2. sezaryen doğum kararı, doğum öncesi bakım, hamilelik sırasında egzersiz, hamilelik sırasında beslenme gibi faktörler de göz önünde bulunarak verilir. Bu bağlamda ikinci sezaryen sonrası komplikasyon olma riski birinciden daha yüksek olduğu için genellikle 39. hafta dolmadan sezaryen yapılması planlanır.
İlk kesisi vertikal ( yukardan aşağıya dikey),T kesi veya J kesi olanlar sezaryen sonrası doğum için uygun değildir. Daha önce birden fazla sezaryen geçirmiş olmak rahim yırtılması riskini 3 kat artırır (yüzde 0,6 dan 1,8 e).
Sezeryan ameliyatı 30 - 40 dakika arası süren bir cerrahi işlemdir.
O nedenle SSVD planlanıyorsa iki doğum arası, 12 aydan az olmayacak şekilde, doktorunuzun tercihine göre değişmekle beraber ortalama 2 yıl olmalıdır. Tekrar sezaryen düşünülüyorsa da iki doğum arasında en az 12 aylık bir süre yeterli olacaktır.
Yalnızca anne ve baba adaylarının tercihleri doğrultusunda 38. hafta sonrasında doktor ve anne – baba adayının kararlaştırdığı bir günde doğum gerçekleştirilmektedir. Burada sezaryen doğumun seçilmesinin nedeni anne adayının normal doğumdan korkmasıdır.
İlgili 15 soru bulundu
2. sezaryen doğum kararı, doğum öncesi bakım, hamilelik sırasında egzersiz, hamilelik sırasında beslenme gibi faktörler de göz önünde bulunarak verilir. Bu bağlamda ikinci sezaryen sonrası komplikasyon olma riski birinciden daha yüksek olduğu için genellikle 39. hafta dolmadan sezaryen yapılması planlanır.
Cemal Ünlü - YouTube. Sezaryen ameliyatının haftası çok önemli. 39. hafta doldurulmadan doğumun gerçekleştirilmemesi gerekir. Bebeğin akciğer gelişmemesine bağlı problem yaşama ihtimalini en aza indirmek, sezaryen ie doğumun 39. haftada planlanması en doğru yaklaşım olucaktır.
Sezaryen doğum büyük cerrahidir. Tıpkı herhangi bir ameliyatta olduğu gibi, vücudunuzun daha sonra iyileşmesi için zamana ihtiyacı vardır. Doğumdan sonra üç ila dört gün hastanede kalmayı bekleyin (komplikasyonlar varsa daha uzun) ve vücudunuza tamamen iyileşmesi için altı haftaya kadar bekleyin.
Sezaryen kesiklerinin iyileşmesi 4 – 6 hafta alabilir.
Sezaryen mı normal doğum mu daha kolay
İlk doğumlar vajinal yolla olursa sezaryene göre daha çok zahmet ve emek gerektirir. Vajinal doğum sonrası anne saatler içinde normal yaşama döner sezaryende ise 3-4 gün sonra ancak anne normal yaşama dönebilir.
Doğum sezaryenle gerçekleşmişse, karındaki kesik bölgesinin iyileşmesi dört-altı hafta arasında olmak üzere normal doğumdan daha uzun sürebilir. Dikişler kendi kendine vücuda karışan türden değilse, doğumdan beş gün sonra alınacaktır.
Çok uzun süren bir süreç değildir. 2 veya 3 gün sonra anneler yavaş yavaş ayağa kalkabilir. En Fazla Kaç Sezaryen Yapılır? Çok fazla çocuk sahibi olmak isteyen kişilerin dikkat etmesi gereken bazı durumlar vardır.
Bu sebeple de özellikle üçüncü sezaryenden sonrası oldukça sakıncalı olabilir. Bu sebeple bir kadın için en fazla üç sezaryen doğumun yapılabileceğini söyleyebiliriz.
Bu işlemde karnınızın alt bölgesine yaklaşık 11-15 cm uzunluğunda bir kesi yapılır. Karın katlarının geçilip karın boşluğuna girilmesi sonrasında, rahimin olduğu bölgeye ikinci bir kesi yapılır. Bu işlem gerçekleştirildikten sonra saniyeler içinde bebek anne rahminden çıkarılır.
Sezaryen ameliyatında bebek anne karnından alınmadan önce ilk olarak bağırsaklar çıkartılır. Bebek alındıktan sonra bağırsaklar tekrar yerleştirilir.
Sezeryan doğum ciltten başlanarak toplam 8 tabaka kesilmektedir. Kesilen bu tabakalar doğum sonrasında tekrar dikilerek kapatılır.
Doğumu takip eden üçüncü günde anne banyo yapılabilir. Lohusalık dönemi boyunca ayakta duş alınmalıdır.
Anne sütü sezaryen doğumdan 6 saat sonra ağız sütü (kolostrum) olarak gelmektedir. Devamında ise, problem yaşayan annelerin en geç 2 gün içerisinde sütü akıcı hale gelecektir.
Sezaryenden hemen sonra yatış pozisyonu sırt üstü bir şekilde olmalıdır. Anne adayı ortalama 6-8 saat boyunca hiç kalkmadan istirahat etmelidir.
Doğum Sonrası Vücut. Doğumun hemen sonrasında göbek hizasında hissedilen rahim yaklaşık 4-6 hafta içerisinde normal boyutlarına dönecektir.
Sezaryen ameliyatı ortalama yarım saat sürer ancak bebek operasyonun ilk 5 dakikası içerisinde çıkarılır, ağzı ve burnu temizlendikten sonra göbek bağı kesilir. Bebek muayene için pediatri hekimlerine teslim edilir. Annenin kesisi kapatılır.
Sezaryen doğum; bebeğin anne karnından ameliyat ile alınması işlemidir. En önemli faydası, doğum işlemi sırasında bebeğin riske girmemesi ve oksijensiz kalmadan kısa sürede dışarı çıkabilmesidir. Sezaryende, normal doğum sırasında yaşanacak tehlikelerle neredeyse karşılaşılmamaktadır.
Planlı sezaryen doğum, çoğunlukla gebeliğin 39. haftasında yapılır. Sezaryen ile doğum isteğe bağlı olarak daha önceki haftalarda da yapılabilse de bu pek önerilen bir durum değildir. Acil müdahale gerektiren tıbbi zorunlulukların varlığında ise sezaryen 34. haftada yapılabilir.
Normal doğum, hamileliğin 38.- 40. haftaları arasında gerçekleşir. 37. hafta öncesindeki doğumlar erken doğum, 42. hafta sonrası doğumlar ise geç doğum olarak adlandırılır. Yukarıda sıralanan bazı doğum belirtileri, bebeğin gelmesinden 4 hafta öncesinde bile ortaya çıkabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri