Yağ bezlerinin, strese tepki olarak sebum üretimini tetikleyen P maddesi adındaki maddeyi serbest bırakma özelliğine sahip çok sayıda sinir hücresiyle çevrili olduğunu biliyoruz. Bu nedenle, gerçekten de stres ve akne arasında bir ilişki olduğunu söyleyebiliriz.
Çenede sürekli sivilce çıkması, sürekli strese maruz kalmanın bir sonucu olabilir. Stresli yaşam tarzı, hormonal dengeyi etkileyerek cildin sebum üretimini artırabilir. Bu da çenede sivilce sorununa neden olabilir.
Kortizol hormonu derimizdeki yağ bezlerinin faaliyetini artırarak sebum üretimini hızlan- dırır. Artan sebum miktarı ile cildimizdeki gözenekler dolmaya başlar. Bu da gözenekleri yuva edinmiş bakte- rilerin sayısının artması veya yeni sivilce oluşumunun tetiklenmesiyle sonuçlanır.
3-Stres Cildin Yağlanmasını Artırıyor
Stresli durumlarda kortizol hormonun salınımı artar demiştik. Kortizol ile birlikte yağ bezlerinden daha fazla yağ sentezi yapılır. Cilt daha fazla yağlanır, bunu takiben de ciltteki gözenekler tıkanır ve akne oluşumu artar.
Yoğun stres, cilt dokularındaki sebum dengesini bozmakta ve cildin sürekli olarak sivilce çıkarmasına neden olmaktadır. Stres kaynaklı sivilceler, çene ve alın bölgesine yayılmakta ve kişilerin yaşam kalitesini büyük ölçüde düşürmektedir.
İlgili 28 soru bulundu
Kötü hijyen sivilcelere neden olabilir. A ve E vitamini eksikliğinde sivilce oluşumu gözlemlenebilir.
Aşırı depresyon, stres ve psikolojik sorunlar ile karşılaşıldığı zaman bu durum sivilce oluşumunu da tetikler. Sıcaklık, nemli hava, hava kirliliği ve terleme gibi cilt üzerindeki gözenekler kaplanır ve bakteri oluşumuna neden olur.
Stres ile birlikte artan kortizol hormonuna bağlı olarak ciltte kolajen ve hyalüronik asit sentezi azalıyor. Bunların azalmasıyla birlikte ise ciltte ince kırışıklıklar, çizgiler ve cansız bir görünüm meydana geliyor. Cilt eski canlılığını kaybederek mat ve cansız bir cilt ortaya çıkıyor.
Gereğinden fazla stres ve kortizol hormonu kalp ve akciğerlerin çalışma temposunu bozar. Bunun sonucunda da kalp hastalıkları, felç, yüksek tansiyon ve astım gibi bazı hastalıklar ortaya çıkabilir. Kalp çarpıntınız varsa veya göğsünüzde bir ağrı ve sıkışma hissediyorsanız en kısa zamanda doktorunuza başvurun.
Sivilceler genellikle cildin fazla sebum, yani yağ üretmesi nedeniyle oluşur. Bunun dışında hormonal bozukluklar, aşırı yağlı yiyeceklerin tüketilmesi, stres, kullanılan bazı ilaçların yan etkileri ve yanlış cilt bakımı çenede sivilce oluşumuna sebep olabilir.
Yoğun stres altında kalan kişilerin, cilt sağlığı problemlerine daha yatkın olduğu görülmektedir. Günümüz koşullarında, hemen hemen her insanı etkileyen stresin cilde zararları şu şekilde sıralanmaktadır: Cilt dokularının sebum dengesini bozarak, sivilce ve akne problemlerini hızlandırmaktadır.
Ani sivilce artışı, hormonlarda bir dengesizlik yaşandığının habercisi olabilir. Genellikle ergenlik dönemi, adet öncesi, menopoz döneminde yaşanan hormon değişiklikleri sivilcelenmeye neden olabilir.
Vücutta çıkan sivilceler birçok durumun habercisi olabilir. Özellikle genetik unsurlar, adet dönemi hormonların değişimi, stres, anksiyete, düzensiz beslenme, güneşin zararlı etkileri, çevresel etkiler ya da ilaç kullanımı gibi pek çok unsur nedeniyle sivilce oluşabilir.
Normalde üretilen sebum kıl köklerinden ve gözeneklerden cilde geçer. Ancak fazla sebum gözenekleri tıkayarak sebum geçişini bloke edebilir. Foliküller tıkandığında, ciltte bulunan bakteriler foliküllerin içinde büyümeye başlar. Bunun sonucunda iltihap ve sivilce büyümesi gelişir.
Stres reaksiyonunun üçüncü aşamasında vücut tükenme durumu yaşayabilir. Etkili şekilde baş edilemeyen ve üstesinden gelinemeyen stres kaynakları arttığında vücudun uyum kapasitesi azalır ve alarm aşamasındaki tepkiler sürekli hale gelerek kronik stres tablosuna neden olur.
Panik, nefret ve kırgınlık gibi duygular kalbi yorar
Kaygı ve stres anında kalp ritmi de artar ve vücuda daha fazla kan pompalanmaya başlanır.
Devam eden stres ile kalbin kanı vücuda pompalamak ve dolaştırmak için, artan kan basıncına karşı koymak için daha fazla çalışması gerekir. Kan basıncındaki dalgalanmalar ve yükselmelerle, kalp krizi veya felç geçirme riskiniz artar. Kronik stres depresyon, anksiyete, demans ve Alzheimer hastalığı ile ilişkilidir.
Kirlilik Çevre ve hava kirliliği, ağır metaller, partikül maddeler cildi etkileyebilir. UV ışınları Zararlı UV ışınları da hassas cildi etkileyebilir. Sıcaklık Sıcak veya soğuk havalar, rüzgar, nemli veya kuru hava, klima, mevsim değişimi hassas cildi tetikleyebilir.
Sempatik sinir sisteminin aşırı çalışması sosyal etkileşim veya stresin bir sonucu olarak yüzde yoğun kızarıklık patlamalarına neden olur. Bazı hastalarda aşırı terleme (hiperhidrozis) ile bağlantılı olarak yüzde kızarma gelişebilir, ancak çoğu zaman bu durum izole bir problem olarak ortaya çıkmaktadır.
Hormonal sivilce, hormon düzeylerindeki dalgalanmalar nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Özellikle testosteron ve östrojen hormonlarında görülen değişimler, hormonal sivilce oluşumunun kaynağı olarak görülmektedir. Hormon düzensizlikleri nedeniyle yağlanan cilt, sivilce oluşumuna açık bir hale gelmektedir.
Geçmeyen sivilce sebeplerinin birbirinden farklı etkenler olduğunu söylemek mümkündür. Genel olarak sivilce sorunu; stres, düzensiz beslenme ve hormonal değişikliklerden ileri gelir. Ancak uzun süre geçmeyen sivilceler söz konusuysa bu durumun ciddi bir sağlık sorununa işaret ediyor olma ihtimali olabilir.
Stres önemli bir tetikleyicidir. Stresin sebum üretimini arttırdığı düşünüldüğünden, çok fazla baskı ve stres altında olduğumuzda çoğumuz akne atakları yaşarız. Ve sivilceler bizi daha da strese sokar, bu yüzden bu bir kısır döngüye dönüşebilir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri