'Diş teli için yaş sınırı var mıdır? ' sorusunun kısa cevabı hayır yoktur. Günümüzde, devamlı gelişen teknoloji ile erişkin hastalara geçmişe göre oldukça konforlu ortodontik tedavi imkânı sağlamak mümkün olmaktadır. Bu, her türlü diş teli – ortodonti tedavisi her yaşta yapılır anlamına gelmemelidir.
Artık günümüzde ortodontik tedavi için çocuk, genç ya da yetişkin olmak farketmiyor.
Her yaşta diş teli takılabilir. Hastalarımızda genelde 'ben 30 yaşındayım tel takamam' gibi ön yargı olabilmektedir. Halbuki diş teli tedavisinin yaşı yoktur. Yeterki hastanın sistemik durumu ve diş ile dişi çevreleyen diş eti, kemik gibi dokular sağlam olsun.
Bu dişler, genellikle arka kısımlarda bulunan ve ağız hijyenine ulaşılması zor olan dişlerdir. Bu nedenle, yeterli temizlik sağlanamazsa, dişlerde çürük oluşma riski artabilir. Eğer 20'lik dişler çene yapısına uygun şekilde çıkmazsa, çevresindeki dişlere baskı yapabilir.
Diş teli tedavisinin ortalama uygulama süresi 1 ila 3 yıl olsa da bazı hastalarda daha uzun süre tedavi uygulanması gerekebilir. Tedavi sonrası bazı hastalarda en az 6 aylık süre boyunca retainer adı verilen destek retansiyon aparatları kullanılması gerekebilir.
İlgili 25 soru bulundu
Tedavi sırasında her iki haftada bir plakların değiştirilmesi gerekmektedir. Bu nedenle diğer diş teli uygulamalarından daha maliyetlidir. Şeffaf plak tedavi ücreti çift çene için 30.000 TL ile 50.000 TL arasında değişmektedir.
Diş teli takıldıktan sonra dişler, 2-3 aylık zaman dilimi beraberinde hareket etmeye başlar.
20'lik dişlerin çıkması bazen gecikebilir. Kimi zaman 30'lu yaşlarda ve hatta daha sonra bile çıkabilir.
Genelde 18 yaş ile 30 yaş arası sürede çıktıkları kabul edilen yirmilik dişler 50 hatta 70 yaşında bile çıkış sinyali vermeye başlayabilir. Yirmilik diş çıkış sürecinde zaman zaman diğer dişler tarafından engelle karşılaşır ve çene kemiğine gömülü olarak kalır.
20'LİK DİŞİN ZARARLARI
Bazı yirmilik dişler kısmen görünse bile bazen tamamen gizli kalabilmektedir. Yirmilik dişler çene içinde ters veya yatay büyüyebildikleri için, diş yapısını bozar ve diğer dişleri çarpıtır.
Bu tutarda yaklaşık 1500 tl civarındadır. Yani sağlık bakanlığı tedavi ücretini karşılıyorum dediği diş teli fiyatının aslında sadece işçiliğini karşılamaktadır. Yani toplam tedavi tutarı üzerinden yaklaşık % 50 indirim uygulamaktadır. Buda sadece 18 yaşından küçük hastalar için geçerlidir.
Türk Diş Hekimleri Birliği (TDB)'nin belirlediği 2023 yılı ortodontik tedavi taban fiyatlarına göre, Çift çene diş teli tedavileri 15.000 TL ile 25.000 TL aralığında, tek çeneye uygulanan tedaviler ise 12000 TL ile 18.000 TL aralığında değişmektedir.
Dişlerinde çapraşıklık, düzensiz dizilim ve benzeri sorunlar olan çocuk, genç veya yetişkin herkes diş teli tedavisi yaptırabilir. Dişe tel takma işleminde, üst yaş sınırı yoktur. Bu nedenle, “diş teli kaç yaşına kadar takılır” sorusundan ziyade, “kaç yaşından itibaren takılır” sorusuna odaklanmakta fayda var.
Ortodontik Tedavi İle Ameliyatsız Yüz Estetiği
Geliştirilen yeni teknolojiler sayesinde artık yüz estetiğine çok büyük oranda katkı sağlanabiliyor. Yüz simetrisi bozulmuş, profil görüntüsü sorunlu olan, özellikle alt çenesi önde olan kişilerde eğer uygun ise ortodontik tedavi ile ameliyatsız yüz estetiği yapılmaktadır.
Tıp terminolojisinde retrognati inferior olarak bilinen alt çene geriliğinin tam tersi olan üst çene geriliği ise prognati superior olarak adlandırılır. Profesyonel olarak teşhis edilen çene geriliği, uzman doktor tarafından ortodontik ve cerrahi işlemlerle düzeltilebilir.
Diş teli tedavisinde bilinen en büyük yanlışlardan biri de diş telinin dudak şeklini değiştirdiği düşüncesidir. Takılan tel dudak şeklini bozmaz tam aksine dudak şeklini onarır.
Yirmi Yaş Dişleri, çenenin her iki tarafının en sonundaki üçüncü büyük azı dişleridir. Ağızda çıkan en son dişler olduğundan ve genellikle 16 ila 20 yaş arasında çıktığı için bunlara akıl dişi de denmektedir.
Eğer diş hekiminiz yirmilik dişlerinizin çekilmesini tavsiye ediyorsa panik yapmayın. Dişinizi çektirdikten sonra eski halinize geri döneceksiniz. Aslında, üçüncü büyük azı dişleri (yirmilik dişler) ağız sağlığınızı etkilemeye başladığında bunları çektirmek, verebileceğiniz en doğru karardır.
Toplamda 32 tane olması gereken yetişkin dişlerinin (ana dişler) 28 tanesi çocukluk ve erken ergenlik döneminde tamamlanmış olur. Kalan 4 adet büyük azı dişi ise alt ve üst çenede en arka kısımda yer alan yirmilik dişlerdir.
Gömülü 20'lik dişler, ilk etapta bir belirti vermediğinden yalnızca doktor kontrolünde fark edilir. Ancak diş eti altında gelişmeye başlayan 20'lik dişler, zamanla kendini hissettirmeye başlar. Diş etlerinde oluşan kırmızılık ve şişlik en sık hissedilen belirtiler.
Ağrımayan 20'lik Diş Çekilir mi? Eğer 20'lik yaş dişinde herhangi bir ağrı ya da sızı yoksa çekilmesi için bir süre beklenebilir ancak bu durum kişiden kişiye göre değişir. Diş hekim kontrollerini bu aşamada aksatmamakta yarar olacaktır. Diş hekimi uygun görürse dişi çekebilir ya da bir süre daha bekleyebilir.
Gömülü 20 lik dişlerin çıkarılmaması ciddi sağlık sorunlarına neden olabilir. Bu durumun nedeni, gömülü dişin etrafındaki diğer dişlere, çene kemiğine ve yumuşak dokulara zarar verebilecek olmasıdır. En yaygın sorun, dişin etrafındaki dişlere baskı yapmasıdır.
Diş tellerinin ve ortodontik kuvvetin sebep olduğu bu ağrı geçici bir ağrı, 7 ila 10 gün içinde sona erecek, ancak bu sırada hayat kalitenizin yükselmesi ve ağrıya bağlı rahatsızlık hissini ortadan kaldırmak için doktorunuzun önerdiği bir ağrı kesiciyi kullanabilirsiniz.
Diş Teli Neden ilk Üste Takılır? Diş telinin önce üst dişlere takılmasının sebebi kişinin diş tellerine daha rahat alışmasıdır.
Diş teli takarken ya da takıldıktan sonra ağrı olması oldukça normal bir durumdur ve genellikle birkaç gün içinde azalır. Ancak, ağrı şiddetliyse veya uzun sürerse, Başakşehir Ortodontist hekimlerimize danışabilirsiniz.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri