21 haftalık gebelikte bebek nerede durur? Anne karnında bebeğin güvenli bir şekilde büyümesini sürdürdüğü rahim, hamileliğin 21. haftasında orta karın seviyesine kadar gelir. Rahim, 20. haftadan önce göbek deliğinin altındadır.
17 haftalık bebek anne karnında daha büyük bir yer kaplamaya başlamıştır. Büyüyen bebek anne rahmini de genişletmektedir ve rahim annenin vücudunda yukarı, leğen kemiğinden dışarı doğru konumlanmaya başlamaktadır.
Hafif yürüyüşlerle destekleyeceğiniz gebeliğinizde bebek de hareketlenip, ilk tekmelerini daha erken atabilir. Bebeğin hareketleri karnın neresinde hissedilir? Bebeğin duruşuna göre değişiklik gösterebilir. Ancak bebek hareketleri genellikle; alt karın, göbek deliği ve karnın sağ alt tarafında hissedilmektedir.
Bebeğin; tat, koku, işitme, hissetme, görme duyu merkezleri gelişmeye devam eder. 20 hafta hamilelikte bebeğin saçları artık görülebilir hale gelir. Ancak bu dönemde bebeğin kaşları henüz ortaya çıkmamıştır. Bebeğin kaşlarını görebilmek için bir süre daha beklemek gerekir.
İlgili 23 soru bulundu
Saç ve kaşlar belirgin şekilde çıkmaya başlamıştır. Bebek anne karnında rahatlıkla hareket edebilir, dönebilir ve tekme atabilir. Bebeğin kalp atış hızı ise dakikada 120-160 civarındadır.
Anne karnında bebek 7. haftadan itibaren hareket etmeye başlar. Ancak daha henüz 2 santim civarında olduğu için hareketler ultrasonografik olarak görülebilir ve anne adayının bunu hissetmesi mümkün değildir. Anne adayları, bebek hareketlerini genellikle 16 ile 20. hamilelik haftaları arasında hissederler.
Bebek hareketlerinin hissedilebilmesi için oturur veya uzanır pozisyonda olması başka bir işle meşgul olmadan konsantre olarak bu hareketleri algılaması mümkündür. 40. haftaya gelmiş bebeklerde yine ultrasonografik takiplerde 12 saatte 275 kez hareket ettiği gözlemlenmiştir.
Nasıl? Öncelikle, bebeğinizin tekmelerine dikkat edin. Bebeğinizin pozisyonunu anlamanıza yardımcı olacağından zaman zaman hissedeceğiniz bu topuk darbelerinin yerini aklınızda tutmaya çalışın. Bunun yanında, ellerinizle karnınıza dokunun ve nasıl hissettiğinizi (sert mi, yumuşak mı gibi) düşünün.
Vücut tipine göre hamilelikte karın sertleşmesi farkı olabilir. Zayıf ve ince vücut yapısı olan anne adaylarında gebeliğin erken döneminde sertleşme görülür. Kilolu anne adaylarında ise üçüncü trimester sonrası bu sorunlar ortaya çıkmaya başlar.
20 haftalık gebelik döneminde, bebeğin boyu yaklaşık olarak 20 cm civarındadır. 20 haftalık bebek hareketlerini anne adayı net bir şekilde hisseder. Karın içindeki boşluk uygunsa, bebek takla atabilir veya bacaklarıyla annesini uyarabilir.
Siz karnınıza dokundukça kendini güvende hissediyor
Kucaklanma ve sarılma duyusu ile bebek vücudunu kıvrık pozisyona getirir, ellerini orta hatta birleştirir. Parmaklarını emer ve bu şekilde kendini güvende hisseder. Rahim içindeki sabit ve nötr olan sıcaklık da güven duygusunu arttırır.
Bu dönemde bebeğin büyümesi hızlanır ve anne karnındaki göbeğin boyutu artar. Genellikle, 5 aylık hamile bir kadının karnı hafifçe yuvarlaklaşmış bir görünüme sahip olabilir. 5 aylık hamile anne adayının karnı, gebeliğin daha ileri aşamalarında daha da büyüyecektir.
5. ayın içerisinde olan annemizin o ay içerisinde haftada yarım kilodan toplamda 2 kilo alması beklenir. Annemiz 20 haftalık gebeliğin sonunda gebeliğin başından beri ortalama olarak toplamda 4,5 kilo civarında kilo almış olmalıdır. Hamilelik boyunca toplam kilo alımı ortalama 11 – 14 kilo aralığında olmalıdır.
21 Haftalık Gebelikte Bebek Karnın Neresindedir? Anne karnında büyüdükçe leğen kemikleri arasından yukarı doğru çıkan bebek gebelik 21. haftaya ulaştığında orta karın seviyesine gelmiştir.
İlk gebelikte, 18-22. haftaya kadar ilk hareket hissedilebilirken, ikinci ve sonraki gebeliklerde, 16. hafta kadar erken hissedilebilir. Bebek hareketleri, ilk hissedildiğinde, kelebek kanat çırpıyor gibi, bağırsak gazı rahatsız ediyormuş gibi ya da patlayan mısır gibi hafif hareketler olarak algılanacaktır.
Gebeliğin 3. trimesterinde yani Gebeliğin 7., 8. ve 9. Aylarında bebeğin kilosundaki artışın giderek arttığı gözlemlenebilir. Yani hamileliğin son 3 ayında bebeğin kilosu artmaya başlayacaktır. Anne hamileliğin son ayına girildiğinde bebek her gün yaklaşık olarak 25-30 gram alarak büyür.
32 haftalık gebeliklerde bebeğin pozisyonu genellikle doğuma hazır olacak şekilde baş aşağı pozisyona geçiş yapmıştır. Bu haftada hem anne adayında hem de bebekte oluşabilecek çeşitli değişiklikler mevcuttur.
21 hafta gebelikte, bebek ortalama bir muz büyüklüğündedir. Yine ortalama 27 cm uzunluğunda ve 390 gram ağırlığındadır. Bu hafta, bebeğin kalp atışı artık basit bir stetoskopla duyulabilecek kadar yüksektir ancak bu durumu anne adayının kendi kalp atışı ile ayırt etmesi zor olabilir.
Hafta Kaç Aylık Oluyor? Gebelikte 21. hafta beşinci aya tekabül eder. Dolayısıyla hamilelikte 21. hafta kaç aylık oluyor sorusuna yanıt arayan anne adaylarımıza 5 aylık hamile olduklarını söyleyebiliriz.
Bebek hareketleri ilk hamilelikte 19-21. haftalar arasında ve sonraki gebeliklerde daha erken hissedilmeye başlanır .
12 ila 13 haftalık gebelik: 3 aylık. 16 ila 17 haftalık gebelik: 4 aylık. 20 ila 21 haftalık gebelik: 5 aylık. 24 ila 25 haftalık gebelik: 6 aylık.
Bunun sebebi, kalp atım hızının artması, kan hacminin artması ve tüm vücuttaki damarlarda, kan akımına karşı direncin azalmasıdır. Kalp atım hızı istirahatta ortalama dakikada 10 atım artar. Büyüyen rahmin etkisiyle, ortalama 4 cm yukarı itilen diyafram, kalbi sola ve yukarı doğru ittirerek, kalbin aksını değiştirir.
20. Hafta Gebelik: Bebeğiniz Şimdi Muz Kadar (14-16 cm ve 260 gram) Zaman hızla geçiyor, bebeğiniz bir muz kadar oldu 🍌. Artık daha rahat hareket edebilen bebeğinizin hareketlerini hissetmeye başlayabilirsiniz 💛 .
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri