Şikâyetten vazgeçilmesi halinde; soruşturma aşamasında soruşturma son bulacak, kovuşturma aşamasında dava düşecektir. Ancak şüpheli veya sanık bu vazgeçmeyi kabul etmek zorunda olmayıp yargılanıp aklanmak istediği için yahut herhangi bir sebeple şikâyetten vazgeçmeyi kabul etmeyebilir.
Vazgeçmeyle birlikte şikayet hakkı düşmüş olacağından, aynı olay hakkında bir daha şikayette bulunulamaz. Yargılama sırasında şikayetten vazgeçilmesi halinde muhakeme düşme kararı ile sona erer (TCK m.73/4; CMK m.223/8). Soruşturma aşamasında şikayetten vazgeçilirse kovuşturmaya yer olmadığına karar verilir.
Savcılık şikâyete tabi suçlarda şikâyetin ardından soruşturma başlatır. Şikâyete tabi suçlarda şikâyetin geri alınması durumunda dava dosyası kapanır.
Türk Ceza Kanunu madde 73 ile düzenlenen şikayetten vazgeçme ise evvelden şikayetten bulunmuş mağdurun şikayetini geri almasıdır. Bu durumda da mağdur tekrar şikayetçi olamayacaktır ve yargılama ceza verilmeksizin sona erecektir.
Şikayetten vazgeçme soruşturma evresinde yetkili Cumhuriyet Başsavcılığına, kovuşturma evresinde de yargılamayı yapan asliye ceza mahkemesi veya ağır ceza mahkemesine bir dilekçe ile veya sözlü beyanın tutanağa geçirilmesi suretiyle yapılır.
İlgili 18 soru bulundu
Soruşturmanın her aşamasında bu hak kullanılabilirken yukarıda belirttiğimiz üzere kovuşturma aşamasında şikâyetten vazgeçme hakkı hükmün kesinleşmesine kadar kullanılabilecektir. Hükmün kesinleşmesinden sonra şikâyetten vazgeçme beyanında bulunulması, cezanın infazına engel olmayacaktır.
Ceza mahkûmiyetini bütün sonuçlarıyla ortadan kaldıran şikayetten vazgeçme veya etkin pişmanlık dolayısıyla verilen karar sicile kaydedilir. Ceza zamanaşımının dolduğunun tespitine ilişkin karar ile genel veya özel affa ilişkin kanun; özel affa ilişkin Cumhurbaşkanlığı kararı adli sicile yazılır.
Şikâyetten Vazgeçme: Şikâyete bağlı suçlarda şikâyet eden, mahkeme tarafından karar verilinceye kadar şikâyetinden vazgeçebilir. Vazgeçme soruşturma aşamasında yapılırsa kovuşturmaya yer olmadığına dair karar verilir yani dava açılmaz. Kovuşturma aşamasında yapılırsa ceza davasının düşmesine karar verilir.
Şikayetten vazgeçmeden, vazgeçme mümkün değildir. Savcılığa verilen dilekçe ile şikayetten vazgeçildiği taktirde vazgeçme hüküm doğurur. Tekrardan şikayetçi olmak mümkün değildir.
Usulüne uygun şekilde müştekiye tebligat yapılmasına rağmen müşteki mahkemeye gitmez ise mahkeme tarafından müştekinin zorla getirilmesine karar verilebilir. Müştekinin zorla getirilmesi polis marifeti ile uygulanmaktadır.
Şikayete tabi suçlarda, şikayetten vazgeçilmiş olması kamu davasını düşürür. (TCK m. 73/4) Zira şikayete tabi suçlarda şikayet olmaksızın savcının veya polisin kendiliğinden soruşturma başlatması mümkün değildir.
Şikayetten Vazgeçme Halinde Verilecek Kararlar
Savcılık tarafından yapılan inceleme durur, şüpheli hakkında iddianame düzenlenmesi ve ceza davası açılması söz konusu olmaz. Kovuşturma aşamasında şikayetten vazgeçme halinde, sanık bu vazgeçme beyanını kabul ederse ceza davası düşer.
Müşteki Duruşmaya Katılmak Zorunda Mıdır? Müşteki kendisini bir avukatla temsil ettiriyorsa, duruşmalara bizzat katılmasına gerek olmayabilir. Ancak mesele, mahkemenin takdirine bağlıdır. Müştekinin beyanının alınması gerekliyse, mahkeme müştekinin duruşmaya gelmesini zorunlu tutabilir.
Davadan vazgeçme halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçmeyip saklı tutarak davasını takip etmez. Bu durumda davacı ileride bu dava konusu hakkında dava açabilme hakkına sahiptir. Ancak feragat halinde davacı, dava konusu hakkından vazgeçer ve bu dava konusu hakkında bir başka dava açamaz.
Davadan vazgeçilmesi, sulh olunması yada feragat edilmesi halinde aleyhine hüküm verilmiş gibi yargılama giderlerine hükmolunur. Fakat vekalet ücretinde durum farklıdır. Ön incelemeye kadar vazgeçilirse kanuni vekalet ücretinin yarısına, ön inceleme tutanağı imzalandıktan sonra vazgeçilirse tamamına hükmolunur.
Şikâyetten vazgeçme şarta bağlanamaz. Şikâyetin yapıldığı andan kararın kesinleştiği ana kadar şikâyetten vazgeçme mümkündür. Türk Ceza Kanunu madde 73/4'e göre şikâyete tabi suçlarda şikâyetten vazgeçilmesi soruşturma aşamasını sona erdirir.
Müşteki, adli bir olaya dahil olan ve suç mağduru veya olayın görgü tanığı olan kişidir. Suçun işlendiği sırada zarar gören veya zarar gördüğünü iddia eden kişi müşteki olarak sınıflandırılır. Bu kişi, suçlu veya suçluların cezalandırılmasını talep edebilir.
Müşteki, şikayetten vazgeçme hakkını dilerse istinaf mahkemesi veya yargıtay temyiz incelemesi aşamalarında da kullanabilir. Ancak, ceza davasında verilen hüküm kesinleştikten sonra şikayetten vazgeçme başvurusu hiçbir hukuki sonuç doğurmaz. Kesinleşen hüküm infaz edilir (TCK md. 73/4).
Görümdüğü gibi, 5237 sayılı TCK'na göre, ceza davasında yargıç huzurunda şikâyetten vazgeçildiği sırada, ayrıca kişisel haklardan da vazgeçilmemiş ise, tazminat isteme hakkı ortadan kalkmaz. Buna karşılık kişisel haklardan da vazgeçildiği (ayrıca) açıklanmış ise, artık tazminat isteme hakkı kaybedilir.
Kamu davasının duruşmasına gelmeyen sanık tutuklanabilir. Ancak şahsi davanın duruşmasına gelmeyen sanık hakkında bu tedbir uygulanmayacaktır.
Kamu Davasına Giren Suçlar Nelerdir? Kamu davası açılabilmesi için bazı suçların işlenmiş olması gerekir. Örneğin, taksirle yaralama, cinsel saldırı, basit şekilde hafif ama kasten yaralama, güveni kötüye kullanma, yalancı şahitlik, toplum düzenini bozma gibi tüm suçlar kamu davasının içeriğine girer.
5237 sayılı (yeni) TCK 73.maddesi 7.bendine göre: “Kamu davasının düşmesi, suçtan zarar gören kişinin şikâyetten vazgeçmiş olmasından ileri gelmiş ve vazgeçtiği sırada şahsi haklarından da vazgeçtiğini ayrıca açıklamış ise artık hukuk mahkemesinde de dava açamaz.”
Savcılık soruşturmasının süresi, soruşturmaya konu suçun niteliğine, Savcılığın iş yoğunluğuna soruşturma yapılmasına engel nedenlerin varlığına, delillerin durumuna göre değişiklik göstermektedir. Genellikle, Savcılık soruşturması 3 ay – 1 yıl arasında sürmektedir.
İsim soy isminiz nedir, adresiniz nedir, cep telefonu numaranız nedir, aylık geliriniz ne kadar gibi sorular sorulur. Vatandaşlar aylık gelirin neden sorulduğunu merak edebilirler. Eğer adli para cezası verilecek ise bu husus önemli olacaktır. Zira Türk Ceza Kanunu 52.
Eğer bir ceza davasıysa mutlaka katılmak zorundasınız. Katılmadığınız takdirde mahkeme önce polis veya jandarma marifetiyle zorla getirilmenize karar verir şayet bu da işe yaramazsa hakkınızda yakalama kararı çıkarır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri