Bununla birlikte 20 saniyede bebeklerin uykuya dalmasını sağlayacak bir yöntem henüz yoktur. Bebeklerin beslenmesine dikkat edilmesi, bezinin temiz olması ve ılık banyo yaptırılması gibi durumlar daha kısa sürede uykuya dalmalarına yardımcı olabilir.
Uyku öncesi banyo yaptırılması, Gece gündüz ayrımının anlaşılabilmesi için ortamın karanlık olması, Bebek yağı ile baş, boyun, bacaklara ve sırta masaj yapılması uykuya rahatlıklar geçmeye yardımcı olur. Uyku arkadaşı pelüş ayı, bebek vb. uykuya geçişi kolaylaştırıcı olacaktır.
Bebeğiniz yenidoğan ya da ilk 5 ayında ise uyku sorununun temelinde genellikle bebeklerde gaz sancısı yatar. Bebeği besledikten sonra gazını çıkarmanız, sessiz, loş, ılık bir odada sizin sıcaklığınızı hissedeceği şekilde uyutmanız işleri kolaylaştırabilir. Bazen ılık bir banyo sonrası bebek daha kolay uyuyabilir.
ŞŞŞ-PAT YÖNTEMİ
hafifçe pat pat şeklinde vurulması yöntemidir. Bu yöntemin amacı onu sesinizle sakinleştirmektir. Yatağında uyguladığınızda ağlamaya başladığı takdirde omzunuza alıp tekrar devam edebilirsiniz. çıkarsanız bebeğiniz uyanır ve tüm bu sürece tekrar başlamak zorunda kalırsınız.
İlgili 28 soru bulundu
✨Öncelikle ilk 2-3 gün bebeğinizi sallamanın hızını düşürerek sallamaya başlayın. Daha sonraki 2-3 gün 3dk sallayıp 1 dk durabilirsiniz. Ya da sallarken içinizden 10a kadar sayıp, durduğunuzda da yine 10a kadar sayabilirsiniz. Zamanla salladığınız sürelerin durduğunuz sürelerden daha az olmasına dikkat etmelisiniz.
Tracy Hogg'dan Yatır ve Kaldır Yöntemi
Bu yöntemin amacı bebeği mümkün olduğunca az ağlatmak ve kendini güvende hissetmesini sağlayarak uykuya dalmasını öğretmektir. Yatır kaldır yönteminde sabırlı olmak ve uyku eğitiminin kısa bir sürede gerçekleşmeyeceğini unutmamak oldukça önemlidir.
Huysuz bebek nasıl uyutulur? Bebeğinizi besledikten sonra, gazını çıkarmanız ve sessiz, loş ve ılık bir odada sizin sıcaklığınız ile uyumasını sağlamak faydalı olacaktır. Bazı zamanlarda, ılık bir banyo sonrasında bebek daha kolay uyuyabilir.
Banyo yapmak, hikaye okumak, ninni veya şarkı söylemek, sallamak ya da sarılmak gibi üç ya da dört sakin etkinlik içeren gece ritüeli ile ona uyku zamanı olduğunu bildirin. Bebeğinizi uykuluyken onu yatırın. Uykusu varken onu yatırmaya çalışmak, siz olmadan da uyuyakalmasına yardımcı olur.
1-4 aylık bebeklerde ise bu kendini, mızmızlanma, kulaklarını çekiştirme veya gözlerini ovuşturma şeklinde belli eder. Zaten 4. aydan sonra bebek kendi kendine uyumayı öğrenir.
Hafif bir masaj ve rahatlatıcı bir banyo gibi aktiviteler, bebeği uykuya dalmasına katkı sağlayabilir. Emzirme ve Cilt Teması: Anne sütü ile beslenen bebekler uykuya daha rahat geçiş yapabilir. Ayrıca, emzirme sırasında yapılan cilt teması bebeğin güvenlik duygusunu artırarak uykuya dalmasına yardımcı olabilir.
Uyku saatleri: Bebeğiniz aşırı yorgun ya da az yorgun olunca uykuya direnir. Ayakta kalabileceği süreler ve uyku sinyallerine bir arada bakmak faydalı olacaktır. Açlık: Eğer bebeğiniz uyku zamanı zor sakinleştiriliyor ya da uyuduktan kısa bir süre sonra uyanıyorsa, aç yatıp yatmadığını bir kez daha kontrol ediniz.
Bebeğinizle konuşun, sarılın, şarkı, ninni söyleyin ya da kitap okuyun. Yaptığınız bu rutin zamanla bebeğinizin şartlanmasına yardımcı olacak banyo, masaj vs. ile artık uyku vaktinin geldiğini anlayacaktır.
Sallayarak uyutmanın çocuğu sersemleştirdiğini söyleyen Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı Uzman Dr. Oğuz Kadri Cengiz “Çocuğun sallama sırasında algısı düşer. Bu sırada hipnoz olur gibi kendini kaybeden çocuk uykuya geçer. Zaten sallanarak uyumaya alışan çocuk bir süre sonra aktif uykuya geçmekte zorlanır” diyor.
Bu yöntemde sessiz bir ortamda bebeğin uyuması için bırakılması gerekiyor. Bebek ağladığında kısa bir süreliğine kucağınıza alıp iletişim kurmadan sakinleştiğinde tekrar yatağa bırakarak bu yöntemi uygulayabilirsiniz. İki yöntem de desteksiz uyku eğitimi olarak bilinir.
9. aydan sonra bebeklerin yüzde 90'ı gece boyunca deliksiz uyumaya başlar. Beyin geliştikçe geceleri daha uzun uyuyup gündüz 1.5- 3.5 saat süreyle şekerleme uykusu yaparlar. Büyüdükçe şekerleme uykusu sayısı azalır.
Co-Sleep Yöntemi
Bu yöntemde çocuğu asla ten teması ile uyutmuyorsunuz. Sessiz bir odada yatmasını sağlıyor ve uykuya dalana kadar sürekli yanında oluyorsunuz. Ancak hiçbir şekilde bebeğe dokunmamanız ve konuşmamanız gerekiyor. Hatta “şşşş” sesi bile çıkarmamalısınız.
Ve 4-6 ay arasında bebekler uyku eğitimi için hazır olurlar ve geceleri 8-12 saat kadar uyuyabilirler.
Kim West uyku eğitimi metodu, bebeğin tek başına ve güvenle uyumasını sağlamak için kullanılan bir yöntem. Bu yöntemle bebeğinizi uykudan önce emzirmek ve sallamak gibi uyku için alışkanlık haline gelmiş davranışlardan vazgeçirebilir ve onun kendi kendine huzurla uyumasını sağlayabilirsiniz.
Japonya'da ve İtalya'da yapılan deneyler Current Biology dergisinde yayınlandı. Buna göre, bebeğin kucağa alınarak 5 dakika boyunca yürünmesi sonra oturularak kucakta beş - sekiz dakika daha bu şekilde tutulması tavsiye ediliyor. Bebeğin bu süre sonunda yeniden yatırılması öneriliyor.
bebeğinizi kucağınıza alıp tutun • kollarınızda hafif hafif sallayın veya onunla odanın içinde dolaşın • bebeğinizle konuşun, ona şarkı söyleyin veya kulağına birşeyler fısıldayın • emmesi için parmağınızı veya bir emzik verin • karnını veya sırtını hafifçe ovun • içmeye bir şey verin.
Sallama veya sallanma: Bazı bebekler, sallanmak veya sallanarak uykuya dalamak için sakinleştirici bulabilir. Sallanma koltuğu veya bebeği kucakta sallamak, bebeğinizi rahatlatabilir ve uyumasına yardımcı olabilir. Kucaklama ve yakınlık: Bebeğinizin huzursuz olduğu zamanlarda ona yakınlık gösterin ve kucaklayın.
Beşikten alınıp tekrar yatırılma bebek tamamen uykuya dalana kadar sürebilmektedir (Holvoet, 2018). Hogg'un “E.A.S.Y. ” adını verdiği programlı bir metodu da vardır: “E” Eating (Yemek), “A” Activity (Aktivite), “S” Sleep (Uyku), “Y” You (Sen). Her gün bu 4 başlık sırayla uygulanmaktadır.
Uyku terörü genellikle uykuya geçiş sırasında ortaya çıkan istenilmeyen anormal davranışların, fiziksel aktivitelerin ve çarpıntı, terleme, ciltte kızarıklık, göz bebeğinde büyüme gibi belirtilerin kendini göstermesidir.
4 aylık bebek uyku eğitimi
Bebeğiniz bu dönemde uyku / uyanıklık düzenini geliştirmeye başlayabilir. Uykuya dalması ve gece uyandığında yine uykuya devam edebilmesi için önce bebeğin kendi kendine sakinleşme becerisini edinmesi gerekir. 4. aydan itibaren bebekler bu beceriyi edinmeye başlayabilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri