Bazı çocuklar 3 yaş civarı gündüz uykularını bırakırken bazıları 5 yaşına kadar gündüz uykusu uyuyabiliyor. Genele bakıldığında ise çocuklar 3-4 yaş arasında gündüz uykusundan vazgeçiyor. Bu konuda bir karara varmak için en doğrusu çocuğunuzun işaretlerini takip etmek.
Bebekler iki yaşına geldiğinde hala günde bir kez (genellikle 12:00-13:00 civarında) gündüz uykusu uyumalıdırlar. Bu uykunun bırakılma yaşı ise üç ile altı arasında değişen geniş bir aralıktır. Gündüz uykusunun bırakılması hemen yaşanmaz.
18-21 ay arası gündüz uykusu teke düşer. 21-36 ay arası çocukların büyük kısmı günde 1 kez yarım saat ile 3 saat arası öğlen uykusuna ihtiyaç duyarlar. 2 yaşında günde 10-12 saat uyurlar.
Bebekler genellikle 3 aylık olduklarında 3 gündüz uykusu yapmaya başlarlar. 3. gündüz uykusu ise çoğunlukla 7-9. aylar arasında kaybolmaya başlar. Bebeğiniz büyüdükçe gündüz ihtiyacı olan uyku süresi de azalır ve gündüz 2 uyku arasında uyanık kalabilecekleri süreler de bununla paralel uzamaya başlar.
0-2 yaş arasında akşam uykusuna yatış saati genellikle 18:30-19:30 civarında, 2-4 yaş arasında ise 20-20:30 civarında olmalıdır.
İlgili 33 soru bulundu
Genele bakıldığında çocukların gündüz uykusunu bırakma yaşı 3 ila 5 yaş arasında değişiyor. Bu uzun zaman aralığında doğru anı bulma işi ise tamamen anne babalara düşüyor. Çünkü bazı durumlarda çocuğunuz gündüz uykusuna dirense bile aslında uyumaya ihtiyaç duyuyor olabilir.
Tutarlı ve Eğlenceli Bir Rutin Oluşturun: Uyku öncesi rutinleri ile çocuğunuza uyku zamanı işaretini verebilirsiniz. Bu yaş dönemi için diş fırçalama, kitap okuma, gün içerisinde en çok hoşuna giden bir olayı paylaşma,ışıkları kapatma ve iyi geceler öpücüğü vermek uygulayabileceğiniz aktivitelerden bazılarıdır.
Bu dönemde bebekler genel olarak gece 10-11 saat gece uykusu, gündüz ise toplamda 2,5-3 saat civarında 2 uykuya ihtiyaç duyarlar. Bu dönemde ebeveynlerin akıllarını en çok karıştıran şeylerden biri, 12. aydan sonra bebeklerini tek uykuya geçirip geçirmeme konusudur.
Tüm anneler, bebeklerinin ne zaman tek gündüz uykusuna geçeceğini merak ederler ama aslında doğru zamanı bebekler söyler. Genellikle 15-18 ay arası bebekler için tek gündüz uykusuna geçiş dönemidir. Tabii ki her bebeğin birbirinden farklı olduğu unutulmamalıdır, bu süre daha erken ya da daha geç olabilir.
Uyku gerilemesi, ortalama 1 hafta içerisinde sonlanır. Ayrıca bunun bebeğinizin sağlıklı gelişiminin bir parçası olduğunu bilmeniz sizi sakinleştirebilir 🙂 .
Sabah güne başlama saatini de yine en geç 7.30-8.00 olacak şekilde düzenlemek faydalı. Ama zaten yine çoğu çocuk 6.30-7.00 gibi uyanmaya devam ediyor bu dönemde. Öğlen uykusu da sabah kalkış saatine bağlı olarak ortalama 12.30-13.30 arası bir saatte başlayabiliyor.
Bu yaştan sonra uykular kendiliğinden azalma eğilimi gösterir. Örneğin 3 yaşında hemen hemen her çocuk günde en az bir kere şekerleme ihtiyacı duyar. Fakat 4 yaşına geldiklerinde şekerleme yapan çocuk miktarı %60 oranlarına kadar iner. Neredeyse tüm çocuklar 7 yaşına kadar öğle uykusu uyumaktadır.
Çocukların derin uykuya daldıktan sonra 1 ila 2 saat içerisinde çığlık, korku veya titreyerek uyanmasına uyku terörü denir. Uyku terörü diğer bir adıyla gece terörü olarak da bilinen uyku bozukluğudur. Bu durum genellikle uyurgezerlik ile eşleştirilebilir.
Bu nedenle, 'bebekler ne zaman kendi kendine uyur? ' sorusu için 3-4 aylık oldukları farkındalık dönemi, ideal bir zaman dilimi olacaktır. Yaklaşık 4 aylık olan bir bebek, yatağına tek başına bırakıldığında kendisi uykuya dalabilir.
Çocuğunuzun yaşına uygun sürede yapacağı gündüz uykuları yalnızca yeterli dinlenmeyi sağlamak için değil çocuğunuzun sağlığı için de gereklidir. Gündüz uykuları çocuğunuzun mızmızlanmalarını, ağlamalarını ve huysuzluk nöbetlerini azaltır. Gece ve gündüz uykularını iyi almış olmak beyin gelişimine katkıda bulunur.
Beslenmesi, günde 3 ana öğün ve 3'er saat aralıklarla 2 sağlıklı ara öğün düzeninin oturacağı şekilde olmalı.
O zaman hiç vakit kaybetmeden bebeğinizin yanına gidin. 45 dakika sonra uyanan bebeğinizin uykusu bitmiş gibi davranarak onu hemen yataktan almak yerine, onu uykuya geri döndürmeye çalışmak da gündüz uykularının zaman içerisinde uzamasına yardımcı olacaktır.
Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
Çocuğunuzla güven veren bir ilişki kurun. Ona bireyselleşmesi için destek olun, ona güvendiğinizi hissettirin, fazla korumayın, ama ihmal de etmeyin. Uyku öncesi ortamı sakinleştirin. Gürültü, hareketli ve eğlenceli bir ortam varsa, çocuk uyumak istemez.
Çocuğun uyku saatlerinin düzenli olması, uykuya dalmayı kolaylaştıracaktır. Her seslendiğinde çocuğun odasına gidilmemeli, odanın dışında veya kapısında durarak onunla konuşulmalıdır. Gece korku içinde uyanan çocuğun yanına hızlıca gidilmeli ve kendisinin hep yanında olduğunuzu hissettirip güven verilmelidir.
Çocuk uyku saatinde belirtildiği gibi yatağına götürülmeli eğer uyumakta direniyorsa, uykuya dalana kadar yanında beklenmelidir. Ilık bir banyo da yatmadan önce aldırılması çocuğun uyuması için yardımcı nitelikte bir unsur olabilir. Çocukla kaliteli zaman geçirmek bu alışkanlığın kazanılmasında rol oynayacaktır.
2 Yaş Sendromu Ne Zaman Biter? Çocukların negatif ve agresif tutumları genellikle 3 ile 3.5 yaş arasında son bulur ancak bu durumun 4 yaşın sonuna kadar sürdüğü durumlar da görülebilir. Çocuğun kişisel ve duygusal gelişimine göre farklılık gösteren 2 yaş sendromu, kesinlikle bir hastalık değildir.
İsteklerini tam olarak anlatamayabilirler. Bu dönemde çocuklarda genelde "Hayır", "Olmaz", "İstemiyorum" gibi kelimeler bolca duyulur. Bebeklerde 2 yaş sendromu belirtileri çok farklıdır. Ağlama krizleri, kendilerine vurma eylemleri, inatlaşma, bağırma, iştahın kesilmesi de belirtilerdendir.
1-2 yaş döneminde bebekler gündüz uykusuna ihtiyaç duyarlar. Uyanıklık süreleri genellikle 4-6 saat arasıdır. Bazı bebekler gündüz uykusunu iki periyot haline alırken, bazı bebekler tek uyku ile gereksinimlerini karşılarlar.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri