Yunus Emre (1238-1320) - 200 Türk lirası Medrese eğitimi gören Yunus Emre ayrıca; Arapça ve Farsça öğrenmiş, İran ve Yunan mitolojisiyle ilgilenmiş ve tasavvuf tarihini incelemiştir. Yanında yetiştiği Tapduk Emre'nin düşüncelerini halka anlatmak amacıyla Anadolu'da uzun süre seyahat ettiği bilinir.
En büyük kâğıt para olan 200 liralık banknotun arkasında halk ozanı Yunus Emre'nin portresi yer alır. 20 liralık banknotun arkasında Türk mimarisine yön veren Mimar Kemaleddin'in portresi bulunur. 50 liralık kâğıt para, kadın portresi bulunan tek banknotumuzdur.
Buhurizade Mustafa Efendi (Itri) - 100 Türk Lirası
Kaynaklarda doğum tarihi 1640 olarak kaydedilen Buhurizade Mustafa Efendi (Itri), Klasik Türk müziğinin kurucusu olarak kabul edilmektedir.
Dr. Aydın Sayılı, 10 TL'de Prof. Dr. Cahit Arf, 20 TL'de mimar Kemalettin, 50 TL'de Fatma Aliye, 100 TL'de Buhurizade Mustafa Itri Efendi, 200 TL'de Yunus Emre resimleri yer alıyor.
200 Türk Lirası (72 x 160 mm)
Arka yüzünde ise Yunus Emre'nin bir portresi yer almaktadır. Kaynaklarda; 1238 – 1320 yılları arasında yaşadığı belirtilen Yunus Emre, Anadolu'da Türkçe şiirin öncüsü olan mutasavvıf bir Türk halk şairidir.
İlgili 19 soru bulundu
Fatma Aliye Topuz ya da bilinen ismiyle Fatma Aliye Hanım, ilk Türk kadın romancısı.
Yunus Emre (1238-1320) - 200 Türk lirası
İslam tarihinin en büyük bilgelerinden biri olan Yunus Emre; yaşatmış olduğu Vahdet-i Vücud isimli inanış tarzıyla, Kuran'ın özüne inerek, tek olan yaratıcının sırlarını kavramaya ve kavratmaya çalıştı.
Ülkemizde banknot basma ve ihraç yetkisine sahip olan Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM), bu yetkiyi tek elden ve süresiz olarak Merkez Bankasına devretmiştir. Türkiye'de banknotların tasarım ve basım işlemi, Merkez Bankası bünyesindeki Banknot Matbaası Genel Müdürlüğü tarafından gerçekleştirilir.
Aydın Sayılı, 10 TL'nin arka yüzünde matematikçi Ord. Prof. Dr. Cahit Arf, 20 TL'nin arka yüzünde Mimar Kemaleddin, 50 TL'nin arka yüzünde edebiyatçı, felsefeci Fatma Aliye Hanım, 100 TL'nin arka yüzünde bestekar Itri, 200 TL'nin arka yüzünde de Yunus Emre portreleri bulunacak.
Paramıza, Merkez Bankası Başkanı ile birlikte Yardımcılarından biri imza atabiliyor. Mikroskopla bakınca, bir de Merkez Bankası'ndaki üçüncü kişinin gizli imzasını farkediyoruz.
Fatma Aliye 1862'de İstanbul'da doğdu. İlk olarak kariyerine 1889'te George Ohnet'in “Volonté” adlı romanını “Meram” adıyla Türkçe'ye çevirerek başladı. Bu çalışmasında “Bir Hanım” rumuzunu kullanan Aliye; felsefe, yaşam öyküsü ve roman türündeki diğer yapıtlarında "Mütercime-i Meram" rumuzunu kullanmayı tercih etti.
Fatma Aliye Topuz ya da bilinen ismiyle Fatma Aliye Hanım, ilk Türk kadın romancısı.
200'lik banknotun arkasında Yunus Emre'nin resmi vardır. Yunus Emre, ülkemizin en büyük ozanlarından biridir. Kaynaklarda Yunus Emre ile ilgili Anadolu'ya göç eden ozanlardan olduğu ve 1238 tarihinde doğduğu belirtilmektedir.
Böylesi bir “sevelim sevilelim” işte. Banknotumuzda yazan. Bunun gerçek bir kayyumiyet ve hayatiyet içre tam bir kâmil / safiyane nefis olmasının anlamına varanlar “sevelim sevilelim” sözünü gönül banknotlarına yazdırmışlardır çoktan.
Tasarım. Barış Kara tarafından tasarlanan 1 liranın ön yüzünde; Değeri, ay yıldız, basım yılı ve Rûmî motifi yer almaktadır. Arka yüzünde ise Türkiye Cumhuriyeti yazısı ve Mustafa Kemal Atatürk portresi bulunmaktadır.
Tasarım. 160 x 72 milimetrelik büyüklüğü ile en büyük Türk banknotu olan 200 TL mor renktedir. İlk tertip diğer banknotlar gibi ön yüzünde Atatürk portresi taşımaktadır. Portreyi çevreleyen mavi ay yıldız motifi ve turuncu renkte sekizgen şekil barındırmaktadır.
500 TL'LİK BANKNOT ÇIKACAK MI? 02.08.2022'de gerçekleşen Cumhurbaşkanlığı Kabine Toplantısı sonrası soruları yanıtlayan dönemin Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, 10 TL'lik madeni para ve 500 TL'lik banknot basılacağı iddialarının gerçeği yansıtmadığını açıkladı.
Türkiye'de para basma işlemini Merkez Bankası kontrol eder ve para insanların isteklerine göre basılamaz. Neden? Çünkü devletler, uluslararası dolaşıma para sokabilmek için bir karşılık göstermek durumundadır. Bu karşılıkta devletin hazinesinde bulunan altın rezervi ile doğru orantılı olmak zorundadır.
Bu noktayı hesap etmeden para basmak, enflasyon artarken hükümet gelirlerinin düşme riskini de beraberinde getirmektedir. Özetle, sadece TL kredilerine dayalı olarak yaratılan para, üretimden bağımsız olduğu ve herhangi bir limiti olmadığı için enflasyonist olmaktadır.
200 TL'NİN ARKASINDA KİM VAR? 200 TL'nin arkasındaki resim Yunus Emre'ye ait. 200 TL'nin arkasındaki kişi Yunus Emre'dir. Türk tasavvuf şiirinin en önemli temsilcisi Yunus Emre hakkında çok az şey biliniyor. Hayatını 'Erenler' makamına ulaşmak için adadı.
Nisan 2022'de 200 TL'nin tedavüldeki sayısı 638 milyon adedi geçti. Ağustos 2022'de sayı 803 milyon adede çıktı. Aralık 2022'de tedavüldeki 200 TL'lik banknot sayısı 967 milyona dayandı. Şubat 2023 itibarıyla 200 TL'lik banknot sayısı 1 milyar adedi geçerken, piyasa büyüklüğü de 200 milyar TL'yi aşarak rekor kırdı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri