Şeyh Gâlib'in 1783'te 26 yaşındayken yazdığı mesnevisi tevhîd, na't ve mi'râciyye ile başlar. Tasvvufî, alegorik bir mesnevi olan Hüsn ü Aşk Divan edebiyatının son başarılı mesnevisi olarak kabul edilir (Kalkışım 1994: 26-29; Doğan: 2002 ).
Hüsn ü Aşk (günümüz Türkçesiyle Güzellik ve Aşk), Şeyh Galip tarafından yazılan mesnevi. Beyit sayısı 2.041 olan eser, aruz ölçüsünün "mef'ûlü mefâ'îlün fe'ûlün" kalıbı ile kaleme alınmıştır. Kendisi bu eseri, 1782'de girdiği bir iddia üzerine altı ayda yazmıştır.
En meşhur mesneviler; Yusuf u Züleyha, Leyla vü Mecnun ve Ferhad u Şirin'dir. Bu mesneviler, değişik şairler tarafından tekrar tekrar yazılmış olan aşk hikâyelerdir. Çalışmamızın konusu olan Hüsn ü Aşk da tasavvufi alegorik bir mesnevidir.
Hüsn ü Aşk, Galib'in “yeni bir yol açmak, yeni bir tarz yaratmak” iddiasıyla kaleme aldığı bir eserdir. Konu itibariyle eser; tasavvufî aşkı, ilahi sevgiliye kavuşma yolunda çekilen sıkıntıları anlatmaktadır. Vahdete ermekle sonuçlanan eserde alegorik anlatım esas alınmıştır.
İlgili 31 soru bulundu
Edebiyat tarihçilerinin genellikle "Dîvân edebiyatının Fuzûlî, Bâkî, Nefʻî, Nâbî, Nedîm gibi en büyük şairlerinden biri" (Kocatürk 1964: 520) olarak andıkları Şeyh Gâlib'in, en önemli eseri, Hüsn ü Aşk mesnevîsidir.
Yine Klasik Türk edebiyatının 18. yüzyıldaki büyük şairi Şeyh Galip ile onun meydana getirdiği Hüsn ü Aşk'ın erkek kahramanı olan Aşk arasında tavır ve şahsiyet bakımından benzerlik kurmak mümkündür. Fuzuli rindane bir tavrın ve ayrılık ve yokluğa razı olmuş bir kişiliğin sahibidir.
kıza hüsn (güzellik), erkege aşk adı verilir. kabile büyükleri birleşip bu iki çocuğu, doğdukları gün birbirine nişanlar. hüsn ve aşk okul çağına gelince "mekteb-i edeb"e giderler, burada molla-yı cünun'dan ders alırlar. daha sonra bu okulda birbirlerine aşık olurlar. hüsn ve aşk'a, sühan adında her şeyi bilen ve her ...
Hüsn ü Aşk, kurgusal anlamda Hüsn (Güzellik) isminde bir kız ile Aşk isminde bir erkeğin aşkını anlatan, tasavvufi bir tema ve temele sahip bir mesnevidir. Mesnevide anlatılan hikâye şöyledir: Sevgioğulları (Benî Mahabbet) isimli bir Arap kabilesi vardır. Bir gece bu kabilede bir kız, bir de erkek çocuk doğar.
sultân-ı sühan menem dîger nîst /// sözün sultanı da (bir tek) benim başka yoktur. plagiarism *konusunda şeyh galip'in ifadesi. hazret mesneviden alıntı yapınca yahut esinlenince "esrarımı mesneviden aldım, çaldımsa da veli, mıri malı çaldım" diyerek mesnevi'nin bir anlamda insanlığa ait olduğuna vurgu yapmıştır.
Tasavvufi bir mesnevi olan Hüsn ü Aşk'ta sâlik, mürşit, Allah ve nefis alegorik olarak şahıslar üzerinde canlandırılır.
mesnevisi temel alınmıştır. Nitekim Şeyh Galip'in vahdet-i vücûd doktrinini dile getirdiği en önemli eseri de Hüsn ü Aşk mesnevisidir. alfabesine yapılan aktarımıdır. Bu tezde de metnin Latin alfabesi esas alındı ve Gölpınarlı (2015a)'nın günümüz Türkçesine yaptığı aktarımlardan faydalanıldı.
Bu bağlamda bilindiği üzere âşıkların divan şairlerinden etkilenip aruzla şiir söylemeleri gibi divan şairleri de eserlerinde zaman zaman halk kültürüne / halk edebiyatına ait unsurlara yer vermişlerdir. Şeyh Galib'in Hüsn ü Aşk adlı mesnevisi de bu eserlerden birisidir.
Şeyh Gâlib'in İncelediğimiz Şiirinin Metni
Yapılan çalışmada, Şeyh Gâlib'in bilinen bestelenmiş tüm şiirlerinin tam metni kullanılmıştır. Ancak, sadece gazel formundan örnek olarak seçilen şiiri- nin bütün beyitleri bu bölümde yer almaktadır.
Şeyh Gâlib (ö. 1799) Klasik Türk şiirinin meşhur şairlerinden biridir. Mevlevi şeyhi olması, üslup sahibi bir şair olarak yenilikler getirmesi, Türk Edebiyatı'nda Hint üslubunu zirveye çıkarması gibi yönleriyle edebiyat tarihlerinde kıymet ve kabul gören bir isimdir.
Özet: Şeyh Galip'in altı ay gibi kısa bir sürede kaleme aldığı Hüsn ü Aşk, klasik Türk edebiyatının önemli mesnevilerindendir.
Mevlana'nın en meşhur eserleri Mesnevi, Divan-ı Kebir, Mecâlis-i Seb'a, Mektûbât ve Fîh-i Mâ-Fîh'tir. Mesnevi, kafiyeli ikişer mısradan oluşan nazım şekline verilen addır. Kökeni Fars Edebiyatı'ndan gelmektedir. Mevlana'nın Mesnevi eseri altı ciltten oluşur.
Türk edebiyatında mesnevi nazım şekliyle yazılmış ilk müstakil eser Yusuf Has Hacib'in Kutadgu Bilig isimli eseri olmakla birlikte mesnevinin tür ve şekil özelliklerine benzer örneklerin eski Türk şiiri kaynaklı olduğu bilinmektedir.
Ancak Mevlânâ'nın ölümsüz eseri yazıldıktan sonra, mesnevî denilince; ilk olarak onun altı ciltlik bir hazine olan ve "Mesnevî-î Şerîf" veya "Mesnevî-î Manevî" gibi isimlerle anılan eseri hatırlanmaktadır.
Destûr-i 'Uşşâk: Fettâhî'nin özellik arz eden en önemli eseri olup Hüsn ü Dîl olarak da bilinir.27 Hezec bahrinde yazılan 5000 beyitlik28 bu mesnevî tasavvufî mecazlarla dolu sembolik ve psikolojik bir eserdir.
Hüsn ü Aşk Mesnevisi, ateşli tartışmaların yapıldığı mecliste temelleri atılan bir eser olup, “çoğu zaman, en büyük iki Türk mesnevisinden biri olarak anılır” (Holbrook 2008: 14). Mesnevi, Klasik Türk edebiyatının en iyi örneklerindendir. Mesnevi, Klasik türk Şiirinin dönüm noktasıdır.
Türk edebiyatında Kutadgu Bilig'den sonra mücerret kavramların teşhisine dayanılarak yazılmış nâdir mesnevilerden biri olan Hüsn ü Aşk'ın edebî açıdan en önemli özelliği, o zamana kadar yazılmış mesnevi tarzındaki hikâyeleri şiir yönünden aşma gayretidir.
Safiyyullah Musa Dede'ye müntesip bir Mevlevi olan Şeyh Gâlib'in babası Mustafa Reşîd (Genç 2000: 373-374; Gölpınarlı 1953: 6-7) Dîvân-ı Hümâyûn katibi idi (Bombaci 1968: 324).
Şeyh Galib, Klasik Türk şiirinin son büyük şairi olarak kabul edilmektedir. Aynı zamanda Sebk-i Hindî akımının en önemli şairlerindendir.
Hem tasavvuf ehli bir Mevlevi şeyhi olan hem de Sebk-i Hindî akımının temsilcisi olarak bilinen Şeyh Galib'in bu farklı bakış açısı diğer anlatımlara göre divan şiirinde pek rastlanmamış bir durumdur. Mesnevide yer alan bahar tasvirleri hayatı hüzünlü bir çerçevede seyreden bir kabilenin gözüyle anlatılmıştır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri