Uzman doktorlar kanser gelişmeden önce bu polipleri tespit ederek ortadan kaldırmak için tedavi planı uygulayabilir. Her yaşta görülme riski bulunan kolon kanseri en sık 50 yaşından sonra ortaya çıkar.
Kolon kanserine yol açan risk faktörleri
20 yaş sonrasında da görülebilen kolon kanseri hastaların %90'ından fazlası 50 yaşın üzerindedir. Bu yaştan sonra risk, her 10 yılda bir ikiye katlanır. Ailede, birinci derece yakınlarında kolon kanseri olanlar; kolon kanserli hastaların %20'sinde ailesel geçiş vardır.
Bu veriler ülkemizde bu hastalıkla mücadelenin önemini ortaya koymaktadır. Son yıllarda dikkat çeken kaygı verici gelişme; kalın bağırsak kanserinin (kolon ve rektum kanseri) genç yaşlarda görülme sıklığındaki artıştır. Gözlenen tüm kalın bağırsak kanser vakalarının yaklaşık yüzde 10 kadarı 50 yaş altında gelişmekte.
Kalın bağırsak ve rektum kanseri farklı yaşlarda da ortaya çıkabilmesine rağmen, 50 yaş sonrasında risk artmaktadır. Hastaların %90'ından fazlası 50 yaşın üzerinde olan kişilerdir. Bu dönemden sonra risk, her 10 yılda ikiye katlanır.
Kalın bağırsak kanseri artık daha genç yaşlarda görülüyor.
Artık kolon kanseri için tarama başlangıç yaşı 45 yaşa düşürüldü. 45 yaşından daha önce taramaya başlanılacak durumlar ise; Ailede ve yakın akrabada kolon kanseri varsa, en genç tanı alan hasta yaşından 10 yaş önce.
İlgili 15 soru bulundu
Kolon kanserleri, kolonun iç astarındaki poliplerle başlar. Uzman doktorlar kanser gelişmeden önce bu polipleri tespit ederek ortadan kaldırmak için tedavi planı uygulayabilir. Her yaşta görülme riski bulunan kolon kanseri en sık 50 yaşından sonra ortaya çıkar.
SONUÇ Mide kanseri yirmili yaşlarda oldukça nadir görülen bir hastalıktır.
Gençlerde kolon kanserini; aile öyküsü, bağırsak hastalığı, genetik faktörler, yaşam tarzı ve beslenme gibi alışkanlarda yaşanan değişimler tetikleyebilmektedir. Kolon kanseri tipik olarak yaşlı bireyleri etkileyen bir hastalık olarak düşünülür.
Kolon Kanseri Olan Bir Kişi Ne Kadar Yaşar? Yaşam süresi hastalığın evresine göre değildir, biz yaşam süresini genelde 5 yıllık sağ kalım olarak veririz. Uygun tedavi edilmiş evre I hastalıkta 5 yıllık sağ kalım %90'dır. Evre IV kötü prognozlu hastalıkta 5 yıllık sağ kalım yaklaşık %5'dir.
Bilimsel araştırmalara göre kolon kanseri, 50 yaş üzeri bireylerde daha sık görülür. Ancak ailesinde kolorektal kanser öyküsü bulunan bireylere hangi yaşta olursa olsun risk altında oldukları için düzenli olarak kontrollerini yaptırmaları önerilir. Protein ağırlıklı beslenenlerde de kolon kanseri riski daha yüksektir.
Erken evrede tanı konulup tedaviye alınmış olanlar arasında beş yıllık sağkalım oranı %90'dır. Bazı olgularda düzenli tarama, alınması olası prekanseröz oluşumların ortaya çıkarılmasını sağlamakta ve böylelikle de daha baştan kanser oluşumu önlenmektedir.
Kolon kanseri, her iki cinsiyetten insanlar için insidans ve ölüm oranları söz konusu olduğunda üçüncü sırada yer almaktadır. Ancak erken evrede tespit edilirse tedaviye iyi yanıt veren kanserlerden biridir. Erken teşhis ve tedavi edilirse, hastaların yüzde 90'ı beş yıl sonra hala hayatta olacak.
Kalın bağırsakta başlayan bir kanser türü olan kolon kanserine, her yaşta rastlanmakla beraber genellikle 50 yaş ve sonrası yaşlarda daha fazla rastlanır. Sindirim sisteminin son kısmı olan bağırsakta polip adı verilen kanserli olmayan (iyi huylu) hücreler, kümeler halinde oluşmaya başlar.
Dışkının normal boyutunda değil daha ince bir şekilde çıkması, dışkılama esnasında ağrı, sık tuvalete gitmek ancak tam bir boşalma olmaması ve en önemlisi hemoroid belirtisi zannedilerek teşhisi zorlaştıran dışkıda kan görülmesi kolon tümörlerinin en önemli belirtileridir.
Evre III'de 5 yıllık göreceli sağ kalım yaklaşık %71'dir. Hastaların %22'si bu evrede tanı alırlar. Metastatik Evre IV'de 5 yıllık göreceli sağ kalım oranı %14'lere kadar düşmektedir. Ancak halen bu evresindeki kanser hastaları için de farklı tedavi seçenekleri bulunmaktadır.
Bu nedenle risk olsun veya olmasın düzenli egzersiz yapılması, dengeli beslenme, alkol ve sigara tüketilmemesi önemlidir. Riskli hastaların daha erken olmak üzere; kişilerin, 40 yaşından itibaren kolonoskopi yaptırması önerilir.
Bağırsak kanseri teşhisini koymaya yarayan bir kan tahlili yoktur. CEA ve CA19.9 gibi tümör belirteçleri yükselebilir, ancak bu belirteçlerin teşhiste yeri yoktur.
Sonuç pozitifse, muhtemelen sindirim sisteminin bir yerinde kanama var demektir. Ancak bu mutlaka kanser olduğunuz anlamına gelmez. Gaitada gizli kan testinde pozitif sonuç verebilecek diğer durumlar arasında ülserler, hemoroidler, polipler ve iyi huylu tümörler bulunur.
Karında şişlik 2 haftadan uzun sürüyorsa…
Karında şişlik veya genişleme, yumurtalık kanserinin erken ve bazen de tek belirtisi olabilir. Karında şişlik, hem erkek hem de kadınlarda sık görülen yaşam kaybı riski yüksek olan kolorektal yani kolon ve rektum kanserlerinin belirtisi de olabilir.
Yaş - 50 yaş üzerinde daha sıktır. Anal Siğiller - İnsan papilloma virüsü ile oluşan anal siğiller, anal kanser oluşumuna neden olur. Anal seks - Anal seks yapanlarda anal kanser riski artar. Sigara - Tütün içindeki kimyasal maddeler pekçok kanser türüne yol açabildiği gibi anal kanserede yol açabilir.
En önemli belirtisi hematokezya adını verdiğimiz makattan taze, parlak kırmızı şeklinde kanlı dışkılamadır. Kolon kanserinin başlangıç evresinde karında dolgunluk hissi, hafif ağrı, iştah kaybı, ishal ortaya çıkar. Ayrıca kabızlık olabilir.
Akciğer kanserinde çabuk yorulma, sürekli yorgunluk hissi ve halsizlik de atlanmaması gereken, sık görülen belirtiler arasında.
Kanser aslında erişkin yaş hastalığıdır. Çocukluk yaş grubunda nadir olarak görülür. Çocukluk çağında her yıl yeni kanser görülme sıklığı milyonda 120-130 olarak belirtilmektedir. Ülkemizde de kanser kayıtlarına göre her yıl 2500-3000 yeni kanser tanısı almış çocuk olduğunu öngörebiliriz.
Erişkinlerdeki gibi çocuklarda da kanser meydana gelebilir. Fakat, çocuklarda kanser nadirdir. Çoğu kanser yetişkinlerde gelişir. Tüm kanserlerin ancak %1-2'si çocuklarda görülür.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri