Sık kürtaj olmak rahim içindeki dokunun zarar görmesine sebep olabilir. Bir sonraki gebelikte düşük riski olabileceği gibi rahim içinde meydana gelen komplikasyonlar bazı durumlarda kalıcı kısırlığa da sebep olabilir. Yeni bir gebelik planlayana kadar kürtaj sonrasında gerekli korunma önlemlerinin alınmasını önerilir.
Bu konuda sayı olarak bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi kürtajda da fazla kere gereksiz yaomaktan kaçınmak gerekir, bunun için dikkatli korunmak en önemli kuraldır.
Kürtaj sonrası yeniden hamile kalmak mümkündür. Uzman bir doktor tarafından gerçekleştirilen kürtaj işlemi kadınların rahimlerine veya doğurganlıklarına zarar vermez. Yani kürtaj yaptırmayı planlayan hastaların daha sonrasında hamile kalamamaktan korkmalarına gerek yoktur.
Bu konuda sayı olarak aslında bir sınırlama yoktur. Ancak her cerrahi müdahalede olduğu gibi fazla sayıda kürtaj olarak rahmi travmatize etmekten kaçınmak gerekir.
Kürtaj işleminin belirlenen bu aralık içerisinde yapılmasının hem annenin sağlığı hem de tıbbi prosedürün güvenliği açısından önemli olduğu düşünülür. 4 haftadan önce yapılan kürtajlar gebeliğin doğru şekilde sonlandırılamaması riski taşıyabilirken, gebeliğin ilerlemesiyle birlikte kürtaj riskleri arttığı için 4-10 ...
İlgili 26 soru bulundu
Sık kürtaj olmak rahim içindeki dokunun zarar görmesine sebep olabilir. Bir sonraki gebelikte düşük riski olabileceği gibi rahim içinde meydana gelen komplikasyonlar bazı durumlarda kalıcı kısırlığa da sebep olabilir. Yeni bir gebelik planlayana kadar kürtaj sonrasında gerekli korunma önlemlerinin alınmasını önerilir.
Türkiye'de yasal kürtaj süresi 10 hafta yani 2.5 aylıktır. 2,5 aylıktan daha büyük hamilelikler hasta isteği ile sonlandırılmaz. Sadece tıbbi gereklilikler varsa kürtaj yapılabilir. Hasta için en iyi kürtaj haftası 5 haftada yapılandır.
Kürtajın doğurganlığı azaltma riski bulunduğuna dair argüman, rahim içinde yapışıklık olma ihtimalinden yola çıkarak öne sürülmektedir. Ancak bu tür yapışıklık olma ihtimali, güvenli koşullarda yapılan kürtajlarda, son derece düşük bir risktir.
Özellikle komplike doğum sırasında oluşan yırtıklar ve doğumu kolaylaştırmak için yapılan cerrahi kesiklerin başarısız tedavisi vajinal genişlemeye sebep olur. Diğer yandan vajinal genişleme bölgede yaşanan başarısız bir operasyon geçmişi ya da kürtaj sebebiyle de görülebilir.
İlk hamilelikte kürtaj zararlıdır gibi bir durum söz konusu değildir. Güvenli ve başarılı bir kürtaj için alanında uzman doktor kadrosuna sahip kürtaj yapan hastaneler tercih edilmelidir. Kürtaj hijyenik hastane ortamında uzman doktorlar tarafından yapılması gereken cerrahi bir operasyondur.
Doktorların bu konudaki görüşü oldukça açıktır. Genel olarak kürtajdan 3 ay sonra gebe kalınması hem kadının genel sağlığı hem de psikolojik sağlığı açısından daha doğru olacaktır. Fakat yine de kürtajdan yaklaşık 45 gün sonra, adet olmayan ve gebe kalan kadınların herhangi bir riski olmayacaktır.
Vakumlu kürtajın rahime zarar vermesi söz konusu değildir. Ancak vakumlu kürtaj için mutlaka hastaneler tercih edilmelidir. Kürtajın operasyonu sırasında ve sonrasındaki riskler hakkında bilgi almak için kürtaj riskleri yazımızı okuyabilirsiniz.
Kürtaj operasyonunda en çok rahim etkilenir bu sebeple rahmin toparlanması için yaklaşık 1 ay veya ilk adetini görene kadar beklemek gerekir. Eğer hasta yeni bir hamilelik istiyorsa bunun içinde 3 ay beklemesi gerekmektedir.
Kürtajın steril hastane koşullarında alanında uzman doktorlar tarafından yapılması azami önem arz etmektedir. Ehil kişilerce hastane ortamında uygulanmayan kürtaj operasyonlarında hastalarda kalıcı hasar oluşabilir.
Kürtaj Sonrası Kısırlık
Kürtaj bir cerrahi işlem olup uygun koşullarda, uygun haftalarda yapıldığı takdirde komplikasyonsuz bir iyileşme süreci geçirilir. Kürtaj sonrası yeni bir gebelik olabilir. Kürtaj kısırlığı yol açmaz. Ancak kürtaj sonrası görülebilen bazı komplikasyonlar nedeni ile rahim zarar görebilir.
Kürtaj Sonrası Gebeliğin Devam Etmesi
Her kürtaj başarılı bir şekilde sonuçlandırılamayabilir. Bu durumda başarısız kürtaj sonrasında hamilelik kaldığı yerden devam edebilir. Bu durum genellikle gebeliğin çok başı olarak kabul edilen bir dönemde yapılan operasyonlarda gerçekleşmektedir.
Her hangi bir komplikasyon gelişmediği takdirde, kürtaj sonrası adet ortalama 30-40 gün arasında görülür. Bu rahim duvarında normal bir yenilenme olduğunu ve herhangi bir yapışıklık olmadığını gösterir. Bundan sonra hamile kalma oranlarında bir düşme gözlenmez.
Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları daralır mı? Uzun süre seks yapmayan kadınların vajinaları diğerlerine kıyasla daha dar değildir. Vajinal kaslar oldukça elastik bir yapıdadır. Cinsel birleşmeden ve doğumdan sonra kasılır ve normal şekillerine yeniden dönerler.
Kürtaj Sonrası İlişki Zamanı
Kürtaj sonrasında en az iki hafta cinsel ilişki yasağı uygulanmaktadır. Kürtaj sonrası ilk cinsel ilişki için hekimler tarafından önerilen süre 15 (on beş) gündür. Bu süre içerisinde cinsel ilişki perhizi uygulanmakta, sonrasında iyileşme sürecine göre cinsel ilişki serbest bırakılmaktadır.
Kürtaj Sonrası İlk Cinsel İlişki
Kürtaj uygulama tekniği vakumlu cihazla yapıldığı için komplikasyon ve kısırlık riski nerdeyse hiç yaşanmaz. Gebelik sonlandırma işleminin gebeliğin ilk 10 hafta içinde yapılması da bu riski ortadan kaldıran etkenlerdendir. Kürtajdan sonra ilişki ilk 2 haftada önerilmez.
Kürtaj sonrasında 20-25 gün içinde yeniden yumurtlama faaliyeti başlar ve 30-45 gün içinde adet görülür. Eğer bu süre içerisinde adet görülmezse doktora danışmak gerekir. Eğer söz konusu gecikme yeni bir gebelik durumu değilse doktor hormon dengesini ve adeti düzenleyici tedaviye başlar.
Kürtaj ücreti 2023
Kürtaj ücretleri ortalama 3000TL – 4000TL arasındadır. İşlem ücreti uygulanacak anestezi şekli, çoğul gebelikler, kist benzeri oluşumlar ve gebelik haftası gibi faktörlere bağlı olarak değişebilir. İşlem ücreti çeşitli faktörlere bağlı olarak değişebilir.
Biyolojik olarak gebelik sonlansa da hormonal dengenin tekrar kurulması biraz zaman alabilmektedir. Bu nedenle kürtaj sonrası gebelik testinde yalancı pozitif olma durumu ortaya çıkabilmektedir. Bu durumda kadınların bir sonraki âdet kanamaları geldiğinde tekrar bir gebelik testi uygulanması doğru olacaktır.
Ülkemizde 10 haftalık üzeri gebeliklerin kürtajla sonlandırılması yasal değildir. Buna istisna oluşturan tek durum gebeliğin anne sağlığını tehdit etmesidir. Anne sağlığını tehdit eden bir durum oluşursa, kurul kararı ile on hafta üzeri gebelikler kürtaj ile sonlandırılabilir.
Kürtaj Yaptırdığım Anlaşılır mı? Kürtaj işlemi sırasında herhangi bir cerrahi kesi ya da dikiş kullanılmadığı için işlemin sonradan anlaşılması kesinlikle mümkün değildir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri