Gözlem yapma, Hipotez oluşturma, Tahminde bulunma, Hipotezi test etmek için deney yapma sürecidir.
Bilimsel yöntem, - Problemin veya sorunun belirlenmesi - Araştırma( veri toplama ) - Hipotez - Deney - Sonuç ve değerlendirme basamaklarından oluşur..
İlgili 32 soru bulundu
Bilimsel yöntemin üçüncü aşaması olarak verilen olası çözüm önerileri, pratikte hipotez ve araştırma soruları ile ifade edilir. Dolayısıyla hipotez; basitçe bir iddia, bir savdır. Çözüm olarak ortaya atılan bu iddia, doğrulanmaya ya da doğrulamanın daha kolay bir yolu olarak yanlışlanmaya çalışılır.
Hipotez ya da varsayım, bilimsel yöntemde olaylar arasında ilişkiler kurmak ve olayları bir nedene bağlamak üzere tasarlanan ve geçerli sayılan bir önermedir. Bilimsel bir ifadenin hipotez kabul edilebilmesi için sınanabilmesi gerekir.
Hipotezler iki ayrılır. İkiye ayrılan hipotezler şunlardır: Sıfır hipotezi (H0) (yokluk/null hipotezi) Araştırma hipotezi (H1) (alternatif hipotez)
Araştırma sorusu, iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi ortaya çıkartır ama bu ilişkiyi bir soru olarak ifade eder; hipotez ise iki veya daha fazla değişken arasındaki ilişkiyi beyan eden bildirim cümlesi şeklinde bir ifadedir.
Araştırma üzerinden ne bulunacağına dair bilgi ve tahmin veren yapı araştırma hipotezi olarak ifade edilir. Genel olarak henüz test edilmemiş bir araştırma sorusuna karşılık geçici bir cevaptır. Özellikle bazı araştırma hipotezleri, araştırmalar konusunda farklı yönlerini değinme imkanı verir.
Bilimsel araştırmaya başlanmadan önce problemler belirlenir ve bu problemlere çözüm olarak öngörülen hipotezler kurulur. Araştırmanın yöntemi bu öngörülere göre belirlenir. Buna göre bilimsel araştırma sonucunda geçerli bir teoriye ulaşabilmenin yolu doğru hipotezler üzerinde çalışmaktır.
Bilimsel Aşama Planlaması içerisinde ise; fikir aşaması, konunun belirlenmesi, problemin belirlenmesi, hipotezin oluşturulması, varsayımlar, araştırmanın sınırlarının belirlenmesi, yöntemin belirlenmesi, veri toplama, toplanan verilerin analiz edilmesi, yorumlama ve duyuru aşamaları mevcuttur.
Araştırma Sorununun Tanımlanması: İlk aşama, araştırmanın amacını ve hedeflerini belirleme ve bu doğrultuda araştırma sorununun tanımlanmasıdır. Araştırmacının ilgi alanına özgü, açık, ölçülebilir ve test edilebilir bir soru ortaya koyması gereklidir.
Araştırma raporunun bu bölümü; Giriş, Yöntem, Bulgular ve Yorum olmak üzere üç bölümden oluşur.
Çözüm geliştirme, Çözümü test etme, Sonuçları analiz etme, Sonuçların uygulamaya konulması gibi aşamalardan oluşur.
1.1.
Bilimsel araştırma ise, bilime katkıda bulunmak amacıyla problemlere güvenilir çözümler arayarak, sistemli ve planlı bir şekilde veri toplayarak, toplanan verileri belirli yöntemlerle analiz edip, elde edilen analiz sonuçlarının değerlendirilerek, raporlanmasıdır.
Araştırma sürecinin son evresi araştırma raporunun yazımını ve yayımını içermektedir. Yazar hangi problemi hangi nedenle seçtiğini, veri toplama yöntem ve tekniklerini, araştırmayı yönetmek için kullanılan araçları, elde edilen sonuçları ve yapılan yorumları ifade etmelidir.
1- Problemin / Konunun saptanması: Her bilimsel araştırma, mevcut bir problemin tanımlanması ya da bilim bir konunun belirlenmesi ile başlar. Ya güncel bir soruna çözüm getirmek ya da belli bir konu hakkında sonuca ulaşmak için yapılır. Kesin bir sonuca ulaşmak için sistemli ve sıralı bir şekilde ilerlenir.
Araştırmacılar üç temel araştırma yöntemi türü kullanır: nitel (kalitatif), nicel (kantitatif, sayısal) ve karma yöntemler. Bu geniş kategoriler içinde daha spesifik yöntemler, vaka çalışmaları, kendi kendine raporlama ve anketler gibi bir dizi seçeneği içerir.
Elde edilmek istenen bilginin türü açısından üç temel araştırma tipi vardır. Bunlar; keşfedici, betimleyici ve açıklayıcı (hipotez test etmeye yönelik) araştırmalardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri