Hayatı boyunca zevk ve eğlence içinde yaşadı. Av merakından da vazgeçmedi, içki düşkünlüğünden de… Padişah ilan edildikten sonra ilk işlerinden biri içkiyi serbest bırakmak oldu. Osmanlı tahtının ikini Selim'ini gayrıresmi tarih "Sarı Selim" ve "Sarhoş Selim" olarak kaydetti.
ikinci selim (ii. selim), kanuni sultan süleyman ve hürrem sultan'ın oğulları olan osmanlı padişahıdır. kanuni'den sonra tahta çıkmıştır. tipinden dolayı sarı, huyundan dolayı sarhoş lakaplarını almıştır.
Ölümü (1574)
II. Selim, 1574'te 50 yaşındayken bazı kaynaklara göre hamamda düşme sonucu göğüs boşluğunda meydana gelen kanama yüzünden; bazı kaynaklara göre ise içkiye tövbe edip aniden bıraktığı için baş dönmesi sonucu ölmüştür. Cenaze namazından sonra Ayasofya Camii'deki türbesine defnedildi.
Babası II. Selim padişah olduktan sonra da Manisa'da Sancakbeyi olan III. Murat, babası Selim'in vefatından sonra 22 Aralık 1574 tarihinde İstanbul'a gelerek Osmanlı İmparatorluğu tahtına oturmuştur.
Başlangıçta padişah olmasına kesin gözüyle bakılan, ancak sonraları kardeşi Selim'le giriştiği saltanat mücadelesinde, etrafmdakilerin fitne ve teşvikleriyle işi isyan derecesine götürmüş olan Şehzade Bayezid, vatanından ayrılarak İran Şah'ı Tahmasb'a sığınmak zorunda kalmıştır.
İlgili 39 soru bulundu
II.Selim'in hamamda cariye kovalarken ayağının mermere takılıp düşüp öldüğü rivayetinin çıkış noktası ve tek kaynağı 17.yy tarihçisi Peçevi'nin eseridir. Ahmed Refik Altınay buradaki kaydı alıp işin içine "cariye kovalamalarını" katınca daha bir popüler oluyor.
Afife Nurbanu Valide Sultan (Osmanlı Türkçesi: نور بانو سلطان; d. 1525/1530 - ö. 7 Aralık 1583, İstanbul), Osmanlı Padişahı II. Selim'in (saltanatı 1566-1574) yasal eşi olarak Haseki Sultan, Sultan III. Murad'ın (saltanatı 1574-1595) annesi ve Osmanlı İmparatorluğu'nun Valide Sultan'ıdır.
merhabalar sizlerde biliyorsunuz ki 2. selim kanuninin öz oğlu değildir.
#shorts - YouTube. Osmanlı Devleti'nin 12. Padişahı 3. Murat. 135 Çocuğu olan padişah.
2. Selim'in Murad, Abdullah, Osman, Mustafa, Süleyman, Mehmet, Mahmut ve Cihangir adlarında sekiz tane erkek çocuğu vardır. Bu çocuklarından Şehzade Murat 2. Selim'den sonra 3. Murat adıyla tahta çıkan padişahtır.
II. SELİM 11. Osmanlı padişah Doğum: 28 Mayıs 1524 Ölüm: 15 Aralık 1574 HAMAMDA DÜŞTÜ: 1574'te göğüs boşluğunda meydana gelen kanama yüzünden öldü.
I. Ahmed (Osmanlı Türkçesi: احمد اول, Ahmed-i evvel, Divan Edebiyatı'ndaki mahlasıyla Bahtî; 18 Nisan 1590, Manisa – 22 Kasım 1617, İstanbul), 14. Osmanlı padişahı ve 93. İslâm halifesidir.
Avcılık ile uğraşan ikinci Selim bu sporda başarılıydı. 1553 yılına gelindiğinde ise kardeşleri ve Selim'in arasında taht mücadelesi başlamış oldu. Bunun üzerine ise Kanuni Sultan Süleyman heüz sağ iken Şehzade olan Mustafa, Mahmud, Murad, Mehmet, Abdullah ve Cihangir öldü.
sonda söyleyeceğimizi en baştan söyleyelim: 36 padişahın birçoğu dindardı ve hayatları boyunca içki içmemiş, çevresine de içirtmemiştir. bunlardan 5 tanesinin içki içtiği yönünde kayıt vardır. osmanlı'nın kuruluş döneminde osman gazi, orhan gazi ve 1. murat'ın içki içtiği yönünde bir kayıt bulunmamaktadır.
hamamda kayıp düşmesi ve başını taşa çarpması suretiyle ölen padişah. haseki hürrem sultan'ın oğludur.
osmanlı padişahı sultan üçüncü murad'ın 100-130 arası sayıda çocuk sahibi olduğu doğrudur.
2. Ahmed'in tek eşi, 'Haseki Sultan' diye alınan Rabi'â Sultan'dı. 2. Mustafa'nın 9 eşi olduğu, bunlardan Ali-cenab'ın Baş Haseki olduğu biliniyor.
II. Selim, diğer Osmanlı Sultânlarına benzemeyen ve hem dirâyette ve hem ilim irfânda onların seviyesine çıkamayan bir şahsiyete sahiptir. Ordunun başında hiç bir sefere çıkmamıştır. Daha evvel Karaman Eyâletinin Paşa Sancağı olan Konya'da, Manisa'da ve Kütahya'da sancakbeyliği yapmış ve 42 yaşındayken Padişah olmuştu.
muhteşem yüzyıl dizisini finalinden sonra youtube'da izleyenler tarafından verilen bir lakap. ii. selim'in olduğu tüm sahnelerde yapılan ve yapılmaya devam edilecek yakıştırma, sarı selim'e verilen bir posthumous lakap.
Sarayda çok çocuk olması hanedanın devamı için gerekli bir durumdu. Dolayısıyla devletin geleceğinde başka hiç kimsenin söz sahibi olmaması için yabancı evlilikler kısıtlanmadı. Ayrıca İslam dininin başka milletlere yayılması için de yabancı evliliklerin gerekli olduğu görüldü.
Kadınefendi, Osmanlı Devleti'nde padişahın dört adet zevcesine verilen ad. İslamiyet öncesi Türk devletlerinde hakanın eşine verilen katun ya da hatun unvanı 1703 yılında tahta çıkan III. Ahmet'ten itibaren, Farsça kökenli hasekinin yerini almış ve Osmanlı Devleti'nin sonuna kadar kullanılagelmiştir.
28 Temmuz 1808 tarihinde III. Selim'i tekrar tahta çıkarmak amacıyla Rusçuk ayanı Alemdar Mustafa Paşa saraya yaklaşırken III. Selim, kuzeni padişah IV. Mustafa'nın emriyle boğduruldu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri