22 YIL ÖNCE SULAR ALTINDA KALDI Şanlıurfa? nın Halfeti ilçesinde 2000 yılında yapımı tamamlanan Fırat Nehri üzerindeki Birecik Barajı'nın sularının yükselmesi sonrası tarihi ilçenin büyük kısmı sular altında kaldı. İlçe merkezi başka bölgeye taşınırken sular altında kalan mahaller ise boşaltıldı.
Medeniyetin beşiği ve kurulduğu yer olan Şanlıurfa'da, sular altında kalan bir batık kenti gezdim. Büyüleyici bir masal kentini andıran ve tarihi değeri büyük bir yerleşim yeri. Tekne turu ve yöresel lezzetlerini de tadarak Halfeti nin en bilinmeyen yönlerini sizler için araştırdım.
Şu (Kazakça: Шу, Şu; Rusça: Чу, Çu), Kazakistan'ın Zambil Eyaleti'nde şehir. Şehir, kıyısında bulunduğu Şu Irmağı'ndan adını almaktadır. Eyaletin aynı isimli Şu ilçesinde bulunan şehrin 2013 yılı resmi nüfusu 35.000'dir.
Artvin'in Yusufeli ilçesinde baraj suları altında kalan ilk köy olan Irmakyanı Köyü'nde baraj suları evlerin duvarlarına dayandı. Vatandaşlar sular altında kalacak olan evlerine son kez baktı.
Bir dünya mirası antik kent Zeugma şimdiye kadar hiç bir arkeolojik buluntunun yer alma- dığı kadar çok Türk basınında yer almıştır. 6 Mart 2000 yılında Cumhuriyet gazetesi kaçak- çıların yağmaladığı mozaik kent Zeugma'nın sular altında kalacağını duyurur.
İlgili 29 soru bulundu
Yusufeli'nin eski ilçe merkezinin yanı sıra Irmakyanı, Yeniköy, Çeltikdüzü, Kınalıçam ve Meşecik köyleri de tamamen baraj suları altında kaldı. Borçka'dan gelen Malik Erdoğan, yeni ilçe merkezini görmek için bulundukları bölgede eski ilçe merkezinin tamamen sular altında kaldığına şahit olduklarını söyledi.
M.S. 256 yılında Sasani kralı Şapur I, Zeugma'yı ele geçirerek yakıp yıkmış, daha sonra kent bir depremle alt üst olmuştur. Bu tarihten sonra artık Zeugma bir daha kendini toparlayamamış ve eski ihtişamına ulaşamamıştır. Zeugma 5 ve 6 yüzyıllarda Bizans hakimiyetine girmiştir.
Artvin'in Borçka ilçesinde, 14 yıl önce inşa edilen Muratlı Barajı'nın suları altında kalan Karşıköy köyünden geriye kısmen görünen cami minaresi ile çay fabrikası bacası kaldı. 56 metre uzunluğunda olan ve 35 metresi su altında kalan minareye baraj gölüne açıldıkları sandalla ulaşan vatandaşlar, eski günleri yad ...
Yusufeli'nde yapılan barajın su toplamaya başlamasıyla ilçe sular altında kaldı. Baraj sularının yükselmesiyle çoğu yer dipte kalırken ilçeden taşınan vatandaşlar sular altında kalan evlerini son kez izledi. Artı Gerçek - Artvin'de Yusufeli Barajı su toplamaya başladı. Barajda 183 milyon metreküpü aşkın su depolandı.
Antik Roma döneminde bir tatil merkezi olarak ünlenen Baiae, volkanik aktivite nedeniyle sular altında kalmıştır. Bu sular altında kalmış şehir, korsanların değil, hedonist Romalıların akın ettiği bir şehir olarak bilinir; antik Roma'nın Las Vegas'ı olarak adlandırılmıştır.
Bir de bu iki bölgenin önünde bağımsız olarak duran Kekova Adası var. Ki bu ada M.S. 68 yılında Mısır'da olan deprem sonucunda oluşan tsunami sonucunda ana karadan koparak sular altında kalmış.
Şanlıurfa'nın batısında bulunan Halfeti sakin ve şirin bir ilçe. 2000 yılında Birecik Barajı'nın yapımı sırasında Halfeti'nin yarısı sular altında kalmış. Yerel halk yaklaşık 15 kilometre ötede yeni yerleşim bölgesine yerleştirilmiş.
2000 yılında Birecik Barajı'nın su tutması sonrasında kurtarma kazıları sonlandırılmış ve 2005 yılında, Bakanlar Kurulu kararıyla Zeugma'da yürütülen çalışmalar arkeolojik kazı statüsüne geçirilmiştir.
Buna göre 80 yıl sonra İstanbul ve İzmir'de sahil şeridi su altında kalabilir. Uzmanlara göre deniz seviyesindeki artış gözle görülebilir değil ancak zamanla artacak. Yaklaşık 80 yıl sonra İstanbul'da Üsküdar, Kadıköy, Tuzla, Yenikapı, İzmir'de ise Karşıyaka, Balçova gibi yerler bundan ciddi şekilde etkilenecek.
Fırat Nehri'nin kıyısında bulunan Halfeti neredeyse 3000 yıllık geçmişi ile saklı bir cennet olarak görülür. Önceden Rumkale olarak bilinen şehir Halil ve Fatma adındaki iki gencin kendini Fırat sularına bırakmasının ardından bu gençlerin adının kısaltmasını alarak Halfeti olarak anılmaya başlar.
Batık Şehir (Kekova Adası) Antalya ili, Demre ilçesi, Üçağız mevkiinde, Simena antik kentinin 1 km. güneyinde, Andriake (Demre) limanının 4 km batısında yer almaktadır. Batık Şehir 'in bulunduğu ada ve çevresine bugün Kekova denilmektedir.
Planlama dahilinde kontrollü olarak devam eden su tutma işlemiyle barajdaki su seviyesi 680,89 kotuna, su yüksekliği 177,39 metreye, depolanan su miktarı da 1 milyar 227 milyon metreküpe ulaştı.
Yusufeli kazası 26 Haziran 1926 tarihinde çıkarılan kanunla Erzurum'dan alınarak Artvin vilayetine bağlanmıştır. 29 Haziran 1926 tarihinde çıkarılan kanunla da kaza merkezi Ersis'ten Öğdem'e nakledilmiştir.
Artvin'in Borçka ilçesinde, 15 yıl önce inşa edilen Muratlı Barajı'nın suları altında kalan Karşıköy'den geriye, kısmen görünen minare ile çay fabrikasının bacası kaldı. 56 metre uzunluğunda olan ve 35 metresi su altında kalan minareye, baraj gölüne açıldıkları sandalla ulaşanlar, eski günleri yad edip, fotoğraf ...
Saraç, Avrupa ve Amerika'da pek çok ülkede suyun doğrudan çeşmeden içilebildiğini dile getirerek, ''Avrupa ve Amerika'da borular yeni değişmiş, sulardaki çevre kirlenmesi düşük olduğu için doğrudan çeşmeden su içilebiliyor. Ancak bizde suyu arıtma cihazlarından geçtikten sonra içmek daha sağlıklıdır.
Şanlıurfa'nın Halfeti ilçesinde, Birecik Baraj Gölü nedeniyle bir kısmı su altında kalan tarihi Ulu Cami'nin restorasyon çalışmalarıyla tabanından yükseltilerek turizme ve ibadete açılması hedefleniyor.
M.S. 200'lü yıllarda Zeugma antik kenti, Roma İmparatorluğu'nun en görkemli şehirlerinden biri haline geldi. Fırat kıyısından tepelere doğru inşa edilmiş kıymetli mozaik ve fresklerle süslenmiş bitişik nizam yamaç evleri günümüze kadar gelerek dönemin zenginiğini yansıtmıştır.
Antik dünyada birçok yerleşmede sürekli olarak binlerce yıl yaşandı ve en sonunda, tarım koşullarının kötüleşmesi veya bir salgın gibi dış koşullardaki bazı değişiklikler nedeniyle buralar terk edildi.
Dünyanın en büyük mozaik müzeleri arasında yer alan Zeugma Mozaik Müzesi'ndaki eserler depremi hasarsız atlattı.
Benzer sorularSıkça sorulan sorular
DuyuruReklam alanı
Popüler SorularSıkça sorulan sorular
© 2009-2025 Usta Yemek Tarifleri