Düzenli geliri bulunan en az 2, en fazla 5 kişinin bir araya gelerek konut alımları kredilendirilebilmektedir. Ortaklardan biri, birkaçı ya da tümüne kullandırılabilmektedir.
Kullandırım şartları bankadan bankaya veya üründen ürüne değişmekle birlikte, kredi kullanan kişi sayısı tapuya ortak olma şartıyla yapılabilir. Müşterek kredi kullanan her bir kişi toplam borç tutarından sorumlu olur.
Bu tapu çeşidinde arsa üzerinde hak sahibi olduğunuzun bilgisi vardır ama hangi alanın size ait olduğu belli değildir. Bankalar, hisseli tapuya sahip gayrimenkuller için kredi vermezler, çünkü olası kişisel anlaşmazlıklarda mahkemeler uzun yıllar boyunca devam edebilmektedir.
Düzenli geliri bulunan en az 2 en fazla 5 kişi bir araya gelerek ortak konut kredisi alabilir. Ekspertiz değerinin yüzde 80'ine kadar, 120 ay vade imkanıyla kredi kullanabilirsiniz. Ortak satın aldığınız ev, konut kredisi bitine kadar ipotekli olur. Banka gerektiğinde ek teminat da talep edebilir.
Ortak konut kredisi, birden fazla kişinin ortaklaşa bir konut satın almak için bir araya gelerek kullanabileceği bir kredi türüdür. Bu kredi, birden çok kişinin finansal kaynaklarını birleştirerek daha yüksek miktarda bir konut kredisi almasını sağlar.
İlgili 40 soru bulundu
Buna göre herhangi bir bir taşınmazın sahibi tapu sicilinde ismi yazan kişidir. Bu duruma ek olarak bir ev, arsa, dükkan vb. gibi gayrimenkule birden fazla kişi aynı anda malik olabilir.
İpotek karşılığı kredi çekmek için öncelikle bankaya gelir beyanı sunmanız gerekiyor. Eğer çalışmıyorsanız ancak kira geliriniz varsa bunu da belirtmelisiniz. Daha sonra gelir beyanınız, gayrimenkulünüzün tapusu ya da taşıtınızın sahiplik belgesiyle bankaya giderek başvuru yapabilirsiniz.
0.69 DÜŞÜK FAİZLİ KONUT KREDİSİ ŞARTLARI 0,69 konut kredisinde temel şartlar şu şekilde olacak; Üzerinde hiç ev bulunmaması, Son 1 yıl içerisinde ev alınacak olan ilede ikamet ediliyor olması (3.bölge hariç), 5 yıl boyunca satışın olmaması, Son 1 yıl içerisinde konut alınan ilde ev alım satımı yapılmaması.
Tapu Niteliğinin Mesken Olarak Geçmemesi
Konut kredisi çekebilmek için alınacak konutun niteliğinin mesken olarak geçmesi gerekmektedir. Arsa, dükkan, depo vb. niteliklere sahip tapulara konut kredisi verilmemektedir. Ev alırken dikkat edilmesi gerekenleri ev alırken nelere dikkat edilmeli sayfamızdan edinin.
Kredi ile İpotekli Ev Satmak
Gayrimenkulü satan kişinin kredi borcu kapanmış olur. Ev üzerindeki ipotek ise devam eder. Evin yeni sahibi, kredi taksitlerinin tamamını ödediği zaman bankaya başvurarak fek yazısı alır ve tapu devir işlemini gerçekleştirebilir.
Eğer inşaat halinde bir daireyi konut kredisi kullanarak almak istiyorsanız, konut kredisi kullanırken kat irtifakı tapusunu almak zorundasınız çünkü bankalar kat irtifakı olmayan eve kredi vermezler. Kat irtifakı tapusu, tapu dairesinden alınıyor.
Yapılan yasal düzenlemeler neticesinde bankaların konutun toplam ederi kadar kredi vermesi mümkün değil. Satın alınacak olan evin krediye uygunluğunun ardından, ekspertiz raporunda yer alan rakamın en fazla yüzde 90'ı kadar konut kredisi çıkıyor.
Alıcı ve satıcının akraba olmaması gerekiyor
Satın almak istenen konut birinci dereceden akrabanıza aitse kredi başvurunuz onaylanmaz. Kişiler yüksek tutardaki nakit ihtiyaçlarını gidermek için, konut kredisi çekme eğilimine girebiliyor. Bankalar da bunun önüne geçmek için akrabalar arası satışta krediye onay vermiyor.
Tapu harcını ödeyecek olan kişi; satıcı ve alıcının aralarında anlaşması sonucu belirlenir. Eğer ortak bir karar alınmazsa yasalar gereğince ödeme her iki taraf arasında eşit olarak paylaştırılır. Tapu harcı oranı, iki taraf arasında satış bedelinin %2'si olmak üzere toplamda %4 olarak uygulanır.
Hisseli Tapuya İpotek Konur mu? Hisseli tapuya ipotek konulabilir. Bunun yapılabilmesi için hisseli tapunun, tek bir kişiye ait olması veya çok kişiye ait hisseli tapunun kişi tarafından parselleştirilerek tapu haline dönüştürülmesi gerekir. Gerekli şartlar sağlandığı takdirde hisseli tapuya ipotek konulabilir.
Hisseli taşınmazın tüm hisseleri birlikte satılabilir. Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir.
Bina eğer 10 yıllık veya daha uzun yıllık ise binalarda mevzuatta değişiklik olduğu için krediye uygun olmayabilmektedir. Alınacak evin tapu türü kat ittifakı ya da mülkiyeti olmalıdır. Ayrıca tapuda niteliği mesken olarak geçmek zorundadır. Bu niteliklerden biri eksik olursa bankalar konut kredisi çıkarmaz.
Konuta gelerek değer biçen eksperin belirlediği değerin yasal olarak en fazla %80'ini banka konut kredisi olarak verebilir.
İpotek verilecek konutun ekspertiz değerinin %80'ine kadar kredi kullanabilirsiniz. 50.000 TL'ye kadar olan krediler için 36 aya kadar, 50.001 TL ve üzeri ile 100.000 TL arası krediler için 24 aya kadar ve 100.001 TL ve üzeri olan krediler için ise 12 aya kadar vade imkânı bulunmaktadır.
Azami 120 aya kadar vade ile konut kredisi kullanabilirsiniz. Kredi tutarı, satın alınacak konutun SPK lisanslı ekspertiz firmalarınca düzenlenen ekspertiz raporundaki değeri üzerinden, BDDK tarafından belirlenen azami kredi tutarlarına/oranlarına göre belirlenmektedir.
Aylık taksit ödemelerinin toplam tutarı, belgelenebilir hane gelirinin yüzde 50'sini geçmeyecek şekilde düzenlenir. Ailenizle yaşıyorsanız, tüm ailenin geliri dikkate alınır. Tek başınıza yaşıyorsanız sadece sizin geliriniz söz konusu olur. Alınabilecek maksimum kredi tutarı böylece yasal olarak sınırlandırılmıştır.
Teminata konu konutun ekspertiz değerinin %80'ine, iş yerinin ekspertiz değerinin %75'ine ve arsa ekspertiz değerinin en fazla %50'sine kadar finansman kullanabilirsiniz.
Kampanya kapsamında vadeler 15 yıla (180 ay) uzatıldı. Ancak daha kısa süre borçlanmak isteyenler, vade süresini düşürebilir. HANGİ BANKALAR KREDİ VERECEK? HalkBank, VakıfBank, Ziraat Bankası, Emlak Katılım, Ziraat Katılım ve Vakıf Katılım bankaları kredi sağlayacak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri