Bu bölümde eğitim alan öğrenciler, işletmelerin insan kaynakları işlemlerini planlama, geliştirme ve uygulama konusunda bilgi ve beceri kazanırlar.İnsan Kaynakları Yönetimi bölümü mezunları, insan kaynakları departmanlarında veya diğer işletmelerin insan kaynakları işlemlerinde çalışabilirler.
İnsan Kaynakları Yönetimi Bölümü Tanıtımı ve Hakkında Bilgi
İnsan Kaynakları Yönetimi ülkemizde hem ön lisans hem de lisans programında okunabilen bir bölümdür.
İnsan Kaynakları Yönetimi bölümünden mezun olan kişiler hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde çalışma imkânına sahiptirler. Kamuda memur, veri hazırlama ve kontrol işletmeni, bilgisayar işletmeni olarak görev yapabileceği gibi bazı kurumların personel birimlerinde de görev alabilir.
Türkiye'de yeni mezun bir İnsan Kaynakları Uzmanı ortalama 17.000-23.000 TL arası bir maaş alabilirken, deneyimli bir İnsan Kaynakları Uzmanı ortalama 25.000-50.000 TL arası bir maaş alabilir.
İnsan kaynakları yönetimi alanında çalışmak isteyen kişilerin, bu alana ilişkin bir eğitim almış olmaları ve bu alandaki deneyimlerini artırmış olmaları, iş pazarında daha fazla ilgi görebilmelerine yardımcı olabilir. Bu nedenle, insan kaynakları yönetimi alanı önü açık bir alan olarak kabul edilebilir.
İlgili 33 soru bulundu
İşletmelerin insan kaynakları bölümünde, işe alım departmanlarında, bordrolama ve özlük işleri alanında çalışabilirler. Özel istihdam bürolarında çalışabilirler. Bazı bakanlıklarda çalışabilirler.
Öğrenciler stajlarını kamu sektörü veya özel sektörde faaliyet gösteren tüm işletmelerin insan kaynakları departmanlarında veya personel işlerinde olmak üzere yurt içi ve yurt dışındaki işyerlerinde yapabilir.
İnsan kaynakları, uzun vadeli stratejiler oluşturması gereken bir departmandır. Uzun vadeli stratejiler haliyle kısa sürede sonuç vermediği için departman başarısını ortaya koymak zaman alıyor. Bu da insan kaynakları bölümünün zor yanlarından biridir.
eleman.net verilerine göre, İnsan Kaynakları Uzmanı 2023 yılında ortalama 22.400 TL maaş alıyor. Geçmişe baktığımızda İnsan Kaynakları Uzmanı , Temmuz 2023 yılında ortalama 22.600 TL maaş alırken, Ocak 2023'de ise ortalama 17.600 TL maaş alıyordu.
İnsan kaynakları mezunu ne iş yapar, bu kişiler hem kamu kurumlarında hem de özel sektörde çalışma imkanına sahip olmaktadırlar. Kamu alanda memur, veri hazırlamacı, kontrol yöneticisi, bilgisayar uzmanı gibi çeşitli görevlerde bulunabilecek birimlerde yer alabilmektedirler.
İK departmanı şirketlerin çalışan profilini belirleyen, adaylar arasından şirkete uygun olanları seçen, onlarla tanışan, onları işe alan, şirkete adapte eden ve tüm bu süreçleri titizlikle takip eden, çalışanların taleplerini alan ve karşılayan departmandır.
İnsan kaynakları müdürleri genellikle genel müdüre bağlı çalışırlar. İnsan kaynakları müdürü olabilmek için insan kaynakları bölümünden mezun olmak ve bu alanda tecrübe kazanmak gerekir. İK konusunda uzmanlaşmak veya benzer bir alanda çalışmış olmak da insan kaynakları müdürü olabilmek için oldukça önemlidir.
İnsan Kaynakları Elemanıı olmak için, üniversite veya meslek yüksekokullarının İnsan Kaynakları Yönetimi, İşletme, Çalışma Ekonomisi, İktisat ve ilgili bölümlerinden mezun olmak gerekmektedir.
İnsan Kaynakları Yönetimi'nin en önemli ögelerinden biri, işe alımdır. İşe alım, bir kurum ya da kuruluşun İnsan Kaynakları (İK) departmanı tarafından insan sermayesi oluşturulmasının ilk adımıdır ve stratejik bir planlama yapılmasını gerekli kılar.
İnsan Kaynakları alanındaki etkin mülakat tekniklerinin gelişmesiyle birlikte artık adaylar birçok parametreden değerlendirmeye tabi tutulmakta; yeni mezun veya yetiştirilmek üzere alınacak pozisyonlarda bile adaylarla en az 2-3 görüşme gerçekleştirilmektedir.
İnsan kaynakları yönetimi bölümü mezunları kamu kuruluşlarında, özel şirketlerde ya da istihdam bürolarında çalışma imkanı bulurlar. Bunun yanında danışmanlık yapabildikleri gibi yüksek lisans yapanlar üniversitelerde akademik kariyer yapma olanağı bulurlar.
c) Staj süresi, programın niteliğine göre 30 işgününden (240 saat)'den az, 60 işgününden (480 saat)'den çok olamaz. d) Öğrenim süresi içinde mesleki uygulama yapan meslek yüksekokulların öğrencileri yukarıda belirtilen 30-60 günlük staj süresinin dışında değerlendirilir.
Bu nedenle de stajyer maaşı da güncellenmiştir. Yeni stajyer maaşı, 2023 yılında net asgari ücretin 1/3'üne tekabül eden 3.420,60 TL olarak güncellenmiştir. Stajyer maaşını hesaplarken “11.402 TL x 0.30= 3.420,60 TL” formülünden yararlanabilirsiniz.
İŞKUR üzerinden çalışan stajyer öğrenciler de yeni yapılan zamlardan yararlanmaktadır. Asgari ücrete göre aylık stajyer maaşı 2022 yılı içerisinde 51,51 TL günlük belirlenmiştir.
Her ne kadar ''İnsan kaynakları nedir?'' sorusuna birçok kişi şirketlerde işe alım yapan birimdir gözüyle baksa da, aslında insan kaynakları yönetimi bu görevinin yanında şirket içinde insan kaynağının yönetilmesi, organize edilmesi, iş süreçlerinin yönetilmesi gibi görevleri de üstlenmektedir.
İnsan kaynakları stajyeri olmak için, genellikle bir üniversite veya yüksek okul mezunu olmak gerekiyor. Aynı zamanda, insan kaynakları alanında deneyim sahibi olmak veya insan kaynakları veya işletme yönetimi gibi alanlarda eğitim almış olmak da önemli olabilir.
İnsan Kaynakları ve Eğitim Birimi: Belediyenin işe alım, işten çıkarma, izin ve rapor takibi, emeklilik, bordrolama, terfi, eğitim vb. fonksiyonları bu birim tarafından gerçekleştirilmektedir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri