Bu görkemli yapının kalıntıları 1870'li yıllarda Alman mühendisi Carl Humann tarafından, o zamanın Prusya'sına götürülmüştür. Bugün, Berlin'de bulunan
osmanlı imparatorluğu borç batağında yüzerken, ikinci abdülhamit tarafından çok cüzi bir yardım karşılığında alman mimar carl humann'a satılan sunak parça parça sökülerek berlin, bergama müzesinde yeniden monte edilmiştir.
Ludwig Hoffmann yönetimindeki inşaat 1910'da başladı ve 1930'da tamamlandı. Bergama Zeus Sunağı, Milet Pazar Yeri Kapısı, İştar Kapısı ve Mşatta Sarayı gibi yapıların günümüze ulaşmış parçaları, bugün sergilendikleri Bergama Müzesi'nin adını dünya genelinde meşhur etmiştir.
Bergama Zeus Sunağı'nın Berlin'de olmasını sağlayan esas sebep, temelde Alman mühendis Carl Humann'ın Bergama bölgesinde yaptığı keşifler oldu.
Pergamon Müzesinin bu gün en fazla ziyaretçi çeken eseri, 120 m uzunlu- ğundaki kabartmalarıyla ünlü Pergamonaltar (Zeus Sunağı) dır.
İlgili 44 soru bulundu
"Dünyanın Yedi Harikası" arasında sayılan heykel, Atina'nın ileri gelenleri tarafından, yeni kurulan Konstantinopolis'e taşındı ve orada da 462 yılındaki büyük yangında yok oldu. Olimpos'ta 1829'da Fransızlar tarafından burada bulunan heykele ait bazı parçalar Paris'te Louvre Müzesi'nde sergilenmektedir.
Bergama Zeus Sunağı ya da Zeus Altarı, Kuzey Batı Anadolu'da, İzmir'in kuzeyinde bulunan günümüzde Bergama olarak anılan antik Pergamon şehrinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırılmış anıtsal dinsel bir yapıdır. At nalı biçimdeki yapı Bergama Akropolü üzerinde bulunur.
Homeros, İlyada Destanında Tanrıların İda Dağında yaşadıklarından ve Troia (Truva) Savaşını buradan izleyip yönettiklerinden söz eder. Tanrılar Tanrısı Zeus'un da burada yaşadığı ve savaşı izleyip yönettiği yine bu destanda yer alır.
Bergama, Türkiye'nin İzmir ilinin bir ilçesidir. Yüzölçümü olarak İzmir'in en büyük ilçesidir. İlçenin güneyinde Aliağa, doğusunda Kınık ve Manisa ili, kuzeyinde Balıkesir ili, batısında Dikili, güneybatısında Ege Denizi bulunmaktadır.
1869-1878 arasındaki 1871 senesinden itibaren Almanya'nın bizzat görevlendirmesiyle Humann, Bergama'da kaçak kazı yaparak Zeus Sunağı parçaları başta olmak üzere pek çok eseri kaçak yollarla Almanya'ya gönderdi.” Eserlerin önemli bir kısmı yurtdışına götürüldükten sonra1878 yılında izin alınarak kazıya başlandı.
Deriye yazı yazmayı bulan Bergama Krallığı papirüsten sonra daha kullanışlı bir kâğıt bulmuştu, buna "Bergama Kâğıdı" anlamına gelen parşömen adını verdiler.
Türk Döneminde Şehrin sosyal yapısı bakacak olursak; Türk, Rum, Ermeni, Yahudi ve diğer yabancı gruplardan oluşan nüfusu vardı. Kalenin eteklerinde Rumlar, Bergama Çayı (Selinos) 'nın sağ ve sol kıyıları boyunca Yahudiler ve Ermeniler, Bakırçay Ovasına doğru düzlük alanlarda da Türkler yerleşmişti.
Bu görkemli yapının kalıntıları 1870'li yıllarda Alman mühendisi Carl Humann tarafından, o zamanın Prusya'sına götürülmüştür. Bugün, Berlin'de bulunan Pergamon (Bergama) Müzesi'nde sergilenmekte ve her yıl binlerce insan tarafından ziyaret edilmektedir.
Zeus Sunağı, Bergama'daki antik Pergamon kentinde Pergamon Krallığı'nı yöneten Attalos hanedanı tarafından MÖ 2. yüzyılda yaptırıldı. 35 metre genişliğinde, 33 metre derinliğinde olan devasa yapının kalıntıları, 1870'li yıllarda Alman mühendis Carl Humann tarafından parçalara ayrılarak gemilerle Almanya'ya kaçırıldı.
İnşası, antik döneminin en büyük tapınağını inşa etmeyi öngören Atinalı tiranların yönetimi sırasında MÖ 6. yüzyılda başladı, ancak MS 2. yüzyılda Roma İmparatoru Hadrianus'un hükümdarlığı döneminde tamamlanabilmiştir.
Beylikler ve Osmanlı döneminde büyük miktarda Yörük grubu, fethedilen bu topraklara gelmiştir. Bergama'yı bir Türk yurdu haline getirmiştir.
Bergama güzellik ılıcalarıyla, meşhur Kozak yaylasıyla, plajlarıyla ünlü Ayvalık ilçesi bağlantısıyla, gelişmiş dokumacılığı ve kilimciliğiyle ünlü bir ilçedir.
Pergamon Antik Kenti
Helenistik Dönemin en görkemli yerleşim merkezlerinden biri olan Bergama'nın tarihi, MÖ yedinci yüzyıla kadar gitmektedir. Kent MÖ 281-133 tarihleri arasında yaklaşık 150 yıl süren Pergamon Krallığı'nın başkenti olmuştur.
Zeus Heykeli
Milattan önce 400'lü yıllarda heykeltıraş Fidias tarafından yapılan bu heykelin boyu ise 13 metre olarak tasarlanıyor. Heykel; detaylı süslemesi, şekli ve parlaklığıyla öne çıkıyor. Heykele dair kalıntılar ise Louvre Müzesi'nde sergilenmeye devam ediyor.
Adatepe Köyü'nün denize bakan bölümünde Zeus Altarı (sunağı) bulunuyor. Bu güzel köyü ziyaret etmek için en güzel sebeplerden biri de bu sunak. Küçükkuyu'nun sırtını yasladığı Gargaran Tepesi, Eski Yunan kültüründe tanrılara adak adanan Zeus Sunağı'na ev sahipliği yapıyor.
Tanrılarla devlerin savaşı
Sunak şu anda Berlin'de Pergamon Müzesi'nde. Muhteşem eserin çevresi tanrılarla devlerin savaşını anlatan kabartmalarla bezeli.
"Tanrıların Kralı" sıfatıyla Zeus, Olimposluların lideridir. Kraliçe sıfatı ise Zeus'un eşi Hera'ya aittir. Olimpos adı Yunanistan'ın en yüksek dağı olan Olimpos Dağı'ndan gelir. Tanrıların dağın zirvesinde bulutların arasında sarayları olduğuna inanılır.
Türkiye sınırları içerisinde yer alan iki harikadan biri olan Efes Artemis Tapınağı da İzmir ilinin sınırları içerisinde bulunan Selçuk ilçesinde konumlanıyor. Zeus Heykeli ise günümüzdeki adı Yunanistan olan ülkenin sınırları içindeki Olimpia kentinde bulunuyor.
3. Zeus Heykeli
Zeus Heykeli, antik Yunanlılar için önemli bir kültür merkezi olan Olympia Şehri'ndeki bir tapınakta bulunuyordudu.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri