Hopa, Karadeniz Bölgesi'nin en son şeridinde bulunan bir sahil ilçesidir. Sahili boyunca yeşili maviyle buluşturan ilçe, huzur dolu bir tatil için en bakir yerlerden biri. Kamp yapmayı sevenler tarafından tercih edilebilecek uygun bir rota olan Hopa, eşsiz manzaralara sahiptir.
Hopa ilçesi, kuzeydoğuda Kemalpaşa ilçesi, doğuda Borçka ilçesi, güneydoğuda Murgul ilçesi, güneybatıda Arhavi ilçesi ve kuzeybatıda Karadeniz'le çevrilidir. Hopa nüfusunun büyük bir bölümünü Lazlar, Hemşinliler ve Rize göçmenleri oluşturur.
Hemşinceyi Türkiye'de sadece Artvin Hopa Hemşinlileri konuşur.
Hopa Karadeniz Bölgesinin doğu bölümünde yer alır. İlçemiz doğusunda Gürcistan Cumhuriyeti, Batısında Arhavi ilçesi Güneyinde Borçka ilçesi ve Kuzeyinde Karadeniz vardır. İlçemiz Sarp Sınır Kapısına 18 km İl merkezine 64 km. uzaktadır.
İlgili 40 soru bulundu
35 kilometre kıyı bandı bulunan Arhavi ve Hopa ilçelerinde, yazın deniz turizmi yoğun bir şekilde yaşanmaktadır. Özellikle 2 kilometrelik plajı bulunan Hopa/Kemalpaşa Beldesi'nin, Doğu Karadeniz Bölgesi'nin en güzel plajlarına sahip olması nedeniyle, bir çekim merkezi konumundadır.
Hopa'dan hediyelik eşya olarak magnet, anahtarlık, açacak, kupa, bardak, kemençe, taki, peştemal gibi yöreye özgü ürünler alabilirsiniz.
3. PLANLAMA ALANININ BULUNDUĞU İLÇENİN SOSYAL VE EKONOMİK YAPISI Hopa, il genelinde nüfus artış hızı en yüksek olan ilçe konumundadır. İlçenin toplam nüfusu 34.852'dür. İlçe merkezi nüfusu 19.748, köy nüfusu ise 15.104'dür.
Hopa (Gürcüce:ხოფა, khopa; Hemşince: Xopa; Lazca: Xopa), Türkiye Cumhuriyeti'nin Karadeniz Bölgesi'nde bulunan Artvin iline bağlı bir ilçe ve ilçenin merkezi olan kasabadır.
Hopa Havalimanı (Batum Havalimanı), Gürcistan'ın güneybatısında bulunan Acara Özerk Cumhuriyeti'nin başkenti ve Karadeniz kıyısında bir şehir olan Batum'a hizmet veren havalimanıdır. Batum'un 2 km güneyinde, Hopa'nın ise 20 km kuzeydoğusunda yer alan havalimanı Gürcistan'ın operasyonda olan üç havalimanından biridir.
Artvin il nüfusunu Gürcüler, Hemşinliler, Ahıska Türkleri ve Lazlar oluşturur. Millî parklarıyla ünlüdür. Şavşat ilçesinde bulunan Karagöl Sahara Millî Parkı içerisinde bulunan Şavşat-Karagöl ve Borçka-Karagöl turistik yerlerden bazılarıdır.
Lazlar (Lazca: Lazepe (çoğul), Lazi (tekil) Güney Kafkas dillerinden Lazca konuşan ve Türkiye ve Gürcistan'ın Karadeniz kıyısındaki bölgelerinde yaşayan bir etnik gruptur. çok küçük bir Ortodoks azınlık Batum'da.
Artvinliler çoğunluğu kıpçak türküdür, geri kalanı laz gürcü az miktarda hemşin ve poşa milletinden oluşur. Artvin kürt nufusunun en az olduğu ilk 10 şehre girer.
Hopa'da mutlaka görülmesi gereken yerler arasında; Hopa Limanı, Çamburnu Tabiat Parkı, Hopa Çarşı, Orta Hopa Camii, Sarp Sınır Kapısı ve Hopa Eski Evler bulunmaktadır. İlçe merkezine 2 kilometre uzaklıkta yer alan Hopa Limanı, Doğu Karadeniz turizmi açısından büyük bir öneme sahiptir.
Hopa – Sarp sınır kapısı arası 18 km. Kapıda yurt dışı çıkış mührü ödüyorsunuz, 5 dakikada Türkiye'den çıkış işlemleriniz gerçekleşiyor. 5 dakikada Gürcistan tarafında giriş işlemleri sürüyor. Sınırı geçtikten sonra Batum minibüslerine binebilirsiniz.
Kars - Hopa arası toplam 201 kilometre.
Artvin iline bağlı olan ve nüfus açısından en kalabalık ilçesi Artvin Merkez ilçesidir. Merkez ilçesinin ardından en kalabalık ilçesi Hopa ilçesi gelir. Ayrıca en az nüfusa sahip olan ilçesi ise Artvin Murgul İlçesidir.
Geçmişte Çoroksi, Çorok, Kollehis ve Klarceti, Osmanlı Döneminde ise Livane olarak bilinen Artvin'in bu ismini nereden aldığı ve hangi tarihten itibaren kullanıldığı tam olarak bilinmemektedir.
i. (Fr. haut-parleur) Elektrik enerjisini sese çevirmeye ve bu sesi istenen yüksekliğe çıkarmaya yarayan âlet.
Çepniler - Artvin Hopa'da Çepni Boyunun yerleştiği ve Türk... | Facebook.
1509 yılında Yavuz Sultan Selim Hopa ve yöresini Osmanlı İmparatorluğuna katarak, Rum-Pontus hükümdarlığına son vermiş ve Batum'daki Gonye kalesini fethederek Hopa'yı Gonye Sancağına bağlamıştır. Adını ise Acemce Güzel anlamına gelen "Hop" koymuş "Hop" zamanla Hopa'ya dönüşmüştür.
Türkiye Lazları, Türkiye'nin kuzeydoğusunda yaşayan yerli bir etnik gruptur. Ağırlıklı olarak Rize'nin Pazar, Ardeşen, Fındıklı ve Çamlıhemşin ilçelerinde, Artvin'in Arhavi, Hopa, Borçka ve Kemalpaşa ilçelerinde yaşarlar.
Artvin ve çevresinde sıklıkla tüketilen yöresel yemekler arasında kuymak, kalaco, kaygana, yoğurtlu silor, mısır ekmeği, hamsili ekmek, cevizli kete, laz böreği, karalahana sarması, turşu kavurması, şalgam pancarı, hamsili pilav, benekli alabalık ve cağ kebabı yer almaktadır.
Milli parklar, tabiat parkları, tabiatı koruma alanları ile Türkiye'nin ilk ve tek biyosfer rezerv alanı Camili, bu çeşitliliği sağlayan etkenler arasında." Göktürk, Artvin'deki hayvan türleri içerisinde yaban keçisi, bozayı, çengel boynuzlu dağ keçisi ve vaşağın ön plana çıktığını dile getirdi.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2024 Usta Yemek Tarifleri