Çift sürücü indirimi de aracı sadece sigortalının ve onun belirlediği ikinci kişinin kullanması durumunda kaskonun hasar ödemesi yapmasını ifade eder. 2.sürücünün poliçeye ekletilmesi için 30 yaş üstü ve 3 yıllık sürücü belgesi sahibi bir kişi olması gerekmektedir.
İkinci el araç alınması durumunda, aracın el değiştirdiği tarihten itibaren -herhangi bir işleme gerek kalmadan ve prim ödemek zorunda olmadan- 15 gün boyunca trafik sigortası yürürlükte kalır.
Aracı tek kişinin kullanacağı durumlarda %20 tek sürücü indirimi uygulanır. 30 yaş üzeri ve en az 3 yıllık ehliyetiniz olması durumunda, siz ve ailenizden bu şartları sağlayan bir kişiyi sürücü olarak belirleyip, %20 indirimden faydalanabilirsiniz.
Eğer ilk aracında kazandığın hasarsızlık indirimi varsa 2. aracı satın almanın olumsuz bir etkisi olmaz, yani indirim hakkı ilk araç için kaybolmaz. Poliçe döneminin sonuna gelip hasar yaşamadıysan yine ilk aracının poliçesini indirimle yenileyebilirsin.
Yazımın başında da belirttiğim üzere, trafik ve kasko poliçesi ruhsat sahibini takip etmektedir. Dolayısıyla, hasarsız geçirilen yıllara ilişkin ruhsat sahibinin kazanmış olduğu bir hak olan hasarsızlık indirimi de yine ruhsat sahibi üzerinde kalmaktadır.
İlgili 44 soru bulundu
Kaskoda Çift Sürücü İndirimi Nedir? Çift sürücü indirimi de aracı sadece sigortalının ve onun belirlediği ikinci kişinin kullanması durumunda kaskonun hasar ödemesi yapmasını ifade eder. 2.sürücünün poliçeye ekletilmesi için 30 yaş üstü ve 3 yıllık sürücü belgesi sahibi bir kişi olması gerekmektedir.
1-2-3 basamakları hasarlı sürücülerin, 5-6-7 basamakları hasarsız sürücülerin basamaklarıdır. İlk kez sigorta yaptıranlar 4.basamaktan girer. Hasarsız geçen her yıl için 5-6-7 basamaklarına geçilir. Yükseldikçe primler de her yıl buna göre azalır.
Hayır, aynı kişi üzerinde ikinci bir araç olması durumunda, ikinci aracın sigorta poliçesinde herhangi bir indirime gidilemez. Yani sahip olunan bir araçtaki hasarsızlık indirimi diğer araca etki etmez. Her bir araç için hasarsızlık indirimi oranı farklı olarak hesaplanır.
Yeni poliçe döneminde hasar talebine bağlı olarak sigorta primlerinde artış olabilmektedir. Sigortalı kişinin trafiğe çıktığı şehir de poliçe fiyatlarını etkilemektedir. En fazla trafik kazası raporlaması bulunduran şehirlerde trafik sigortası primlerinde artış göstermektedir.
Peki, ilk trafik sigortası primi neden yüksek çıkar? İlk kez trafik sigortası yaptıracaklar için ücretler; aracın markasına, modeline ve plakanın ait olduğu ile bağlı olarak belirlenir. Fiyatlandırma da ise trafik sigortası tavan fiyat uygulaması dikkat çeker.
Tek Sürücü İndirimi: Sigorta aracın tek kişi tarafından kullanılacağını belirtirsen %20 oranında sürücü indiriminden yararlanabilirsin. Ancak bu aracı farklı bir kişinin kullandığı tespit edilirse ve araç kazaya karışırsa sigorta şirketin yaptırım uygulama hakkında sahiptir.
Trafik sigortasında hasarsızlık indiriminin ne oranda olacağı, trafik sigortasında araca atanan basamak üzerinden belirlenir. Hasar durumuna göre her sigorta dönemi sonunda basamaklar değişir. Hasarsızlık indirimi basamakları değiştikçe trafik sigortası fiyatında da değişkenlik meydana gelir.
Hasarsızlık İndirimi Oranları Birinci yılın sonunda %30 İkinci yılın sonunda %40 Üçüncü yılın sonunda %50 Dördüncü yılın sonunda %60 Beşinci yılın sonunda %65 uygulanacaktır.
Adınıza iki yerden prim yatmasında Sosyal Güvenlik Kurumu açısından sakınca yok. Yasal olarak ikinci işte çalışmanın ya da iki yerden prim yatmasının sakıncası yok ama işverenin izni gerekir.
Sigortasını yaptırmayarak para cezası alan kişinin günü geçmeden ödeme yapması büyük önem taşımaktadır. Kişinin ödemeyi geciktirmesi durumunda ise araç sigorta gecikme cezası devreye girmektedir. Trafik sigortası gecikme zammı olarak cezanın yazıldığı tarihten sonra her ay %5 oranında gecikme zammı uygulanmaktadır.
Araç tarafından yapılan kaza sayısı arttıkça araç sigortası bedeli de orantılı şekilde artar. Trafik sigortası yaptırmak oldukça basit bir işlemdir. Sigortayeri avantajları ile dilediğiniz her yerden rahatlıkla yapmanız mümkündür.
Basamak sorgulamayı tam olarak gerçekleştirmek istiyorsanız tramer.gov.tr adresini ziyaret edebilirsiniz. Burada kendi sigorta şirketinizi seçip ardından poliçe sicil numaranızı ve istenen diğer bilgileri doldurmanız yeterlidir. Bu işlemler ardından tam olarak ait olduğunuz basamağı görebilirsiniz.
Zorunlu Trafik Sigortası hesaplama işlemlerinde aracı kullananın hasar geçmişi ve hasar talep sayısı, sürücünün yaşı, plakanın ait olduğu il, aracın modeli ve markası, sürücünün deneyimi ve aracın yaşı dikkate alınmaktadır.
Trafik sigortasına tavan fiyat sistemi getirilmiştir. Bu durumda aracınızı ilk aldığınızda özel araba konumundaysa ortalama 4.500 TL olacaktır. İlk aldığınız araç tüzel yani şirket üzerine kayıtlıysa ortalama 5.500 TL olacaktır.
Aracın yaşı: Aracın yaşı arttıkça olası bir kaza durumunda meydana gelen hasar oranı da daha fazla olur. Bundan dolayı yaşı yüksek araçlarda ödemen gerek trafik sigortası prim tutarı daha yüksek olacaktır.
0.Basamak: 1.basamakta bulunanlara sigorta süresi içinde üç ve daha fazla trafik kazasından kaynaklanan tazminat ödemesi yapılması durumunda uygulanır. 1. Basamak: Poliçenin üçüncü yılının da hasarla kapatılması halinde %135 artış uygulanır.
Plakaya göre sigorta ücreti değişir mi? Evet, değişir. Şöyle ki aracın bulunduğu ilde kaza yapma oranları trafik sigortası fiyatlarında etkilidir. Kaza yapma oranının yüksek olduğu illerde fiyatlar daha maliyetlidir.
8.basamak son trafik sigortası düzenlemesiyle getirilen sürücüyü ödüllendiren bir basamaktır. 8.basamakta olan sürücüler trafik sigortalarını %50 indirimle yaptırabilirler. Bu anlamda hasarsızlık indirim basamaklarında ulaşılabilecek en son kademedir yani maddi açıdan en avantajlısıdır.
Hususi ve kamyonet kullanım tarzında; çoğu kişi tarafından trafik sigortası aracın marka ve modeline göre değiştiği bilinir ancak bu yanlıştır. 2017'de yürürlüğe giren uygulama ile Trafik sigortası fiyatları arabanın marka/modeline göre değil, kişiden kişiye göre değişir. Trafik sigortalarında 7 basamak vardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri