Geometri, arazi ölçümü sözcüklerinden türetilmiştir. Herodot (M.Ö. 450), geometrinin başlangıç yerinin Mısır olduğunu kabul eder. Ona göre geometri kavramı Mısır kökenlidir.
Milattan önce 1800'lü yıllarda ortaya çıkan Babil uygarlığının, yıldızları izlemek için karmaşık geometrik hesaplamalar yaptıkları ortaya çıktı. Science bilim dergisinde yer alan araştırmaya göre Babilliler gece gökyüzünde Jüpiter gezegeninin hareketlerini izlemek için geometriyi kullanıyorlardı.
Yukarıda ele aldığımız gelişmeler sonrasında Hilbert, 1899 yılında ortaya koyduğu Geometrinin Temelleri (Grundlagen der Geometrie)19 adlı eseriyle izdüşümsel geometrinin temel sonuçlarının mantıksal bağıntılarına yönelik kapsamlı bir çözümleme sunar.
Geometrinin başlangıcına dair en erken kayıt, antik İndus Vadisi'nde (bkz. Harappan matematiği) ve antik Babil'de (bkz. Babil matematiği) geniş açılı üçgenleri keşfeden ilk halklara kadar, MÖ 3000 civarına dayandırılabilir.
Geometri zihinsel gelişimin önemli bir aracıdır. (Önerme oluşturma, önerme doğrulama vb.) Geometri öğretimi erken yaşlarda oyun şeklinde başlayıp, bulmaca niteliğinde sürdürülüp, sağlam sezgi, kavram ve bilgiler kümesi olarak geliştiğinde matematiğin en ilginç ve zevkli bölümünü oluşturur.
İlgili 25 soru bulundu
Öklid (/ˈjuːklɪd/; Grekçe: Εὐκλείδης Eukleídēs; MÖ 330 - 275 yılları arasında yaşamış, İskenderiyeli bir matematikçidir. Megaralı Öklid'den ayırmak için bazen İskenderiyeli Öklid olarak anılır, genellikle "geometrinin kurucusu" veya "geometrinin babası" olarak anılan bir Yunan matematikçiydi.
Atatürk'ün bu kitabı yazış nedeni olarak Türkçe matematik terimlerini önermesini gösteriyor. Buna, O'nun bilim, kültür ve eğitime verdiği önemi de katıyor. Elbette, bunlar da kabul edilebilir ve savunulabilir görüşlerdir. Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu, söz konusu kitabın yeni bir basımını sunmaktadır.
Platon'un Academia'sının girişindeki meşhur yazıyı bilirsiniz. Geometri bilmeyen giremez yazar. Platon burada sanki lisede gördüğümüz geometriden bahsediyor gibi dursa da aslında davet ettiği insanlarda aradığı şey biraz daha derindir. Demek istediği daha çok “matematiksel olanı kavramamış olan giremez” dir.
Mantık yürütme, zeka gücü ve pratik düşünme yeteneği gerektiren geometri çoğu öğrencinin zorlandığı derslerden biridir. Hatta bölümü sayısal olan matematikçi öğrencilerin dahi geometride zorlandığı görülmektedir.
Geometri, matematiğin uzamsal ilişkiler ile ilgilenen bir alt dalıdır. Yani, geometri matematiğe dahildir.
Geometri, Atatürk tarafından ilk defa Türkçe geometri terimleri kullanılarak 1936 yılının sonunda yazılmış olan 44 sayfalık kitap. Agop Dilaçar kitabın 1971 baskısına yazdığı önsözde, kitabın yazılış hikâyesini anlatır.
Geometri, arazi ölçümü sözcüklerinden türetilmiştir. Herodot (M.Ö. 450), geometrinin başlangıç yerinin Mısır olduğunu kabul eder. Ona göre geometri kavramı Mısır kökenlidir.
Atatürk Türk milletine her alanda yenilik ve çağdaşlığın yolunu açarken bilimsel anlamda da oldukça faydalı bir çalışmaya imza atmıştır. Atatürk'ün 1936-1937 yıllarında yazdığı 44 sayfalık GEOMETRİ KİTABI sayesinde bugün geometri terimleri en kolay ve anlaşılır şekilde yazılıp okunmaktadır.
İlk sayma sistemini Sümerler geliştirmiş. Ancak sıfırın bir sayı olduğunu söyleyenler Hindlilerdir (MS 600'li yıllar). Cebiri geliştiren İranlı matematikçi Muhammed ibn Musa El Harizmi sıfırı bir daire şeklinde göstermiştir.
Rubenis Geometri Tahtasi - 40,00 TL | Hakikat Kırtasiye.
Geometri, nesnelerin ve şekillerin uzay içerisindeki konumlarını, boyutlarını ve ilişkilerini inceleyen bir matematik dalıdır. Geometri, öğrencilerin görsel düşüncelerini geliştirir, aynı zamanda mantık ve matematiksel becerileri kullanmalarına yardımcı olur.
Geometri, yüzey, cisim, nokta, açı ve çizgilerin birbirleriyle olan ilişkilerini, özelliklerini ve ölçümlerini inceleyen matematiğin alt dalıdır.
Daha sonra liselerin dört yıla çıkarılmasıyla Geometri 1 dersi 10. sınıfta, Geometri 2 dersi 11. sınıfta, Geometri 3 ve Analitik Geometri (1-2) dersleri 12. sınıfta okutulmaya başlanmıştır.
Matematiksel Platonculuk, mate- matiksel nesnelerin zamandan, mekândan ve onu düşünen insan zihninden bağımsız olarak var olduğunu iddia eden felsefî görüştür. Bu bakımdan matematiksel nesneler, örne- ğin kümeler, sayılar ve matematiksel operatörler vb. kendin- de nesneler olarak vardır.
Platon'un yaklaşık 2400 yıl önce Atina'da kurduğu Akademi'nin girişinde "Let no one ignorant of geometry enter - Geometri bilmeyen giremez" yazdığı söylenir.
Platon, Ünlü "Geometri Bilmeyen Giremez" Uyarısıyla Aslında Ne Anlatmak İstiyordu? Antik Yunan filozofu Platon'un, öğrencileri ile matematik, doğa bilimleri ve yöntem biçimleri konuştuğu üniversitesi Akademia'nın girişindeki dünyaca ünlü uyarı, felsefi olarak belli bir arka plana sahip.
Çok sevdiği matematik dersinin öğretmeni Yüzbaşı Mustafa Efendi'den, “Kemal” adını aldı.
Bugün kullandığımız üçgen, dörtgen, kare, prizma, poligon, köşegen, silindir, daire, çember, çizgi, paralel, dikey, koni, piramit gibi geometri terimleri hep Atatürk'ün o çalışmasıyla Türkçeye kazandırıldı.
Türk Dil Kurultayı'nın hemen ardından “geometri öğretenlerle, bu konuda kitap yazacaklara kılavuz” olması amacıyla Dolmabahçe Sarayı'nda Geometri kitabını kaleme alır.
Öklid geometrisi, noktalar ve çizgiler gibi geometrik nesnelerin temel özelliklerini tanımlayan aksiyomlar üzerinden mantıksal olarak ilerlediğinden, bu nesnelerle ilgili önermeler için tüm bu nesneleri belirlemek üzere koordinatlar kullanılmayan sentetik geometrinin bir örneğidir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri