Alo 181 Çağrı Merkezi veya E-randevu Üzerinden Başvuru: Taşınmaz maliki veya yetkili temsilcisi Alo 181 Çağrı Merkezimizi arayarak veya Genel Müdürlüğümüz http://randevu.
Tapu randevusu için aranacak tel no 181 olup; internetten randevu almak isteyenler ise https://randevu.tkgm.gov.tr/ adresine giriş yapabiliyor. Tapudan randevuyu, hak sahibi alıyor. Bunun için kişinin TC Kimlik Numarasını girmesi gerekiyor.
Randevuları hak sahibi tarafından alınması gerektiği unutulmamalıdır. Randevu işlemlerini internetten ya da telefon hattı üzerinden yapmak mümkün. Telefonla randevu almak için 181 nolu hattı arayabilirsiniz.
Tapu Devir İşlemi İçin Gerekli Bilgiler
Başvuru yapmak için alıcı ve satıcının mülkün bağlı bulunduğu Tapu Dairesi'ne gerekli belgeler ile gitmesi gerekmektedir.
Tapu Müdürlüğü'ne Başvuru Aşaması
Tapu Müdürlüğü'ne alıcı olmaksızın satıcı ya da vekili satış işlemi için başvuru yapabilir. Başvuru Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne gidilerek yapılabileceği gibi online randevu alınarak da başvuruda bulunulabilir. Buna ek olarak tapuya randevuyla gidilmesini öneririz.
İlgili 15 soru bulundu
Tapu teslimi yapıldıktan sonra para ödenir. Bu yöntem, hem alıcının hem de satıcının güvenliğini sağlar.
Telefon ile Tapu Randevusu Nasıl Alınır? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü çağrı merkezi ALO 181'i arayarak operatörler yardımıyla tapu işlemleriniz için randevu alabilirsiniz. ALO 181, 7 gün 24 saat hizmet veriyor; ancak yoğun saatlerde bekleme süresi artabilir. Beklememek için internet üzerinden randevu alabilirsiniz.
Tapu devir işlemi için tapu müdürlüğüne randevu almadan gidilemiyor. İşlemin tamamlanmasını istediğiniz gün için mutlaka randevu almanız gerekiyor.
Randevu saatinden on beş dakika önce belgelerle hazır olunması gerekir. Tapu harcının ödendiğine dair belgenin de hazır olması şarttır. Tapu harçları işlemin yapıldığı vergi dairesine ödenmesi gerekir. Ortalama 1-2 gün içerisinde tapu devir işlemleri gerçekleştirilmiş olur.
Tapu işlemi için randevu saatinden 15 dakika önce dairede olup başvurunuzu yapmalısınız. Ardından size gelecek bilgi mesajı üzerinden tapu harçlarını yatırmalı ve randevu saatinde tekrar tapu dairesinde olmalısınız. İlgili tapu dairesinde yoğunluk yoksa tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanacaktır.
Tapu Devir İşlemleri Ücreti
Tapu devir işleminde satıcı ve alıcı ayrı ayrı olmak üzere tapu harcı olarak taşınmazın beyan edilen satış bedelinin %2'sini ödemekle yükümlüdür. Buna göre örneğin 1.000.000 TL değerindeki bir taşınmazın tapu harcı alıcı ve satıcı için 20.000 TL olup toplamda 40.000 TL ödenecektir.
Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nü çağrı merkezi ALO 181'den arayarak 7 gün 24 saat boyunca ulaşabilirsiniz. Operatörler yardımıyla Tapu Müdürlüklerindeki işlemlerinizle ilgili randevu alabilirsiniz. Hakkı ÖcalBu kez öyle bir raks edeceksin ki!
Tapu üzerinden yapılacak olan gayrimenkul alım ve satım işlemleri için Tapu ve Kadastro Müdürlüklerinde işlem gerçekleştirmek gerekir. Tapu Müdürlüklerinde randevusuz işlem yapılmaz bunun için ilk olarak tapu randevusu alınması gerekir. Randevunun mutlaka hak sahibi ile alınması gerekir.
Sisteme daha önce giriş yapmadıysanız öncelikle www.tkgm.gov.tr adresine e-Devlet şifrenizle giriş yapın. Giriş sağlandıktan sonra “Randevu Al” butonuna tıklayın. Çıkacak olan sayfadan kimlik doğrulamanızı gerçekleştirin. İletişim bilgilerinizi (güncel telefon numarası, e-posta adresi) ekleyin.
Masrafsız Tapu Devri Nasıl Olur? Herhangi bir maliyetle uğraşmadan tapu devri yapmak, tapu sicil müdürlüğüne giderek mümkün olabilmektedir. Bu tapu devri, “Tapu Hibesi” olarak bilinen ve iki taraf arasında gerçek satışın yerini alan bir süreçle tamamlanır.
Hemen belirtelim aynı gün içerisinde yalnızca bir randevu alabilirsiniz ve bir yıl içerisinde aynı TCKN ile alınmış randevulara 5 defa gitmemeniz durumunda o yıl içerisinde yeni randevu almanız mümkün olmayacaktır.
Tapu Sicil Müdürlüğü'nden randevu talep edilir. Randevu gününde alıcı ve satıcı, istenen belgeleri birime teslim eder. Tapu dairesi, devir teslim işleminin tamamlanacağı tarih ile harç tahakkuk numarasını alıcı ile satıcıya bildirmelidir. Alıcı ve satıcı, tapu harcının ödemesi yapılır ve gerekli belgeler teslim alınır.
Bu nedenle randevu alma işlemi sırasında Nüfus Cüzdanı ve Tapu Senedi belgeniz yanınızda olmalıdır. Randevu aldığınız saat aralığından 15 dakika öncesinde başvuru yapmanız gerekmektedir. Gecikme 15 dakikayı geçerse, randevunuz iptal edilecektir.
1 yıl içinde aynı Kimlik Numarası için alınan randevu 5 kere gerçekleşmez ise 1 yıl içinde yeni bir randevu verilememektedir. Gerçek veya tüzel kişiler aynı gün için tek bir randevu alma imkanına sahip.
Tapu maliki, tapu müdürlüğüne gitmeden internetten işlem başvurusunu yapabilir ve gerekli belgeleri internetten tapu müdürlüğüne gönderebilir. Böylece vatandaş tapu müdürlüğüne gitmeden işlemler başlatılarak, imza aşamasına getirilir.
Tapu işlemlerinin hazırlanmasının ardından, tapu müdürlüğü, BAŞVURU SIRASINDA BELİRTİLEN CEP TELEFONU NUMARASINA işlemlerin hazır olacağı zamana dair bir mesaj gönderir.
Tapu müdürlüğü erken bir tarihe randevu verebileceği gibi daha geç bir tarihe de erteleyebilir. Verilen tarih gününde ise başvuru yapılarak sürecin sonuçlanması beklenir. Süreç genellikle ya gün içerisinde ya da 1-2 gün içinde kesinleşmektedir.
Tapu harcı ödemeleri; banka şubeleri, ATM'ler, internet bankacılığı ve mobil uygulamalar üzerinden yapılabilir. 2023 yılında, tapu harcı ödenebilen bankalar şunlardır: Ziraat Bankası Halk Bankası Vakıflar Bankası
Hastanelerden randevu almak için iki yöntem bulunuyor. '' Alo 182'' çağrı merkezini arayarak bağlanacağınız canlı operatöre TC kimlik numaranızı vererek randevunuzu oluşturabilirsiniz. Diğer yöntem ise www.mhrs.com.tr'den randevunuzu oluşturmak.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri