan ehliyet sınıfı oluyor. B sınıfı ehliyetin süresi ise 10 yıl olarak geçiyor.
Bu ehliyetle hangi araçları kullanabileceğinizi ve merak ettiğiniz diğer soruların cevaplarını yazımızda bulabilirsiniz. B sınıfı ehliyet ile sedan, hatchback, SUV gibi farklı gövde tasarımlarına sahip otomobiller ve kamyonetler kullanılır.
B Sınıf Sürücü Belgesi
Otomobil ve kamyonet kullanacakların alması gereken ehliyet sınıfında bulunuyor. B sınıfı sürücü belgesi sahipleri, aynı zamanda M, B1, F sınıfına dahil olan araçları da kullanabiliyor.
B sınıfı sürücü belgesine sahip kişiler otomobil ve kamyonet sınıfına dahil tüm araçları kullanabiliyor. Bu ehliyet türü M ve F sınıflarını da kapsadığı için motorlu bisiklet, traktör ve ticari amaçlı olmamak kaydıyla römork taşıyabilen tarım araçları da kullanılabiliyor.
1.sınıf araçlar ayrı, 2.sınıf araçlar ayrıdır. Sağlık durumunuzla alakalı değildir. 2.grup C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE ve G grubu ehliyetlerdir. Sağlık raporunuzu alırken hekim 3 şık seçebilir, ya sürücü olamaz diyecek, yada 1.veya 2.grubu işaretleyip sürücü olur diyecek.
1) Her iki gözde görme gücü toplamları 10 / 20 den daha az olan ve her iki gözün görme derecesi ayrı ayrı en az 0.5 olmayan (sağ göz 0.5 ve sol göz 0.5) sürücü belgesi alamaz. (3) Görme Düzeltmesi; a) Gözlükle düzeltme kabul edilir. Ancak araç kullanırken sürücü gözlüğünü takmak zorundadır.
şahıslardan trafik güvenliğini engelleyecek şekilde olanlara sürücü belgesi verilmez. yılda bir kez muayene olmak kaydıyla birinci grup sürücü belgesi sınıflarından verilebilir. Ancak bu fıkrada belirtilen sürücü belgeleri ile iki tekerlekli motorlu araçlar, ambulans, resmi veya ticari araçlar kullanılamaz.
1. grup binek otomobil kullanabilen kişileri 2. grup ise kamyon tır gibi büyük araçları kullanabilen kişileri ifade ediyor. Gözlük için hangi ibareye bakılmalı bilmiyorum fakat o kural kalkmış olabilir.
Özel hastaneler. Özel tıp merkezleri. Özel muayenehaneler. Aile sağlığı merkezleri yani sağlık ocakları
B sınıfı ehliyeti otomobil ve kamyonet kullanımını sağlayan ehliyet sınıfıdır. Otomobil ve kamyonet kullanmak isteyen sürücü adayları B sınıfı ehliyete başvurmalıdır. B sınıf ehliyete sahip olanlar aynı zamanda M, B1 ve F sınıfındaki tüm araçları kullanma yetkisine sahiptir.
Bu tür araçlar genellikle ticari taşımacılık veya kargo taşımacılığı için kullanılır. B sınıfı ehliyet, belirli bir yük taşıma kapasitesine sahip hafif ticari araçları sürme yetkisi sağlar. Bu araçlar, küçük kamyonetler, ticari minibüsler ve benzeri taşıtları içerebilir.
Taksi, hatlı minibüs, özel halk otobüsü, okul servis araçları, şehirler arası yolcu otobüsleri, personel servis araçları, turizm amaçlı tur otobüsleri ve benzeri araçlar yolcu taşımacılığı yapan ticari araçlardır. Kamyonlar ve kamyonetler ise yük taşımacılığı yapan ticari araçlardır.
En çok soru aldığımız konulardan birisi de “B sınıfı ehliyet ile kamyonet kullanabilir miyim?” sorusudur. B sınıfı ehliyetiniz ile azami yüklü ağırlığı 4.250 kilograma kadar olan birleşik araçları da kullanabilir. Yani B sınıfı ehliyetiniz bazı kamyonetleri kullanmaya imkan tanımaktadır.
Bu kapsamda B sınıfı ehliyeti olan kişiler Sürücü dahil 9 koltuklu araçlardan fazlasını kullanamazlar. Sürücü dahil 9 kişiyi aşan araçları kullanabilmek için D1 ve üstü ehliyete sahip olmak gerekir.
B sınıf ehliyetle otomobil ve kamyonet kullanılabilir. Alt kategorilere ayrılan B sınıfı ehliyete sahip olmak için 18 yaşını doldurmuş olmak gerekir. M, B1 ve F sınıfı araçların da bu kategoride kullanılması mümkündür.
Dönüştürdüğünüz veya satın aldığınız araç Ducato, Sprinter, İveco her ne ise içerisine eklediklerinizle birlikte toplamdaki ağırlığı 3500 Kilogramı aşmadığı sürece B sınıfı ehliyetinizle kullanabilirsiniz.
Bu tarihten sonra E alanlar TIR kullanmak için mutlaka C sınıfı ehliyete baş vurvaları gerekir. C sınıfı ehliyet ile kamyon, Tır, Otomobil, traktör, minibüs, kamyonet ve 14 kişiye kadar yolcu taşıyan araçlar kullanılabilir. 14 kisiden fazla yolcu taşıyan araçları sadece D sınıfı ehliyete sahip olan sürücüler kullanır.
Donanım haber sitesinde de transporterlerin de minibüs sınıfına girip yolcu sayısı 14+1'den daha fazla olmadığı sürece "B" sınıfında kullanılabileceği 24.08.2013'te bu forumda belirtilmiştir.
B Otomatik Vites Sınıfı Ehliyet Belgesi Hangi araçları kullanır? B sınıfı Otomatik Vites sürücü belgesine sahip olanlar otomobil ve kamyonet kullanabilir. M sınıfı, B1 sınıfı ve F sınıfı ehliyet belgelerinin kullandıkları araçları da kullanabilirler. Motor bisiklet, 4 tekerlekli motosiklet ve traktör kullanabilirler.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri