Aynı zamanda her insan dışkısı toprağa karıştığında Dünya Sağlık Örgütü'nün (WHO) kuralları ihlal edilmektedir. Buna göre teorik olarak bebek bezlerini de ayrıştırmadan çöpe atmak SAĞLIKSIZ ve İLLEGAL bir işlemdir.
Yenidoğan döneminde 2-3 saatte bir defa bez değişiminin yapılması gerekir. 6 aydan sonra ise ortalama 3-4 saatte bir bez değişiminin yapılması yeterli olabilir. Yine de saatlere bağlı kalmadan bebeğinizin rahatsız olduğunu fark ettiğiniz her an altının temiz olup olmadığını kontrol etmeniz oldukça önemlidir.
Bir bebeğin altının günde ortalama günde en az 6-7 kez değiştirilmesi gerekebilir. Hatta yenidoğan döneminde ı bebeklerin daha sık kaka yapıyor olmasından bu sayı fazlalaşabilir.
Beslenme ile barsak hareketleri artacaktır; bu nedenle beslenme sonrasında bebeğinizin altını değiştirmeniz gerekebilir. Bebeğin altını ıslak pamukla silebilir, çok kirli ise yıkayabilirsiniz. Hazır silme bezleri, yolculuklarınızda pratik olacaktır. Bebeğin cildi çok hassastır.
1. gün: Bebek ilk 12-24 saatinde ilk bezini ıslatır. 2. gün: Günde en az 2 adet ıslak bez beklenir. 3-5 gün: Günde en az 3-5 ıslak bez beklenir. 6. gün ve sonrası: Bebeğin günde en az 6-8 bez ıslatması gerekir.
İlgili 45 soru bulundu
Bebeğin doğum sonrası ilk 12 ila 24 saat içinde yıkanmasını ideal olarak önerilmektedir. Bu süre zarfında bebek, doğal olarak anne sütü ile beslenmeye başlar ve dış dünyaya uyum sağlamaya başlar.
Yenidoğan döneminde bebeğin altının kuru tutulması için sık olarak altının değişmesi gerekir. Gece beslenme sırasında bebeğinizin altını değiştirmeye gerek yoktur.Uykuda kaka yapmazlar uyanıp da kaka yaparsa altını değiştirmeniz gerekir.
Üç saatte bir 15 dakika süreyle beslenen bir bebek, memeyi boşaltır. Sonraki üç saat içerisinde meme yeniden süt dolmuş olur.
Yenidoğan bir bebek 3 saatten fazla aç kalamaz.
1-6 ay arası bir bebek için aç kalabileceği maksimum süre 4 saattir. 6 aydan büyük bebekler ise en fazla 6 saat aç kalabilir. Ki bu sürelerle aç kalan bebekler muhtemelen çok ağlayacaklar, yorgunluktan uyuyakalacaklar ve kısa sürede tekrar uyanacaklardır.
Bebeğin beslenmesi ile bilirubinin vücuttan atılımı hızlanır. Sarılık olmuş yeni doğan bebekler günde 8 ile 12 kez aralığında mutlaka emzirilmelidir.
Bebeğin ilk ay en az 600 gr kilo alması, günde en az 5-6 defa altını ıslatması, doğumdan sonraki 10. günde ise doğum kilosuna ulaşmış olması bebeğin aldığı sütün yeterli olduğunu gösterir” diyor.
1 numara bebek bezi çeşitleri oldukça fazladır. Bu çeşitlilik kalite bakımından da farklılık gösterir. Numara olarak değişiklik gösterse de yeni doğan için bir numara idealdir ve ilk altı ay kullanıma müsaittir.
Bezi konulmadan önce;
Eğer bir silmede temizlenmediyse, bir tampon alarak aynı şekilde yukarıdan aşağıya doğru bir kez daha silinir. Daha sonra makatı ve poposunun yanları da silinerek, kirli bez bebeğin altından alınır. Temiz bezi konulmadan önce bebeğin altı tülbentle ve yumuşak hareketlerle kurulanır.
Doğumdan sonraki ilk dakikalarda bebeğin idrar yapması aslında gayet iyi bir göstergedir. Eğer bir bebek hayatının ilk 24 saati hiç idrar yapmadıysa bu böbrek hastalıklarının bir bulgusu olabilir.
Bebeğinizin cildi ortalama ilk 6 ay gelişim süreci içerisinde olacağı için ıslak mendil seçimini de yenidoğan bebeklere uygun hassas cilde özel olacak şekilde yapmalısınız. İlk 6 aydan sonra yenidoğan ıslak mendilini kullanmaya devam edebilirsiniz. Bebeğiniz için bir zararı olmayacaktır.
1-3 ay aralığındaki çocukların vücut ölçüleri, kiloları ve ergonomik yapıları göz önünde bulundurularak uygun boyutlarda üretilen 2 numaralı seçenekler güvenle kullanılır. Farklı markaların tasarımları arasında karar verme güçlüğünü aşmak için pek çok modeli deneyimleyerek seçiminizi yapabilirsiniz.
2 aylık bebeklerin beslenme sıklığı ortalama 2-3 saatte birdir. 3 aylık bebeklerin emzirme sıklığı yaklaşık 3-4 saatte birdir. 4 aylık bebekler 3-4 saatte bir emzirilme ihtiyacı duyabilir. 5 aylık bebekler de 3-4 saatte bir beslenebilir.
Bebeğin Doymadığını Düşündüren Durumlar
Bunlar arasından öne çıkanlar; bebeğin emme isteğini sıklıkla tekrarlaması, emme süresini ya kısa ya uzun tutması, parmağını emmesi veyahut ağlamasıdır.
1 Aylık Bebek Gelişim Tablosu
Bu tabloya göre 1 aylık kız bebeğin boyu, en düşük 50 cm. en yüksek 59 cm olmalı ve kilosu 2950 gr. ila 5400 gr. arasında olması beklenir. 1 aylık erkek bebeklerin ise boyu 51 ila 60 cm. aralığında, kilosu ise 3000 gr. ila 5750 gr. arasında olması gerekir.
Göğüslerim çok yumuşak, bu sütümün olmadığı anlamına mı geliyor? Göğüslerin yumuşak olması sütün yetersizliğini göstermez. Bebeğinizi düzenli olarak emzirin.
Bebeğiniz normalden daha az miktarda ya da koyu renkli kaka yapmaya başladıysa bu yeterli süt alamadığı anlamına gelir. Aynı şekilde daha az çiş yapması da bebeğin beslenemediğinin bir göstergesidir. Yeterli süt olmaması ya da sütün kesilmeye başlamasının en doğru işaretlerini bebeğinizden alabilirsiniz.
Yağlı anne sütü ise biraz daha zaman sonra gelmeye başlar.Bebeğiniz emmeye devam ettikçe sonlara doğru süt daha yağlı ve yoğun kıvamlı bir hal alır. Anne sütünün yağlı olması sizi korkutmamalı çünkü bebeğiniz anne sütünden yeterince yağlı kısımları alamazsa tam olarak doyduğunu hissetmez.
Bebekler genellikle yatarken veya kucakta otururken en kolay kaka yaparlar. Bebeklerin dışkısının atmasını kolaylaştırmak için, bebekleri dik pozisyonda tutabilirsiniz. Bu pozisyonlar onlar için en rahat ve doğal olan pozisyonlardır.
Bebeğin bu durumdan rahatsız olduğunu anlarsanız durun ve daha sonra tekrar deneyin. Sıcak banyo, bebeğin dışkısını daha kolay atmasına yardım edebilir. Ayrıca banyo sırasında onun karnına masaj yapmak da faydalı olabilir. Anüsün dış tarafına krem veya vazelin sürmek de onun kakasını yapmasını kolaylaştıracaktır.
4. “Bebeğin her yemekten sonra kaka yapması, sindirim sisteminde bir sorunun işaretidir.” Yanlış. Çocuklarda dışkılama sıklığı çocuktan çocuğa değişiklik gösterir. Çocuk yemeğini ağzına aldığı andan itibaren sindirim sistemi aktive olur.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri