Kanunun bize verdiği yetkiye istinaden eski yönetmeliğe göre yapılmış 1970'de, 80'de, 90'da bu yapılmış olan binaları eski deprem yönetmeliğine göre yapılmış binaları eskiden başlayarak 2004'e kadar olan ne kadar bina varsa hepsini yıkıyoruz.
1999 depremi sonrası değişen bina denetim yasası ile inşa edilecek binaların eskiye oranla daha sağlam ve depreme dayanıklı olması zorunluluk haline getirildi. Bu nedenle 1999 sonrası inşa edilen yapıların daha güvenli olduğunu söyleyebiliriz.
Ancak yapıda kullanılan beton, demir ve çelik gibi malzemelerin kaliteli olması da binanın depreme dayanıklılığı konusunda oldukça önemlidir. 30 yıllık binanın kaliteli malzemeler ile inşa edilmiş olması durumunda depreme dayanıklı olduğu söylenebilir.
Çelik yapı sistemleri, depreme oldukça dayanıklıdır. Çelik konstrüksiyon evler ortalama olarak 80 yıl süresince güvenle kullanılabilmektedir. Depreme dayanıklı çelik evler, betonarme binalar gibi bakım gerektirmemektedir.
Günümüzde Uygulanan Düzenleme. Halen uygulamada olan düzenlemeye göre yeni yapılan binalar 7.6 şiddetine dayanacak şekilde inşa ediliyorlar.
İlgili 34 soru bulundu
Az hasarlı bina kaç şiddetinde depreme dayanır sorusunda dolayısıyla binanın karot testi dikkate alınmalıdır. Karot testlerinde az hasarlı binaların 5.5 dereceye kadar dayanıklı olacağı belirtilmekte. Ancak bu durum binanın; tasarımı, yapısı, yaşı ve benzeri faktörlere göre değişmektedir.
Bu yönetmelik 9. Haziran. 1975 tarih ve 15260 sayılı Resmi Gazete'de yayınlanmıştır.
Birinci deprem kuşağında yer alan binalardan özellikle 4 ve 8 katlı arasındaki binalar deprem yüklerine daha çok maruz kalıyorlar ve hasar durumu çok daha büyük oluyor, yıkım ile karşılaşabiliyor. Deprem, 1 ve 2 katlı binalar ile 20 ve üzeri katlı binaları etkilemiyor, daha az etkiliyor.
Eğer oluşan deprem dalgalarının frekansı ile binayı oluşturan demir, beton gibi maddeler aynı frekansa denk gelirse rezonans olayı gerçekleşiyor ve bina yıkılıyor. Fakat bir bina ile tektonik plakanın aynı frekansta olması olasılığı çok düşük. Bu sebeple devreye en önemli etken olan zemin giriyor.
Deprem anında veya sonrasında alt katların tahliyesinin daha kolay olacağı açıktır. Üst katların ise tahliyesi daha uzun sürebilir. Yüksek binaların yapısından kaynaklanan özellikler dolayısıyla üst katlarda depremin etkisinin daha fazla hissedilmesi doğaldır ve normaldir.
Kentsel dönüşüm hangi yapıları kapsıyor? Tüm Türkiye kapsamında güvenli olmayan tüm binaları kapsar. 50 yaşın üzerinde veya 1999 yılından önce yapılmış ise binanız riskli olabilir. Böylece Kentsel Dönüşüm Yasası'ndan yararlanabilirsiniz.
Bina yaşı, bir gayrimenkulün değerini ve yatırım getirisini belirleyen önemli bir etkendir. Binanın yaşı estetik ve görünüm üzerinde oldukça etkilidir. Yeni ve modern bir bina genellikle daha çekici ve estetik olarak daha değerli kabul edilir.
Sağlam yapılmış ve zemini sağlan 25 yıllık bina depreme dayanıklı olabileceği gibi zemini kötü ve kalitesiz malzemelerden yapılmış 5 yıllık bina depreme karşı dayanıklı olmayabilir. Bu tamamen değişken bir durumdur.
Öğretim Üyesi Osman Kırtel, “Nervürlü donatı ve hazır beton kullanımının yanı sıra zemin etüdü yapılması ve yapı denetim uygulaması da 1999 sonrasında zorunlu hale getirildi. Bu nedenle genel olarak 2000 öncesi inşa edilmiş olan binaların daha riskli olduğu söylenebilir.
Evet ama kuralına uygun yaparsanız... Bugünkü yönetmeliğe göre sağlam bir yapı yaparsanız 75-100 yıl ayakta kalır. Ama 1970'li yıllarda sağlam bir yapı yaptıysanız o da 75-100 yıl ayakta kalır.
Özellikle deprem riski sorgulama internet üzerinden yapılmakta ve birçok bina açısından detaylı bilgi alınabilmektedir. - Öncelikle https://tdth.afad.gov.tr adresi üzerinden giriş yapılmalıdır. - Bu site üzerinden e-devlet bilgileri ile beraber giriş yapılabilir.
Deprem anlarında en üst katta oturuyorsanız binayı terk etmeye çalışmayın. Çünkü deprem sırasında hem merdivenler hem de asansör sizin için çok daha büyük tehlikedir. Üst katlar alt katlara oranla daha çok sallanır. Paniklemeyin ve sakin olun.
Vatandaşların oturduğu binanın riskli olup olmadığını öğrenmesi için herhangi bir ücret ödemeden tespit çalışması yaptırması gerekiyor. Bağlı olunan belediyeye riskli bina tespit başvurusu yapıldıktan sonra bir rapor hazırlanıyor. Bu rapor doğrultusunda binanın riskli yapıda olup olmadığı yönünde şerh koyuluyor.
Köy evlerinin esnek bir yapı olmaması ve genelinin taş malzemeden inşa edilmesi nedeni ile küçük depremlerde bile yıkılması kaçınılmaz olurken bu nedenle inşa edilen tek katlı evler için gerekli sistemlerin bulunması durumunda sorunsuz şekilde kullanılması mümkün oluyor.
Başvurudan sonra riskli yapı süreci hakkındaki bilgileri Çevre ve Şehircilik Bakanlığının web sitesinden öğrenebilirsin. Bir diğer yöntem ise kat maliklerinin özel risk denetim bürolarına başvurmasıdır. Binadaki maliklerin ortak kararı ile özel proje büroları tarafından binanın depreme dayanıklılığı analiz edilebilir.
Söz konusu yapı türleri olduğunda “Kolonsuz ev depreme dayanıklı mı?” ya da “Taş ev depreme dayanıklı mıdır?” gibi sorular ön plana çıkar. Deprem yönetmeliğine ve zemin koşullarına uygun yapıldığı sürece bu tarz evler de depreme karşı dayanıklı olabilir.
Perde beton yönteminin depreme karşı binayı etkili bir şekilde koruduğunu belirten Avcı, perde betonun bir binanın en önemli taşıyıcı unsuru olduğunu söyledi. Perde betonun temelden sonra kullanılan ve binayı ayakta tutmak için yapılan bir çalışma olduğunu vurgulayan Avcı, "Depreme dayanıklıdır.
Bina, 9 büyüklüğündeki bir depreme dayanıklılık gösterebilecek nitelikte.
6 büyüklüğünde deprem: Orta çaplı ve binaların dayanıklılığına bağlı olarakbüyük hasara neden olurlar, duvar ve bacalar yıkılır. 7 büyüklüğünde deprem: Bu büyüklükteki depremler binalarda büyük hasara neden olur. Yollarda ve toprakta çatlaklar oluşur, toprak kaymaları meydana gelir.
Yönetmelik Hazırlama Komisyonu ve 110 kişilik alt çalışma grubu üyeleriyle birlikte 8 Çalıştay sonucunda Deprem Yönetmeliği güncellenmiş olup 18 Mart 2018 tarihli RG'de yayınlanmış, 1 Ocak 2019 tarihinde de yürülüğe girmiştir.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri