20 Yaş Diş Çekimi Zor Mu? Gömülü yirmilik dişlerin çekiminde diğer dişlerin çekiminde olduğu gibi diş etleri ve çene uyuşturulur. Lokal anestezi kullanılan işlemde hastanın işlem boyunca ağrı veya sancı hissetmesi engellenir. Lokal uyuşturma sayesinde işlem sırasında hasta herhangi bir zorlukla karşılaşmaz.
Ameliyat işlemi de lokal anestezi altında oldukça kısa bir süre içinde gerçekleştirilir. Ameliyat sırasında dişin gömülü olduğu deri kesilerek diş çıkarılır. Açılan bölge dikiş ile kapatılarak işlem tamamlanır. Ameliyatlı veya ameliyatsız 20 lik diş çekimi sırasında ağrı hissedilmez.
Gömülü diş ameliyatı en zor pozisyonda bulunan gömülü diş ameliyatında bile ağrı ve acı hissedilmez. Lokal anestezi ile ameliyat bölgesi birkaç saat uyuşuk kalacak biçimde uyuşturulur. Dolayısıyla doğru anestezi tekniği ile işlem esnasında ağrı ve acı hissedilmez.
Gömülü ve yarı gömülü dişlerin çekilmesi ise daha zordur. Sorunlu yirmilik dişler, 20'lik diş ameliyatı olarak bilinen küçük bir cerrahi müdahale yardımı ile çekilir. Bu tip cerrahi uygulamalar, ağız ve çene cerrahlarının uzmanlık alanına girmektedir.
İsmini duymak bile insanları korkutur. Fakat gömülü diş ameliyatı olduğu kadar zor bir işlem değildir. Ameliyat öncesi bölgesel veya genel anestezi yapılarak hastanın acı çekmesi önlenir. Ameliyat sırasında herhangi bir zorluk çekmezsiniz.
İlgili 33 soru bulundu
Gömülü diş ameliyatı ortalama 1 saat sürer ve hasta uyutularak (genel anestezi) ya da sinir bloklarışeklinde bölgesel uyuşturmalarla yapılabilir.
Sedasyonda, alınacak yirmilik dişlerin etrafındaki bölgeleri uyuşturmak için ayrıca lokal anestezi de kullanılır. Sedasyon için gerekli anestezi, damar içinden verilmektedir. Genel Anestezi: Bilinciniz tamamen kapalı olur. Hiç ağrı hissetmez, operasyona dair hiçbir şey hatırlamazsınız.
Genellikle bu işlemin hazırlık aşamasıyla birlikte 15 ila 20 dakika içerisinde tamamlandığını söyleyebiliriz. Ancak 20 lik dişin çekimi ya da dişin gömülü olması gibi durumlarda işlem süresi de uzayabilir. Dişin konumuna ve durumuna bağlı olarak diş çekme işleminin 1 saate kadar uzayabileceğini belirtmek mümkün.
Her 20 yaş dişi çekiminden sonra dikiş atılır mı? Yüzümde şişlik olur mu? Ağız içinde diğer dişlerimiz gibi normal pozisyonunu almış olan ve normal çekim tekniği ile alınan 20 yaş diş çekimlerinden sonra 'kesi' yapılmadığı için dikiş atılmasına genellikle gerek yoktur.
Ortalama 1 ila 3 hafta arasında ağrı hissedilen bölge görünürde tamamen iyileşir. Kemiğin tamamen kendini toparlaması ise 6 ay alabilir. Süre kişiden kişiye değişir. Operasyonun ardından, 18 saatin sonunda ağrı kesici alımına başlanır; ilk 48 saatin ardından genellikle ağrı kesici içme gereği duyulmaz.
Çekim Sırasında olabilecek komplikasyonlar:
Normal bir çekimde olabilecek kanama, ödem ve enfeksiyon riski bu dişlerde de vardır. Özellikle alt 20 yaş dişi çekimi sonucunda sinir zedelenmesi olabilir. Vakaların %10-12sinde birkaç günlük, %1inde birkaç haftalık bir hissizlik olabilir.
Peki gömülü diş çekilmez ise ne olur, çıkamayan diş zamanla sık sık apse yapmaya başlar ve şişer, yan büyüyen diş diğer dişlere baskı yaparak şekil bozukluklarına ve ağrıya sebep olur. Gömülü kalan dişler besin birikmesine sebebiyet vererek diğer dişlerde çürümeye neden olabilir.
20 YAŞ DİŞİ ÇEKİMİ SONRASI DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
20 lik dişlerin iyileşme süresi genellikle 3-4 gündür, ancak bir haftaya kadar uzun sürebilir. İyileşme süresi, 20 yaş dişlerinin çenede ne kadar gömülü olduğu nasıl bir açı ile çıktığına yada yapılan cerrahi işleme göre değişebilmektedir.
En zor çekilen diş, genellikle çenede yer alan ve dişeti altında kalmış olan yirmi yaş dişleridir.
Hastalar diş çekimi uygulamasının ilk aşamasında yani lokal anestezi uygulanırken iğnenin batmasını hissedebilirler. Diş serbest kalana kadar gevşetilirken oluşan ileri geri baskıyı hissedebilirler. Ancak diş çekimi sırasında acı ya da ağrı hissedilmemesi gerekir.
Eğer dişin kökleri sinire çok yakınsa, dişin tamamının çekilmesi yerine koronektomi seçeneği de göz önüne alınmalıdır. Köklerin bilerek bırakılması, dudak, çene, yanak, dişeti ve dilde oluşabilecek kalıcı his kaybı riskini önemli ölçüde azaltır.
20'lik Diş Çekimi Sonrası Sinir Zedelenmesi
Sinirler 20'lik dişin çıkarıldığı bölgede bulunur ve ameliyat sırasında bu sinirlerin zarar görmesi sonucunda hissizlik, uyuşukluk veya ağrı gibi belirtiler ortaya çıkabilir.
Yaklaşık 2 gün sonra da yumuşak doku (diş eti) çekim boşluğunun üzerini kapatmaya başlar. Sonraki aşama kemik oluşumudur; 2-3 ay içerisinde boşluk kemikle dolacaktır. Çekimden sonra 2 saat hiçbir şey yememeli ve içmemelisiniz. 2 gün boyunca sıcak gıdalar ve içecekler tüketmemelisiniz.
Yirmilik dişlerinizi çektirdikten sonraki iki saat içinde bir şeyler yememeye ve içmemeye dikkat edin. Ağız içinde oluşan kan pıhtısını tükürmek yerine yutun. Diş çekiminden sonraki birkaç gün içinde sıkı ve ağır egzersizler ya da sporlar yapmamaya dikkat edin. Ayrıca sigara ve alkol tüketmeyin.
20 yaş dişlerin sürmesi esnasında; etrafında folikülün (kılıf) rezorbe olmaması nedeniyle kist oluşumları görülebilir. Bu oluşumlar büyüyerek, çene kemiğinde aşınmalara neden olur. Aynı zamanda; kemikte büyük boşlukların oluşumuna ve buna bağlı olarak da çene kemiğinin zayıflamasına yol açar.
Tedaviden 1 saat sonra; 1 adet, 18 saat sonra 1 adet; ağrı kesici almanız tavsiye edilir. Daha sonra ağrı oluşma durumuna göre günde 3 adete kadar alabilirsiniz. 48 saat sonra hafif ağrı seyredebilir, şiddetli ağrı olması durumunda hekiminizle iletişime geçin.
Basit diş çekimi: Uygulanan en kolay methoddur. Bu çekim yönteminin uygulanması için 20'lik dişin, diş etini patlatıp ağızda görünür durumda olması gerekmektedir. Ağızınızın o bölgesi uyuşturularak hissizleştirilir. Ardından diş hekimi dişi özel aletler ile gevşetir ve çekim işlemi yapılır.
Herhangi bir sinire gelen travma paresteziye neden olabilir. Sinir tutulumuna travma direk olarak iğnenin mekanik olarak temasıyla da meydana gelebilir. Bu türlü bir travma sırasında yani enjeksiyon sırasında veya iğneyi ilerletirken sinire temas edildiği sırada hasta ani irkilme ile bir elektrik çarpması hissi duyar.
YİRMİLİK DİŞ OPERASYONU ÖNCESİNDE NELER YAPMALISINIZ? Rutin ağız bakımınızı yapın: Yirmilik diş ameliyatından önce, dişlerinizi fırçalayın, diş ipi kullanın ve dilinizi temizleyin. Operasyondan sonraki birkaç gün boyunca, bunları çok kontrollü bir şekilde yapabileceksiniz.
Gömülü diş ameliyatlarında, dişin yer aldığı bölge lokal anestezi ile uyuşturulmakta, diş etrafındaki kemik kaldırılarak gömülü diş çekilmektedir. Diş çekim yapıldıktan sonra dikiş atılarak yaranın tedavi süreci başlatılır. Yaklaşık bir hafta ile 10 gün sonra dikişler alınarak tedavi sonlandırılır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri