İKİNCİ MAKİNİST (ÇARKÇI): Ana ve yardımcı makinelerin, kazanların, güverte makinelerinin (vinçler, ırgatlar), havalandırma fanlarının, gemideki bütün elektrik tesisatı ve aydınlatma sistemi dahil tüm elektrik cihazlarının bakım ve onarımından sorumludur.
Makinist, yolcu ve yük treninin zamanında çalışıp güvenli bir şekilde yolculuk etmesini sağlamakla sorumludur.
18 yaşını doldurmuş, en az lise mezunu olan, sağlık durumu 'gemi adamı sağlık raporu' almaya yeterli kişiler makina zabiti eğitimine katılarak, 3000 KW ye kadar gemilerde vardiya zabitliği (3.makinist) olarak çalışabilirler.
Makinist, herhangi bir makineyi kullanmaktan veya tamirinden sorumlu kimse.
Makinist, yolcu veya yük taşıyan elektrikli, dizel veya buharlı demiryolu lokomotiflerinin sürücülük görevlerini yapan kişidir. Yüksek Hızlı Tren YHT makinistleri daha özel bir eğitim almak zorundadır. Sefer süresince treni makinist yönetir ve tüm sorumluluk makiniste aittir.
İlgili 15 soru bulundu
Banliyö trenleri, ülkeler arasında yolcu veya yük taşımacılığı yapan trenle ve şehir içi trenleri kullanan kişiler makinist olarak adlandırılırlar.
Üniversitede ya da meslek liselerinde raylı sistemler alanında açılan bölümlerden mezun olan kişiler makinist olarak çalışabilir. Makinistler; tramvay, tren, metro gibi raylı ulaşım araçlarını kullanarak yolcuların belirlenen istikamette seyahat etmesini sağlar. Makinistler yük taşımacılığı alanında da çalışabilir.
Bir makinistin vardiya süresi 8-9 saat olup, bu süre içinde yaklaşık 10 bin yolcu taşır. Ulaşım araçlarının tatillerde de kullanılmasından dolayı, makinistler gece, hafta sonu, resmi tatil ve bayram günlerinde de çalışırlar; bu durum dezavantajlı olarak görülebilir.
Uzakyol Vardiya Mühendisi
Belirli eğitim, deniz hizmeti ve sınavları başarı ile tamamlayarak sırasıyla uzakyol ikinci mühendisi ve uzakyol baş mühendisi olunur.
Raylı Sistemler Makinistlik taban puanları 4 yıllık bulunmaz çünkü bölüm bir ön lisans bölümüdür. Bunun yanı sıra adaylar, Raylı Sistemler Makinistliği bölümünden mezun olduktan sonra DGS'ye girip dört yıllık bir lisans programına geçiş yapabilirler.
Makinist olmak için ilk olarak, lise mezunu olanların Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları (TCDD) tarafından düzenlenen sınavlara girmesi gerekir. Bu sınavlar yılda birkaç kez açılır, bu sınavların başvuruları ise internet üzerinden yapılır.
Üniversite eğitimini, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Elektronik Teknolojisi vb. bölümlerden birinde tamamlamak. Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demir Yolları'nın (TCDD) düzenlediği hizmet içi eğitim programına katılmak.
Makinistler, TCDD bünyesinde sözleşmeli memur statüsünde istihdam edilirken 2011 yılında işçi statüsünde de alıma başlandı.
(1) Tren makinist ehliyet ve/veya tren makinist bröve eğitimi Bakanlık tarafından yetkilendirilmiş demiryolu eğitim merkezi tarafından verilir. (2) Tren makinist ehliyeti yeterlilik sınavı, ilgili ulusal yeterlilikte yetkilendirilmiş belgelendirme kuruluşları tarafından gerçekleştirilir.
Makinist Ne İş Yapar? Trenlerin güvenli bir şekilde kullanılmasını sağlayan makinistler güvenli bir ulaşım sağlarlar. Makinistler tren seferi boyunca yolculuğun ve yolcuların güvenliğini sağlarlar. Şehirden şehre yük taşıyan trenleri kullanan trenler o yüklerin güvenli bir şekilde teslimatını yaparlar.
Makinistlik belki de en zor ve fedakarlık gerektiren mesleklerin başında geliyor. Bayramlarda tatil yapamayan, haftasonlarını ailesiyle geçiremeyen ve uzun süre sevdiklerinden ayrı kalan makinistler, anlattıklarıyla mesleklerinin zorluklarını da gözler önüne seriyor.
Sayısal Meslekler 2023
Sayısal meslekler matematik ve fen ağırlıklıdır. Sayısal meslekleri tercih eden kişilerin ATY sınavında fen ve matematik alanlarındaki netlerinin yüksek olması gerekir. Tıp, biyoloji, kimya, matematik öğretmenliği, mühendislik gibi pek çok alan sayısal bölümlerdedir.
Vatman, kısaca şehir içi hatlarda kullanılan tramvayların ve metroların sürücülerine verilen isimdir. Çoğunlukla makinistlik ile karıştırılan vatman, yalnızca kent içi ulaşım sağlayan ve yoldan herhangi bir yüksekliği bulunmayan raylı sistemlerde görev yapan kişilerdir.
Türkiye'nin ilk kadın makinisti Seher Aytaç Aksel, 1990 Şubat'ında Haydarpaşa'da çalışmaya başladı. Ayşen Dönmez ise 1976 yılında hukuk müşavirliğinde işe girdi ve 37 yıl çalıştıktan sonra emekli oldu. Aksel, demiryollarında kadın çalışan olmaya dair “Bir kadının makinist olması askere gitmek gibi bir şey.
ÜÇÜNCÜ MAKİNİST (ÇARKÇI):
Hava kompresörleri ile seperatörlerin rutin bakım tutum işleri ile alıştırma işlemlerini (ana makine ve jeneratör enjektörleri, safety ve starting valfları, kompresör valf plate'leri vb.) yapar. Filika motorları, acil durum dizel jeneratörü ve yangın pompasını her an çalışır durumda tutar.
Pilotlar, genellikle havayolu şirketleri, özel jet sahipleri ve hava kargo şirketleri gibi kurumlarda çalışırlar. Türkiye'de iş kurumu tarafından yayınlanan istatistiklere göre, ortalama bir pilot maaşı 80.000 TL ile 150.000 TL arasında değişebilir.
Kaptan Ne Kadar Maaş Alır? Kaptan olarak çalışan kişinin maaşı deneyim süresi, firma, yapılan işin kapsamı gibi birçok kritere göre değişmektedir. Kaptan maaşı 2023 verilerine göre ortalama 65.300 TL civarındadır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri