Kur'an-ı Kerim'e göre insan; Allah'ın bizzat kendi eliyle yaratarak ruhundan nefhettiği, maddî ve manevî organ ve cihazlarını düzgün ve dengeli bir şekilde düzenleyerek en güzel sureti verdiği en değerli ve en şerefli mahlûkudur.
İbn Sînâ'ya göre insan beden ve ruhun birleşmesiyle meydana gelmiştir. Bu birleşimden meydana gelen insan, dünyadaki varlıkların en üstünüdür ve bunu sağlayansa onun aklıdır. Ona göre canlı varlıkların en üst seviyesini aklî nefs ya da nefs-i natıka olarak da isimlendirilen insani nefs oluşturur.
Kur'an' da insan, ruh ve bedenden oluşan en güzel varlık olarak tanıtılır, insan akıl, bilgi, irade, düşünme ve düşündüklerini yapabilmesiyle diğer varlıklardan üstündür. Allah onu kendisine kulluk yapması, yeryüzünü imar ve ıslah etmesi için halife olarak yaratarak, dünyadaki her şeyi onun emrine vermiştir.
Bakara, 213; Nîsâ, 170, 174; Yûnus, 57, 108). Nâs sözcüğü kullanılarak verilen mesajların en önemlilerinden biri de şudur: Allah, ayetlerini hep nâsa yani çoğul halinde (toplum halinde) insana açıklamaktadır. Bu anlamda muhatap insan değil, nâs olmaktadır (Örnek ola rak bk. 2/187, 221; 16/44; 17/89; 18/54; 24/35).
Bu, bir âyette; “Gerçek şu ki biz insanı çamurdan alınmış bir özden yarattık.” ( Mü'minûn 23/12.) şeklinde ifade edil- mektedir. Diğer taraftan,“İnsan türünü sudan yaratıp onların arasında soy ve sıhriyyet bağı kuran da O'dur.
İlgili 16 soru bulundu
Kur'ân ve sünnete göre ilk insan ve ilk peygamber Adem'dir.
Apokrif kabul edilen kitaplarda ise Âdem'in, yaratılışın altıncı günü olan cuma gününün ilk saatinde Kudüs'te yaratıldığı nakledilmektedir (bk. J. B. Frey, DBS, I, 112). Yine yahudiler Âdem'in milâttan önce 3761-3760'ta yaratıldığını kabul ederler (bk.
Doğruya yönelme iradesi verildiği gibi eğri ve yanlış yollar da tanıtılmış ve yanlışa gitme serbestiyeti de verilmiştir... Kur'an, bize, ana olarak dört tip insandan bahsetmiştir; Mü'min, Kâfir, Münafık ve Müşrik. Her bir insan tipinin özellikleri detaylı bir şekilde bildirilmiştir.
Bir Kur'an'a iman etmemizi, inanmamızı istiyor, fakat tamamına iman etmemize, yani altı yüz sayfasına yani 6348 ayetin her birine iman etmemizi istiyor. Delil NİSA süresi 150-151 mealen:150 - Onlar, Allah'ı ve peygamberlerini inkâr ederler, Allah ile peygamberlerinin arasını ayırmak isterler.
Âlem-i kebir, insandan başka bütün mahlûkat, kâinat ve içindekilerin hepsine denir. Demek ki Arş, insandan başka bütün yaratılmışların en üstünü oluyor.
Allah (c.c.) insana AKIL nimeti vermiş, düşünmeyi, konuşmayı ve yazmayı öğretmiştir. İnsan; aklı sayesinde, Estetik zevklere, Ekonomik faaliyetlerde bulunma özelliğine, Şehirler ve uygarlıklar kurma kabiliyetine sahip olmuştur.
Felsefe bilimi göre insan, düşünen bir varlık olarak görülmektedir. İnsan her şeyden önce bir canlı organizmasıdır. Bir insanı, diğer canlılardan ayıran şey insanın evrim süresi boyunca dilini değiştirmesi, konuşmaya başlaması, dünyayı kavrayabilmesi ve bu nedenle kavramsal düşünmesi ayırmaktadır.
Hayatın yegane gayesi Allah'ın varlığını birliğini sezmek, O'nun sevgisini kazanmak, O'nun yarattığı biçimde kalmak, hilkate tabi olmak, O'nun istediği gibi yaşamak, yani iyi kulluk etmek, rızasını kazanmak, gerçek insanları ayırt etmek için koyduğu kuralları uygulayarak imtihanı başarmaktır.
İnsan kelimesi, “beşer, insan topluluğu” anlamına gelen ins kökünden türetilmiş olup akıl ve fikir sahibi, konuşarak anlaşan sosyal bir varlık türünü ifade eder (Râgıb el-İsfahânî, Müfredâtü'l-Kur'ân, “ins” md.).
Osmanlı Türkçesi انسان, o da Arapça إِنْسَان (ʾinsān), o da Aramice אבשא, o da İbranice אבוש, o da Akadca nişu (“halk kavmi”) kelimesinden gelmektedir.
SOKRATES: İnsan, sorgulayan hayvandır. PLATON: İnsan, toplumsal hayvandır. ARİSTO: İnsan, düşünen hayvandır. SEPTİKLER: İnsan, şüpheci hayvandır.
Allah bizden yalnız kendisine kulluk etmemizi, hamd etmemizi, yardım beklememizi istiyor. Salih amellerle kendisine ulaşmamızı istiyor. Kendisine asla isyan etmememizi ve itaat etmemizi istiyor. Namaz kılmamızı, zekat vermemizi, oruç tutmamızı, gücü yetenlerin hac etmesini istiyor.
İslamın temel kaynağı olan Kur'an evrenseldir. Yani onun mesajları, kıyamete kadar bütün zamanları kapsayacak ve bütün insanları ve cinleri içine alacak özellik taşımaktadır. Kur'an, herhangi bir coğrafya, zaman ve ırk endişesi taşımaksızın bütün beşeriyeti, karanlıktan çıkarıp aydınlığa ulaştırmak için indirilmiştir.
Kur'ân-ı Kerîm'de altmış beş yerde insan, on sekiz yerde ins, bir yerde de insî geçmektedir.
Kur'an-ı Kerim'de insanın yaratılışıyla ilgili ayetlere baktığımızda; “O, insanı ateşte pişirilmiş toprak kaplar gibi kurutulmuş çamurdan yarattı”(Rahman/14). “Andolsun, biz insanı kuru bir çamurdan, şekillendirilmiş bir balçıktan yarattık” (Hicr/26).
Zâriyât suresi 51/56. ayette yüce Allah; “Cinleri ve insanları, ancak bana kulluk etsinler diye yarattım” buyurmaktadır. Ayette geçen “abd” yani ibadet ya da kulluğun anlamı doğrudan doğruya insan varlığının gayesini teşkil etmekte ve aynı zamanda insanın yapması gerekli olan bir görev olarak zikredilmektedir.
Toprak ismi Kuran'da geçmez.
Bununla beraber, Hz. Âdem'in dili İslami telakkiye göre Arapça, Yahudi ve Hristiyanlara göre ise Aramîce idi. Cennette Arapça, yeryüzüne inince de Süryanice konuştuğu, on iki yazı çeşidi ile 700 dil bildiği de öne sürülmüştür.
Tefsirlere göre Âdem'den önce cinler (bazen hinler de) yeryüzünde yaşıyordu. Bazı bilginler daha da ileri giderek, diğer Âdemlerin daha önceden dünyada yaşadıklarını söylerler.
yaratılan Hz. Âdem ve daha sonra ona eş olarak yaratılan Havvâ ilk insanlardır.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri