Bu dönemin şiiri konuşma diline uzak kalarak edebi sanat ve süslemelere sonuna dek açık bırakılmıştır. Asıl önemli olan anlam değildir, imgedir. Bu akıma mensup şairler, Dadaizm, Sürrealizm ve Varoluşçuluk gibi akımlardan oldukça etkilenmişlerdir. Bu nedenle şiirde bu akımların yansımaları çok açık bir biçimde gözükür.
Garip akımının şiir anlayışına tepki olarak doğmuş ve büyük bir şair topluluğu tarafından benimsenmiştr. İkinci Yeni şairlerinin en belirgin özelliği okuyucunun hayal dünyasında farklı çağrışımlar meydana getirebilmek için şiirlerinde Türkçenin kuralları dışına çıkmalarıdır.
İKİNCİ YENİ ŞAİRLERİ
Bu şairler İlhan Berk, Cemal Süreya, Ece Ayhan, Edip Cansever, Turgut Uyar ve Sezai Karakoç'tur.
Bu akım, 1940 öncesi toplumcu gerçekçi kuşağına ve Garipçiler'e tepki olarak ortaya çıkar. İkinci Yeni akımından etkilenen her şair farklı fikir yollarını benimseyerek Türk şiirine ve edebiyatına yeni imgeler, soyutlandırmalar ve çağrışımlar kazandırır. İkinci Yeniciler için şiirde öncelik her zaman biçime verilir.
Öz şiir adıyla da bilinen saf şiir, 20. Yüzyılın ikinci yarısında Ahmet Haşim'in öncülüğünü üstlendiği bir edebiyat akımıdır. İkinci Yeninin öncülü kabul edilen saf şiirde, anlam ve retorik değil, kafiye ve ahenk ön planda tutulmuştur.
İlgili 29 soru bulundu
- Saf şiir anlayışında estetik tavır ön plandadır. Bu anlayıştaki şairler didaktik bilgiden uzak durup; bir şey öğretmeyi değil, musikiyle ya da musikinin çağrıştırdığı, uyandırdığı imgelerle insanın estetik duyarlılığını doyurmayı amaç edinirler. - Bu şairler şiirde anlama fazla önem vermezler.
Öz (saf) şiir, Cumhuriyet dönemi Türk şiirinde özellikle 1930'lardan sonra şiirde ses güzelliğine önem veren, anlamı ve anlatmayı arka plana atmayı tercih eden şairleri anlatmak için kullanılır, retorik önemsenmez. Sembolizmin ciddi etkileri görülür. Öncüleri Ahmet Haşim ve Yahya Kemal Beyatlı olmuştur.
Ancak, İkinci Yeni şiirindeki değiştirmeler, kendilerinden önceki şiirde olduğu gibi kelimelerin seslerinden yararlanmak için vezin ya da kafiye gereği değil; şiirde kendine amaç bir dilbilgisi oluşturma gayretlerinin bir sonucu olarak ortaya çıkmıştır.
Ece Ayhan, İlhan Berk, Cemal Süreya, Turgut Uyar, Edip Cansever, Ülkü Tamer ve Sezai Karakoç İkinci Yeni Şiirinin öncü şairleri arasında sayılırken; Tevfik Akdağ, Yılmaz Gruda, Kemal Özer, Özdemir İnce, Nihat Ziyalan, Alim Atay, Ercüment Uçar, Seyfettin Başçılar gibi isimler de sonradan İkinci Yeni şiirine katılmıştır.
İlhan Berk kendi akımı ile Garip arasındaki farkları sıralarken İkinci Yeni'nin kısaca poetikasını özetlemiş olur: 1. Birinci Yeni'nin şiiri anlama dayalıdır; oysa İkinci Yeni anlama karşıdır. 2. Garipçiler şiiri konuşma diline dayandırır, oysa İkinci Yeni konuşma diline karşıdır.
Cemal Süreya, kimlik adıyla Cemalettin Seber (1931, Erzincan - 9 Ocak 1990, İstanbul), Türk şair, yazar ve çevirmen. Türk şiirinde modernist bir hareket olan İkinci Yeni şiirinin öncü şairlerinden biridir.
İkinci Yeni: 1950'li yıllarda Garip şiirine ve Toplumcu Gerçekçi Kuşağı'na tepki olarak başlayıp, 1960'lı yılların ortalarına kadar devam eden şiir anlayışı. İkinci Yeni, ortak bir hareket olmayıp, şairlerin benzer çizgide şiirler yazmasıyla ortaya çıkmış bir anlayıştır.
İkinci Yeni, 1950'li yılların başında ortaya çıkan ve sanat sanat içindir anlayışını benimseyen şiir topluluğudur. 1941 yılında Orhan Veli tarafından başlatılan Garip hareketinin diğer adı Birinci Yeni olduğu için, Cemal Süreya ve diğer şairlerden oluşan topluluğa bu isim verilmiştir.
bağımsız şiirini kurmuş ve ikisi de modern Türk edebiyat tarihinde önemli şairler olarak yer almıştır. Kendi şiirini kurmak isteyen Behçet Necatigil hiçbir şiir topluluğuna katılmasa da zaman zaman kapalı deyişi benimseyerek İkinci Yeni'ye geçişi kolaylaştıran şairler arasındadır (Akkanat, 2015).
Garip hareketi, garip akımı ya da birinci yeni olarak bilinen; Orhan Veli Kanık, Oktay Rifat ve Melih Cevdet Anday'ın öncülüğünü yaptığı şiir hareketidir.
Yeni Hareketi'nin (1954) Garip şiirine tepki olarak ortaya çıktıklarını söylemek yanlış olmayacaktır.
Orhan Veli Kanık (13 Nisan 1914, İstanbul – 14 Kasım 1950, İstanbul), daha çok Orhan Veli olarak tanınan Türk şairdir. Melih Cevdet ve Oktay Rifat ile birlikte yenilikçi Garip akımının kurucusu olan Kanık, Türk şiirindeki eski yapıyı temelinden değiştirmeyi amaçlayarak sokaktaki adamın söyleyişini şiir diline taşıdı.
İslami duyarlığın kendine özgü şairlerinden olan Zarifoğlu, ilk şiirlerinden itibaren İkinci Yeni‟nin kapalı şiir anlayışını benimser ve bu çerçevede şiirler yazar.
Sezai Karakoç'un şiirlerinin temelinde ''Diriliş'' var olmaktadır. Sezai Karakoç şiir anlayışı modern şiiri yansıtmaktadır. Bu anlayışla kaleme aldığı şiirlerinde İslami düşünceyi gerçeküstücülükle kaynaştırmıştır.
İkinci Yeni akımı Birinci Yeni akımı ile zıt bir anlayışa sahiptir. Bu edebi bakış açısına sahip olanlar, şiirin her zaman üstün bir sanat olduğunu düşünerek, karmaşık ve süslü bir dil kullanmışlardır. Onların derdi toplumsal meselelere hitap etmekten çok, sanat icra etmek olmuştur.
Edip Cansever, İkinci Yeni şiir anlayışına sahiptir.
Garip akımı 1940 yıllarında ortaya çıkmıştır. Bu akım şiirin biçim yönünden serbest şiire doğru ilgi oluşması ile meydana gelmiş ve birinci yeniciler şiirlerde tüm kural ve belirli kalıplara karşı çıkmışlardır. Türk Edebiyatının renklerinden olan Garip Akımı Birinci Yeni Şiir olarak da adlandırılmaktadır.
Saf şiirin temsilcisi: Cahit Sıtkı Tarancı
* Hece ölçüsü ve serbest nazım kullanılmıştır. (Ahmet Haşim ve Yahya Kemal aruz ölçüsü kullanmışlardır.)
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri