Kira kontratı yok ise kira kontratından dolayı mal sahibi ile aralarında çıkabilecek her türlü sorumluluğun kendisine ait olduğuna dair yazılı beyan ile birlikte ikametgah senedi Güvence bedeli ve damga vergisi tahsil edilir. Enerji kesik ise açma bedeli tahsil edilir.
Su abonelik açtırma işlemi için kira sözleşmesi şart mı? Kira sözleşmesi şart değildir. Ancak kira sözleşmesi yoksa tapu kaydı, ikametgah ya da lojman tahsis belgesi olması gerekir.
Kira sözleşmesinin yazılı olması şartı aranmadığından dolayı kontratın bulunmadığı durumlarda dahi kira sözleşmesi bulunabilecektir. Kiracı hukuka aykırı olarak tahliye edilemeyecek, haklarını kullanması engellenemeyecektir.
Kontratsız Kiracı Hakları Nelerdir? Kontratsız kiracı, tıpkı normal bir kira ilişkisinde olduğu gibi Türk Borçlar Kanununda kiracıya tanımlanmış tüm haklardan yararlanma hakkına sahiptir. Zira kira ilişkisinin kontratlı (yazılı) veya sözlü olarak düzenlenmesi kazanılmış haklar bakımından bir farklılık arz etmez.
Kira sözleşmeleri yazılı veya sözlü olarak yapılabilir. Sözleşmenin yazılı veya sözlü olması arasında fark bulunmaz. Bu sebeple de kiraya verenle kiracı arasında yapılmış olan yazılı bir sözleşme yoksa da kiracının tahliye edilebilmesi için kanuna göre hareket edilmek zorundadır.
İlgili 30 soru bulundu
Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Türk Borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesinin yazılı bir şekilde yapılması zorunlu olmasa da herhangi bir sorun yaşanması halinde, evi kiralarken uzlaştığınız şartların kanıtlanması gerekir. İşte, yazılı kira kontratı da tam olarak bunu sağlar! Ne de olsa söz uçar, yazı kalır!
6 aylık kira döneminin bitiminden en az 3 ay önce kiracıya ihtar çekilmesi suretiyle dönem sonunda tahliye davası açılarak kiracı çıkarılabilir. 10 yıllık kiracıya gönderilmesi gereken ihtarnamede, durum açık bir şekilde belirtilmeli ve tahliye talep edilmelidir.
Ancak getirilen yasal düzenleme ile 11.06.2022 – 01.07.2024 tarih aralığında yenilenen kira sözleşmelerinde geçerli olmak üzere kira artış oranı en fazla %25 olabilecektir. Yani ev sahibi %25 üzerinde kira artışı yapamayacaktır.
Alo 175 Ev Sahibi Şikayet.
Sözleşmesi olmayan kiracılar için zam oranı ise her ay Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Üretici Fiyat Endeksi'nin (ÜFE) 12 aylık ortalamasını geçemez.
“Kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda mı?” ; Türk borçlar Kanunu'na göre kira sözleşmesi yazılı olmak zorunda değildir. Herhangi bir biçime de tabi değildir.
10 yıllık kiracının tahliyesi için 10 uzama yılının tamamlanması gerekir. Türk borçlar kanunu 347. maddesine göre 10 yılını dolduran kiracı hiçbir sebep gösterilmeksizin tahliye edilebilir. Buna göre; 10 yıllık sürenin ne zaman başlayacağı hususu üzerinde durulması gereken önemli bir noktadır.
Şahıs ise T.C. Kimlik Numarası, şirket ise Vergi Numarası da sunulmalıdır. Kira kontratı veya Tapu Belgesi aslı ve fotokopisi ile sunulmalıdır.
Abonelik başvurusu için; nüfus cüzdanı ya da kimlik kartı, tapu belgesi ya da kira kontratı, ev sahibinden alınacak abonelik dilekçesi (kiracı için) ve bina tesisat numarası gerekiyor. Abonelik başvurusunun yanı sıra aynı belgeler ile doğalgaz kullanım sözleşmesi de düzenleniyor.
Peki, Kira kontratı olmadan elektrik aboneliği alınır mı? Aboneliklerin alınabilmesi için kira kontratının aslı ve fotokopisi ile müracaatın yapılması gerekiyor.
Kiracının yasal kira artışını yapmaması durumunda, ev sahibi kiracıya yazılı bir ihtarname göndermelidir. İhtarname ile kiracıya kira artışının yapılması ve belirli bir süre içinde ödenmesi gerektiği bildirilir. Kiracı bu talebe uymazsa, ev sahibi tahliye davası açabilir ve mahkeme kararıyla kiracı tahliye edilebilir.
Fahiş kiraya 3 yıl hapis cezası
Kira uyuşmazlıklarında diğer formüller de masada. Adalet Bakanlığı çalışmasını tamamladı. Buna göre Türk Ceza Kanunu'ndaki değişiklikle piyasa ortalamasının üzerinde fahiş kira artışıyla haksız kazanç sağlayanlara bir ila üç yıl hapis cezası verilmesi planlanıyor.
Özetle kira sözleşmesine eklenecek ara zam veya yüzde 25 artış oranının üzerinde artış gibi hükümler geçersizdir ve kiracı, söz konusu maddelerin geçersizliğini mahkemeye taşıyarak bir anlamda fazla kira artışını şikâyet edebilir.
Yeni malik, kendi ihtiyacı nedeniyle, taşınmazdaki eski kiracının tahliyesini isteyebilir. Bunun için taşınmazı edinme tarihinden itibaren bir ay içerisinde kiracıya tahliye ihtarnamesi göndermeli ve tahliye için en az altı ay süre vermelidir.
Böylelikle, 1 yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi sorusunun cevabı da evet olacaktır. Ev sahibinin veya kanunda sayılan yakınlarının konut ihtiyacının doğması, bir tahliye sebebidir.
Sözleşmelerin en önemli geçerlilik koşulu ise imzadır. Burada kiraya verenin imzasının bulunmaması sözleşmeyi geçerli kılmaz, ortada bir sözleşme vardır denilemez. Sözleşmedeki ilgili karşı taraf olmadığından sözleşmeniz geçersiz değil ; yok hükmündedir.
Öncelikle ev sahibinin, Ceza Hukuku yönünden sorumluluğu bulunmaktadır. Zira kiracının elektrik, su veya doğalgaz aboneliklerini kiracının izni olmadan kapattırmak Türk Ceza Kanununa göre suçtur.
TBK'nın 89. maddesi uyarınca kira parası götürülüp ödenmesi gereken borçlardan olduğundan, kiralayana götürülüp elden ödenmesi veya gideri kiracıya ait olmak koşuluyla banka hesabına yatırılması ya da konutta ödemeli olarak PTT kanalıyla gönderilmesi gerekir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri