Ultrasonografi ve MRI, iyonize radyasyon içermez ve gebelikte bebek üzerine bilinen bir zararı yoktur. Ultrasonografi, ses dalgaları, MRI da manyetik dalgaları kullandığı için, gebelikte rahatlıkla kullanılır.
Hamilelikte, bebeğe zararı olacak endişesiyle MR (manyetik rezonans) çektirmekten kaçınmak da bu durumlardan biri. Oysa anne ve bebek sağlığını ilgilendiren durumlarda MR çektirmenin bir sakıncası bulunmuyor.
İlaçlı MR, normal MR çekimine göre ilaçlı bir maddenin hastaya zerk edilmesiyle yapılan bir görüntüleme yöntemidir. MR, tıbbi anlamda en gelişmiş ve en üst düzey görüntüleme yöntemidir. Vücuda zararı olmayan bir yöntemdir.
Gebelik sırasında fetusun önemli miktarlarda radyasyona maruz kalması, büyük konjenital anomaliler (doğumsal anormallikler), büyüme geriliği, doğum sonrası kanser riskinde artma ve ölüme neden olabilir. Ancak gelişen bebeğin radyasyondan etkilenme oranı ve zararlı etkiler gelişme evresine göre değişmektedir.
Normal bir emar çekiminden farkı yoktur. Gebe emar çekimi sırasında sırt üstü uzanır, çekim bitene kadar kıpırdamadan yatar. İşlem yaklaşık 15 ila 20 dakika arasında sürmektedir. Fetal MR fiyatları herkesin ulaşabileceği ölçüdedir.
İlgili 19 soru bulundu
MR manyetik rezonans radyo dalgaları ve manyetik alan kullanılarak vücudun sorunlu olan bölgelerinin görüntülenmesini sağlayan bir inceleme yöntemidir. MR radyasyon ve x ışını içermediği için son derece güvenli bir görüntüleme yöntemidir. Bu nedenle hamilelerde ve bebeklerde emar çekilmesinin hiçbir sakıncası yoktur.
Galyum-67, Talyum-201 gibi radyoaktif maddeler de pratik olarak 12-13 günde vücuttan atılırlar.
Gebeliğin ilk dönemi olan 6 ve 14'üncü haftalar arası radyasyona maruz kalma açısından en riskli dönemdir. Anne adayı gebeliğin 6'ıncı hafta öncesi eğer yüksek dozda radyasyona maruz kalmışsa, “ya hep ya hiç” kuralı işlemektedir.
Röntgen filmleri ve bilgisayarlı tomografi (BT) taramalarının aksine MR sağlığa zararlı iyonlaştırıcı radyasyon kullanmaz.
Kontrast madde kullanımı özellikle böbrek yetmezliği olan hastalar için zararlı olabilir. Ayrıca kontrast madde; cilt döküntüsü, baş ağrısı, baş dönmesi gibi sorunlara da yol açabilir. Klostrofobi yani kapalı yer korkusu olan kişilerin MR cihazına girmesi sorunlu olabilir.
Emar taramasının yapıldığı gün, üzerinizde metal eşya ve metal içeren (çıtçıtlı body gibi) eşyaları giymemeniz önerilir. Hastanede tüm metal eşyalarınızı ve aksesuarlarınızı çıkarmamız gerektiği gibi kıyafetleriniz yerine de hastane önlüğü giymeniz gerekmektedir.
Gebelik öncesi radyasyona maruz kalma yumurtalık ve sperm fonksiyonlarını bozabileceği gibi, gebelikte radyasyona maruz kalma düşük ile gebeliğin sonlanması veya bebek gelişiminde bozukluğa yol açabilir.
Uygulanabilecek bir alternatif olmaması durumunda, hamilelik ve emzirme döneminde tomografi çekimi yapılabilir. Aynı zamanda bilgisayarlı tomografi ve diğer görüntüleme testlerinden yayılan radyasyon, fetüse zarar verecek miktarda değildir.
EEG tüm yaş gruplarında ve hamilelerde de çekilebilir. Radyasyon içermemektedir. Bilgisayarlı tomografi (BT) ve manyetik rezonans görüntüleme (MR) gibi EEG'ye göre daha sonradan geliştirilmiş olan inceleme yöntemleri beynin elektriksel faaliyeti konusunda bilgi vermezler.
Radyoiyod; vücuttan çoğunlukla idrar yolu ile, bir kısmı ise tükürük, ter ve dışkı ile atılır. Atılmayanlarda bir süre sonra kendiliğinden yok olur, 10 gün ila 1 ay arasında vücudunuzda radyasyon kalmaz.
Gelişen teknoloji sayesinde döner aletler ve 'apex locator (kök ucu bulucu)' ile gebelerde kanal tedavisi yapılabilir. Yalnızca kanal tedavisi yapılırken gebeye röntgen çekilmez. Gebelikte diş çekimi dahil, her türlü diş tedavisi yapılabilir fakat gebenin durumu acil değilse tedavi doğum sonrasına ertelenir.
Ciddi bir tehdit değil
“Cep telefonu gibi kullanılan dijital kablosuz telefonların da gebelikte düşük veya doğumsal anomali riskini arttırmadıkları kabul ediliyor” diyen Opr. Dr. Palaz, “Güvenlik için kapı girişlerindeki cihazlardan geçmek çok kısa süreli olması nedeniyle gebeleri ve anne adaylarını tehlikeye atmıyor.
Çekimden sonra kontrast maddenin vücuttan atılması için bol bol su tüketilmesi gerekmektedir. Ve bu sayede kontrast madde idrar yoluyla vücuttan atılır. İlaçlı MR zararlı mıdır? Verilen ilaçtan dolayı hastaların üzerinde bir takım yan etkiler ortaya çıkabilir.
Özellikle sarımsak ve soğan vücuttaki radyasyonun atılması için en etkili yiyecekler arasında yer almaktadır. Bunun yanında yeşil çay tüketiminin de vücuttaki radyasyonu atmak için bir etkiye sahip olduğu bilinmektedir.
Bilgisayarlı Tomografi (BT) ve Manyetik Rezonans (MR) Arasındaki Fark Nedir? Tomografi görüntüleme tekniğinde x ışınlarını yani radyasyonu kullanırken, Manyetik Rezonans (MR) görüntülemede manyetik alanlı radyo dalgalarını kullanır.
Ultrasonografi ve MRI, iyonize radyasyon içermez ve gebelikte bebek üzerine bilinen bir zararı yoktur. Ultrasonografi, ses dalgaları, MRI da manyetik dalgaları kullandığı için, gebelikte rahatlıkla kullanılır.
Emzirme döneminde inceleme yapılabilir Ancak inceleme sırasında gadolinyum kullanılmış ise emzirmeye bir gün ara verilmesi önerilir.
Bu nedenle hamilelere ve yeni doğan bebeklere emar çekimi yapılamaz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri